Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De unge lærere hårdt ramt af ledighed

Ledigheden for nye lærere og pædagoger stiger markant, mens andre faggrupper oplever et fald i ungdomsarbejdsløsheden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge lærere, pædagoger og sygeplejersker er ramt af voksende arbejdsløshed, viser en opgørelse udarbejdet af fagforbundet FTF på basis af nye ledighedstal fra Danmarks Statistik.

Mens den generelle ledighed for unge i aldersgruppen 15 til 29 år det sidste år har ligget stabilt på omkring 7 procent, har de nævnte faggrupper oplevet en markant voksende ledighed.

Værst ser billedet ud for unge pædagoger og lærere, der må konstatere en fordobling i ledigheden.

Således er ledigheden for nyuddannede pædagoger steget fra 5,5 procent i februar 2011 til 9,7 procent i februar i år. For de unge lærere er arbejdsløsheden vokset fra 5,7 procent til 10,7 procent.

Det er en grotesk situation3.364 stillinger nedlagt
Det er efter alt at dømme besparelserne inden for det offentlige, der nu slår igennem i voksende ungdomsarbejdsløshed blandt de faggrupper, der typisk er ansat i det offentlige.

LÆS OGSÅ Ifølge Danmarks Lærerforening er der i løbet af skoleårene 2010/2011 og 2011/2012 samlet blevet nedlagt 3.364 lærerstillinger. I løbet af det kommende skoleår regner foreningen med, at yderligt 900 stillinger vil blive nedlagt. Dermed kommer den samlede stillingsnedlæggelse op på 4.300 – svarende til 8 procent af samtlige lærerstillinger i landet. Til sammenligning er elevtallet blot faldet med 1,5 procent i perioden, påpeger foreningen. »Det er en grotesk situation. For få år siden tiggede og bad politikerne de unge om at starte på læreruddannelsen, og nu er der ikke noget arbejde til dem. Det skriger til himlen«, siger lærernes formand Anders Bondo Christensen. FTF: Om få år mangler vi dem Ifølge Bente Sorgenfrey, formand for FTF, haster det med en forstærket indsats mod ledigheden blandt de unge professionsuddannede. »Det danske samfund vil om få år blive hårdt ramt af, at så stor en del af de unge nyuddannede med en mellemlang uddannelse ikke kommer i arbejde nu«, siger hun. »Om få år vil der blive mangel på arbejdskraft for lige præcis de her grupper, fordi store årgange på arbejdsmarkedet går på pension. Så står vi med arbejdskraft, der ikke har fået holdt deres kompetencer ved lige«, vurderer formanden, som opfordrer regeringen til at satse mere målrettet på jobrotation. »Her får de nyuddannede reel tilknytning til arbejdsmarkedet og på den måde vedligeholdt deres kompetencer«. Gode til at forpligte arbejdsgiverne

Mens de unge offentligt ansatte er ramt, ser situationen anderledes lys ud for nogle af de faggrupper, der typisk er ansat i private erhverv. En af topscorerne på listen er byggefagene, der har oplevet et fald i ungdomsarbejdsløsheden på 5,3 procent fra februar 2011 til februar 2012.

LÆS SIGNATUR Ifølge Max Meyer, formand for Blik og Rør, som blandt andet organiserer blikkenslagerne, er faldet ikke udtryk for, at der generelt er kommet mere gang i byggeriet. »Det tror jeg ikke, da den samlede ledighed inden for byggeriet i perioden kun er faldet med 1 procent. Jeg tror mere, det er udtryk for, at vi gennem nogle lokalaftaler har været gode til at forpligte arbejdsgiverne på at holde mere på de unge nyuddannede«, siger han. Formanden peger dog på, at ungdomsarbejdsløsheden inden for byggeriet stadig er høj. Omkring hver femte i aldersgruppen 20 til 24 år inden for branchen er uden beskæftigelse.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden