Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skævt. Selvom den trafiksikkerhedsmæssige risiko er mindre ved kørsel med hash i blodet end med høj alkoholpromille, opretholder Folketinget en nultolerance politik overfor kørsel med stoffer i blodet.
Foto: Jens Dresling(Arkiv)

Skævt. Selvom den trafiksikkerhedsmæssige risiko er mindre ved kørsel med hash i blodet end med høj alkoholpromille, opretholder Folketinget en nultolerance politik overfor kørsel med stoffer i blodet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politi går hårdt efter narkokørsel

Det koster kørekortet i tre år at blive stoppet på stoffer. Tusinder af bilister rammes af nultolerancen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af bilister, som bliver taget med euforiserende stoffer i blodet, er næsten tidoblet siden 2008.

Rigspolitiets nøgletal viser, at ordensmagten i første halvdel af 2008 fangede 246 billister med narko i blodet. I første halvdel af 2013 var det antal steget til 1.898 bilister, og Rigspolitiet forventer, at fangsten ender omkring 4.200 for hele året .

LÆS OGSÅ

»Vi har fået langt mere fokus på problemet med bilister, som er påvirket af stoffer. Betjentene er blevet mere opmærksomme på at opdage tegn på narkopåvirkning, og vi har fået bedre muligheder for at teste bilisterne«, siger Jørn Pakula Andresen, som er vicepolitiinspektør i Rigspolitiets færdselsafdeling.

Bedre udstyret
Siden 2008 er færdselsbetjente blevet uddannet i at opdage tegn på, at en bilist er påvirket af euforiserende stoffer, bl.a. ved hjælp af vurdering af pupillerne. Desuden har dansk politi siden 2011 rådet over narkometre, der via en simpel spytprøve med stor sandsynlighed kan afgøre, om en bilist har stoffer i blodet.

Rigspolitiet råder over et narkometer, mens Københavns Politi har to. Narkometrene har været på prøve, men det er allerede besluttet, at politiet i år vil indkøbe flere, fortæller Jørn Pakula Andresen.

»Det handler om færdselssikkerhed, om at redde liv, og der er ingen tvivl om, at de er et godt redskab«, siger han.

Rigspolitiets tal viser, at op mod halvdelen af narkobilisterne bliver anholdt i København. En vigtig forklaring på det er indsatsen mod hashhandlen på Christiania. Den særlige Task Force Pusherstreet har som et ud af fem fokusområder at gå efter hashkøberne, og i den forbindelse kommer narkometret flittigt i brug.

Københavns Politi udsendte i sidste uge en årsstatus, som viser, at taskforcen på knap et år har taget 465 bilister på stoffer.

»Det har overrasket selv os, hvor meget det har hjulpet til at presse markedet inde på Pusherstreet. Narkometret er et fantastisk værktøj for os. Det gør det nemmere at teste for hash, og det afskrækker mange fra at køre i bil derud«, fortæller Poul Kjeldsen, som er leder af taskforcen.

Svarer til mild promille

De tusindvis af bilister, som bliver anholdt med spor af narko i blodet, får en alvorlig straf. Siden 2012 har straffen for narkokørsel i førstegangstilfælde været næsten en halv månedsløn i bøde og tre års ubetinget frakendelse af kørekortet.

For at få en tilsvarende straf ved spirituskørsel skal man helt op på en promille på 1,2. Men forskningen understøtter ikke, at konsekvenserne ved hash i blodet er de samme som ved en høj spirituspromille, fortæller Inger Marie Bernhoft, som er seniorforsker ved DTU Transport: »Den trafiksikkerhedsmæssige risiko er mindre ved kørsel med hash i blodet end ved kørsel med en høj alkoholpromille«. LÆS OGSÅ Hun har deltaget i et stort EU-projekt, hvor forskere analyserede sammenhængen mellem trafiksikkerhed og kørsel med alkohol og/eller euforiserende stoffer i blodet. Forskningen viste, at hash har samme indflydelse på trafiksikkerheden som en promille på 0,1 til 0,5. Justitsminister Morten Bødskov (S) mener dog ikke, at straffen er for hård: »Jeg mener kun, at man kan tage afstand fra folk, der kører bil med hash eller andre bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet«. Men hvis man kører med hash i blodet, bør straffen så ikke afspejle, hvor stor en fare man udgør i trafikken?»Nej. Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget en nultolerance over for kørsel med hash og andre stoffer i blodet og at sidestille det strafmæssigt med at køre bil med en høj promille. Jeg ser ingen grund til at differentiere. Desuden er det i forvejen ulovligt at besidde eller forbruge hash og andre stoffer«.Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden