Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Stormoske. Moskeen i Rovsingsgade er næsten klar til brug. I næste uge ankommer minareten, et slankt tyve meter højt tårn, fra Bornholm. Minareten skal kun have en skulpturel funktion, da der ikke bliver kaldt til bøn som andre steder i verden.
Foto: Simon Fals

Stormoske. Moskeen i Rovsingsgade er næsten klar til brug. I næste uge ankommer minareten, et slankt tyve meter højt tårn, fra Bornholm. Minareten skal kun have en skulpturel funktion, da der ikke bliver kaldt til bøn som andre steder i verden.

Danmark

Stormoske er skudt op i al stilhed

Kun minareten mangler for at indvie landets første rigtige moske – et projekt til 150 mio. kr. På Ydre Nørrebro.

Danmark

Set udefra er det en hvid, minimalistisk dobbeltbygning, som næsten kunne være et almindeligt kontorhus – men den lave kuppel og de bueformede vinduer afslører, at her åbner om kort tid Danmarks første ’rigtige’ moske.

»Der er selvfølgelig mange moskeer rundt omkring. Men Danmark er det eneste land i Europa, hvor du ikke kan finde en moske med minaret og kuppel. Det har vi fået nu«, siger formand for medieudvalget i Dansk Islamisk Råd Mohamed Al Maimouni, som stolt viser rundt på 6.800 kvadratmeter moske med bederum, kontorer, reception, bibliotek og kulturcenter.

Protester mod oprindeligt forslag Modsat flere andre moskeplaner er projektet udført i forholdsvis ubemærkethed, og det mener folkene bag er en af grundene til, at det er lykkedes. »Vi har kørt en lav profil hele vejen og sagt nej til mange mediehenvendelser, i hvert fald indtil vi havde tilladelsen på plads«, siger Mohamed Al Maimouni.

Vi mener, islam skal tilpasse sig det sted, man er

Byggeriet af en shiamuslimsk moske på Vibevej ikke langt herfra blev i sin tid mødt med hele 1.156 protester fra vrede borgere – en tilsvarende modstand har Københavns Stormoske ikke oplevet.

Moderat trossamfund

Lektor ved Center for Mellemøststudier på SDU Torben Rugberg Rasmussen er blandt flere islamforskere, som end ikke havde hørt om projektet.

Alt for mange tidligere moskeprojekter har handlet om, hvorvidt de overhovedet skal bygges, og om de vil få en fundamentalistisk karakter, siger han.

LÆS OGSÅ

Moskeen, der har kostet 150 millioner kroner, er finansieret af Qatar, som ifølge Rugberg Rasmussen står for en relativt konservativ fortolkning af islam:

»Der kan jeg godt blive lidt betænkelig. Hvem har kontrollen, hvem sætter den politiske og teologiske dagsorden? Men vi ved ikke nødvendigvis, at finansieringen kommer til at påvirke det teologiske«, siger han.

Ifølge Mohamed Al Maimouni er trossamfundet »moderat«: »Vi mener, islam skal tilpasse sig det sted, man er, det er ikke det samme i Danmark som i Egypten«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce