Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Paradigmeskift. »For første gang er der en regering, som opstiller et samlet sæt af mål for de allermest udsatte grupper i samfundet. Der er simpelthen tale om et paradigmeskift«, siger Annette Vilhelmsen (SF).

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringens nye sociale 2020-mål får kritik

Det er for uambitiøst, at regeringen kun har som mål, at 50 procent af de udsatte børn skal have en ungdomsuddannelse, mener ekspert. »Stigmatisering«, mener Venstre.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Halvdelen af de stofmisbrugere, der afslutter et behandlingsforløb, skal enten være stoffri eller have et mindre misbrug i 2020.

Antallet af hjemløse i Danmark skal mindskes med 25 procent i 2020.

Andelen af 15-17-årige udsatte unge, der modtager fældende strafferetlig dom, skal være faldet med mindst 25 procent i 2020.

LÆS OGSÅ

Med en pæn håndfuld socialpolitiske målsætninger forsøger regeringen at »bringe socialpolitikken ind i en ny tid«. Målene vil torsdag blive præsenteret i det 28 sider lange udspil, ’Alle skal med’, når regeringen afslutter et 2-dages regeringsseminar.

»For første gang er der en regering, som opstiller et samlet sæt af mål for de allermest udsatte grupper i samfundet. Der er simpelthen tale om et paradigmeskift«, siger socialminister Annette Vilhelmsen (SF).

Professor: Meget lidt ambitiøse mål
Udspillet har været længe undervejs og sætter bl.a. mål op uddannelsesniveauet for udsatte børn, anbragte børn, hjemløse, voldsramte kvinder og stofmisbrugere.

På uddannelsesfronten bliver det f.eks. defineret som et mål at øge andelen af udsatte børn og unge, der får en ungdomsuddannelse fra 36 pct. i dag til 50 pct. i 2020.

Men både målene og metoden bliver udsat for kritik fra oppositionen, og fra brancheeksperter lyder det, at der først reelt kan tales om et »paradigmeskift«, når der følge penge og konkret handling med for at indfri målene.

Professor Inge Bryderup fra Aalborg Universitet, som har forsket i anbragte børn og unges forhold, vurderer, at regeringens mål er »meget lidt ambitiøst«:

»Det støder mig, at man ikke sætter sig de samme mål for udsatte og anbragte børn som for alle andre børn her i landet, nemlig at 95 procent af dem skal have en ungdomsuddannelse, når de er blevet 25 år. For langt de fleste af disse børn er på samme kognitive niveau som andre børn. De har ofte en stor fremmedhed over for skolen, blandt andet fordi de har oplevet mange skoleskift, og de er blevet mobbet i vid udstrækning«.

V: Målene er en syltekrukke
Samme toner lyder fra socialordfører Eyvind Vesselbo (V), der finder målsætningerne dybt uambitiøse.

»Vi siger jo, at 95 pct. af børn i Danmark skal have en ungdomsuddannelse. Hvorfor skal udsatte børn ikke have det? Hvad er det for fordomme, hvad er det for en stigmatisering, man lægger i det, når man siger 50 procent for udsatte børn? Hvorfor ikke det samme som andre børn«, siger Eyvind Vesselbo.

Han kalder ideen om socialpolitiske 2020-mål for en »syltekrukke« med »fiktive målsætninger« og efterspørger i stedet en plan for, hvad der skal ske i morgen, næste år og i 2015.

Socialt udsatte trænger til hjælp

Formanden for Rådet for Socialt Udsatte, Jann Sjursen, har ikke selv set oplægget og vil først kommentere på det i detaljer, når han har set det nøjere. Men han har forbehold for, hvorvidt 2020-målene kan ses som et paradigmeskift. »Det er overordnet positivt, at regeringen sætter målbare sociale mål. Men om det bliver et paradigmeskift afhænger af, hvor ambitiøst regeringen vil sætte ind på at nå målene – også på den helt korte bane, for så er der områder, hvor man umiddelbart må sadle om og som skal tilføres ekstra ressourcer«, siger Sjursen.

LÆS OGSÅ

Han peger på, at indsatsen for misbrugere, alkoholikere og personer med misbrug og psykisk sygdom trænger til et gevaldigt løft.

Også socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, peger på, at det interessante bliver at se, hvordan regeringen vil handle: »At opstille mål er jo ikke et paradigmeskift i sig selv. Paradigmeskiftet kommer, hvis den indsats, som der skal til for at indfri målene, bliver anderledes end i dag«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden