Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MARTIN LEHMANN (arkiv)
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Uddannelse. Leder Hærens Officersskole mener, at ny uddannelse kan skade fremtidige dansk indsats.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Leder af officersskolen fjernet efter kritik af ny uddannelse

Forsvarschefen har fjernet oberst Eigil Schjønning, der advarer imod ny uddannelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarschef Peter Bartram er stærkt utilfreds med den åbenmundede og hårde kritik af den nye officersuddannelse, som chefen for Hærens Officersskole flere gange har givet udtryk for. Derfor indledte forsvarschefen med en højst usædvanlig manøvre i fredags det administrative arbejde med at flytte den højtstående officer oberst Eigil Schjønning til andet arbejde.

Chefen for den traditionsrige officersskole på Frederiksberg Slot kom i en tale for nylig for alvor på tværs af forsvarschefen og den politiske beslutning i forårets forsvarsforlig om at ændre de danske officersuddannelser.

DOKUMENTION Læs Eigil Schjønnings tale(eksternt link)

I fremtiden skal hovedparten af officersaspiranterne have en civil bacheloruddannelse, før de kommer på en fælles officersskole for alle tre værn i stedet for som nu at gennemgå et langt uddannelsesforløb alene inden for hæren, flyvevåbnet eller søværnet.

Samtidig skal officerer ikke mere ansættes som tjenestemænd, det skal øge fleksibiliteten og gøre det lettere at komme af med officerer. Til gengæld er håbet, at den nye uddannelse også gør det lettere for officerer at få job i det civile inden for deres andet fag.

Barsk tale

Under overværelse af blandt andre prins Joachim og en stribe honoratiores talte Eigil Schjønning 26. august ved Hærens Officersskoles 300-års jubilæum. Først roste han det nuværende uddannelsessystem til skyerne, for derefter at affyre en bredside mod den nye uddannelse.

Vi forlader et system baseret på ’bedste mand på jobbet’ til fordel for et system

baseret på ’billigste mand på jobbet’

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHan langede voldsomt ud efter »kræfter i statsadministrationen«, som han beskyldte for ikke at forstå nødvendigheden af, at danske officerer gennemfører deres egen »professionelle, holdningsdannende og identitetsskabende statsuddannelse«. Offensiven fortsatte: »Det må således være opfattelsen, at professionalisme, korpsånd, loyalitet og opofrelse kan købes på gaden«, sagde Schjønning, mens tilhørerne for alvor begyndte at undre sig over et så åbenhjertigt og kritisk angreb på den uddannelse, Eigil Schjønning selv skulle være med til at indføre.

Klimaks kom, da Schjønning sagde, at »vi forlader et system baseret på ’bedste mand på jobbet’ til fordel for et system baseret på ’billigste mand på jobbet’«.

Vil ikke uddybe kritik
Eigil Schønning bekræfter, at han står over for at skulle have andet arbejde, men han vil ikke uddybe sin kritik eller komme med sin mening om, hvorvidt man har ytringsfrihed som ansat i det danske forsvar.

»Jeg vil blot henvise til den mail, jeg i dag har sendt til mine medarbejdere på skolen«, siger Officersskolens leder.

I mailen skriver han blandt andet: »Flere af jer er i Forsvarskommandoen blevet konfronteret med rygter om, at jeg skal flyttes eller fyres«. Derefter fortælle den afsatte chef sine tidligere medarbejdere, at han i fredags blev orienteret om, »at forsvarschefen har taget de administrative skridt til, at jeg skal flyttes«.

I mailen kalder Schjønning udviklingen for trist, men opfordrer de ansatte til, at hans person ikke står i vejen for arbejdet med den nye officersuddannelse. Obersten vil ikke kommentere et spørgsmål om, hvorvidt hans åbne oprør ikke netop vanskeliggør den uddannelsesmæssige revolution yderligere.

I en mail til Politiken vil forsvarschef Peter Bartram ikke kommentere personsager, men han understreger, at ansatte i forsvaret har »ytringsfrihed som andre borgere«.

I næste afsnit begrunder han alligevel i generelle vendinger fyringen af Eigil Schjønning: »Når der foreligger en beslutning, er det nødvendigt, at cheferne i udøvelse af deres chefvirke bakker op om beslutningen, ellers kan vi ikke forvente, at medarbejderne vil tage et ekstra skridt eller et skridt i en ny retning«, udtaler general Peter Bartram. Kritik får opbakning

En stribe kilder i forsvaret bekræfter, at den fjernede oberst ikke står alene med sine bekymringer, selv om flere andre sammenlignelige lande i de seneste år har lavet store ændringer i stil med den nye danske værnsfælles officersuddannelse. Højtstående kilder undrer sig dog også over oberst Schjønnings generaloffensiv mod ændringer, der har et bredt politisk flertal bag sig, og som ikke vil blive rullet tilbage. Ændringer, som han selv skulle stå i spidsen for at gennemføre. I sin tale var Eigil Schjønning også meget kritisk over for forsvarets farvel til tjenestemandsansættelser, som han pegede på, er en garanti for loyalitet mod staten.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden