Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann(Arkiv)
Foto: Martin Lehmann(Arkiv)

Rummelig. Imam Naveed Baig er taler ved en international konference om tro og seksualitet, og mener sagtens, at man kan være homoseksuel og muslim samtidig.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk imam går i brechen for homoseksuelle

Islam kan sagtens rumme homoseksualitet, mener flere muslimske profiler. Vigtigt signal, mener organisationer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kan godt være muslim og bøsse på samme tid.

Sådan lyder budskabet fra en række muslimske profiler, i anledning af at København i dag danner ramme om en international konference om tro og seksualitet.

LÆS OGSÅ

Konferencen har særligt fokus på de udfordringer, som homoseksuelle ofte støder på i de muslimske miljøer.

Tro transcenderer seksualitet
Blandt talerne er imamen Naveed Baig, der til daglig er tilknyttet flere hospitaler i København og er næstformand i Islamisk-Kristent Studiecenter.

»Tro er noget, der transcenderer vores seksualitet, vores kultur og vores identitet. Tro er er noget, som vi har inden i os – noget, som er inde i mennesket. Derfor kan man jo sagtens have en tro, samtidig med at man har en anden seksuel observans, end majoriteten har«, siger han, men tilføjer, at der generelt har været – og stadig findes – en modstand mod homoseksualitet i islamisk tradition.

Dermed er Naveed Baig den eneste imam i Danmark, der indtil nu åbent plæderer for, at man godt kan være homoseksuel og muslim samtidig.

Synspunktet bakkes op af ekstern lektor i arabisk og mellemøststudier ved Syddansk Universitet Saliha Marie Fettah, som har forsket i seksualitet.

»Den islamiske kultur kan sagtens rumme homoseksualitet. Det har tidligere været en naturlig del af samfundet helt op til 1700-tallet, uden at man blev stenet eller dødsdømt. Mange muslimske poeter og skriftkloge var faktisk homoseksuelle«, siger hun og henviser til den arabiske litteratur, hvor digtere, filosoffer og teologer har skrevet åbenlyst om deres kærlighed til unge mænd.

»Jeg siger ikke, at alle skal acceptere homoseksualitet. Men som muslim må man respektere, at nogle har en anden seksualitet end flertallet«.

Samme toner klinger fra foreningen Muslimer i Dialog:

Den islamiske kultur kan sagtens rumme homoseksualitet

»Jeg ser ikke nogen modsætning mellem det at være muslim og det at være homoseksuel. Seksualitet er et forhold mellem én selv og gud, og selvfølgelig kan man godt være muslim og homoseksuel«, siger talsperson Nihad Hodzid.

Islam er den af de tre store trosretninger, der oftest fremstilles som uforenelig med homoseksualitet. Og netop den opfattelse er væsentlig at gøre op med, mener Hodzid:

»Det er vigtigt, at vi ikke afskærer homoseksuelle fra islam. Der har været en ubehagelig stigmatisering af homoseksuelle, som ikke er i overensstemmelse med den barmhjertighed, som vi som muslimer forsøger at implementere i vores hverdag«.

Signalværdien er vigtig
På konferencen, der arrangeres af foreningen for LGBT-personer med anden etnisk minoritetsbaggrund, Sabaah, i samarbejde med Kvinfo og Københavns Kommune, vil danske og internationale talere kaste lys på de hellige skrifters ord om seksualitet og homoseksualitet.

Mødet holdes i kølvandet på en heftig sommerdebat om obligatorisk seksualundervisning i homoseksualitet i Odenses folkeskoler. Forslaget, som der i går lod til at være flertal for, har bragt sindene i kog hos enkelte byrådspolitikere, som blandt andet har sammenlignet homoseksuelle med kameler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og netop derfor er konferencen vigtig, mener kommunikationsansvarlig for Sabaah Fahad Saeed, som er begejstret for de prominente meldinger om, at islam som religion kan og bør rumme homoseksuelle. Vi »skal af med skammen og skylden«, mener han:

»Jeg er positivt overrasket over det og er rigtig glad for, at flere profiler ytrer sig om diversiteten i den menneskelige seksualitet. Homoseksualitet er svært, hvis ikke umuligt at tale om i mange etniske minoritetsmiljøer, og jeg kan sige med fuld overbevisning, at den her debat flytter noget«.

LGBT-organisationer: Opsigtsvækkende udmelding

Særlig meldingen fra imam Naveed Baig er opsigtsvækkende, mener Ludovic-Mohamed Lutfi, der også skal tale ved konferencen i dag.

Han er grundlægger af den franske organisation for muslimske homoseksuelle, HM2F, og åbnede i år verdens første moske for LGBT-personer. LÆS OGSÅ »Muslimske homoseksuelle er presset fra den ene side på grund af racisme og islamofobi og fra en anden side på grund af homofobi og transfobi. Det er desværre meget sjældent, at en europæisk imam går ud og støtter homoseksuelle, og jeg håber, at det kan sætte en bevægelse i gang«, siger Ludovic-Mohamed Lutfi. Københavns integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), glæder sig også over den fælles opbakning:

»Det er utrolig svært for LGBT-personer med muslimsk baggrund at springe ud, og derfor er det meget vigtigt for integrationsindsatsen og for synet på muslimer, at så stærke aktører melder det her ud nu«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden