Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Enhedslisten presser på for transitrum for udenlandske hjemløse

Emnet kan blive en del af efterårets forhandlinger om finansloven.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De lever i baggårde og parker i den danske hovedstad. Mange er kommet hertil med håb om at komme i arbejde. De fleste kommer fra Østeuropa, men der findes også vestafrikanere iblandt. Fælles for denne gruppe hjemløse er, at de tilbringer det meste af døgnet under åben himmel langt fra deres hjemland.

Ifølge en optælling foretaget af teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune i juni overnattede omkring 150 personer hver nat i hovedstadens parker, mens flere myndigheder og private organisationer melder om et stigende antal udenlandske hjemløse.

LÆS OGSÅ

På baggrund af det stadig stigende problem ønsker Enhedslisten bedre vilkår for de hjemløse migranter og lægger pres på regeringen for at få indført et såkaldt transitrum, hvor de hjemløse kan henvende sig.

»Transitrummet handler om to ting. For det første at sikre, at der ikke ligger folk og dør på gaden. For det andet at sikre, at de, som vil hjem, men ikke kan, fordi de enten mangler penge til hjemrejsen eller synes, at det er skamfuldt at vende tilbage i usselt tøj, får en hjælpende hånd til at vende tilbage«, siger Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper.

Forslag kræver lovændring
Sådan som den nuværende lovgivning er skruet sammen, må væresteder, som får kommunal støtte, ikke tage imod udenlandske hjemløse, der ikke har et cpr-nummer. Mange af dem sover derfor under åben himmel.

Enhedslisten forsøgte for to år siden at få indført et transitrum i København, men kunne ikke samle 90 mandater til forslaget.

Blandt andet Dansk Folkeparti har udtalt modvilje mod ideen, som de mener, vil tiltrække flere udenlandske hjemløse og dermed forstærke problemerne.Ifølge Pernille Skipper har hendes parti flere gange bragt ønsket om et transitrum på bane i diskussionerne med regeringen. Dog uden held.

Over for Politiken melder regeringspartierne SF og de radikale sig dog villige til at se på muligheden for et transitrum.

»Hvis et transitrum er løsningen på at få flere hjem og få dem reintegreret i deres hjemlande, så de får et mere vellykket liv, så er jeg ikke afvisende over for at kigge nærmere på det«, siger SF’s integrationsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, der lægger vægt på, at målet skal være hjemsendelse, og at initiativet ikke må fastholde migranterne i hjemløshed herhjemme.

R-ordfører ser positivt på transitrum
De radikales socialordfører, Zenia Stampe, er også umiddelbart positiv over for et transitrum.

»Jeg synes, at det er værd at arbejde videre med ideen for at undgå, at folk lever under fuldstændig miserable forhold på gaden«, siger socialordføreren, der understreger, at der ikke må blive tale om et varigt herberg for udenlandske hjemløse.

Vi er et velfærdssamfund, og jeg mener, at det er umenneskeligt at afvise folk, fordi de kommer fra udlandetUdmeldingen fra de to regeringspartier vækker begejstring hos Pernille Skipper.»Hvis både SF og de radikale åbner op over for at være positive i forhold til forslaget, tager jeg det som et vink med en vognstang om, at vi i Enhedslisten igen skal tage spørgsmålet op«, siger socialordføreren, der ikke afviser, at det kan være i form af et beslutningsforslag i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.

»Vi har ikke fastlagt vores finanslovskrav endnu, men vi forsøger altid at presse på i forhold til dette spørgsmål. Så derfor er det en oplagt diskussion, vi har i forbindelse med finanslovsforhandlingerne«, siger Pernille Skipper.

Ved sidste års forhandlinger lykkedes det Enhedslisten at få afsat penge til at sikre driften på en varmestue på Nørrebro, hvor langt de fleste brugere er hjemløse migranter. S tvivler på effekten

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den socialdemokratiske formand for Integrationsudvalget, Trine Bramsen, tror ikke, at et transitrum vil løse problemerne, men vil heller ikke afvise ideen på nuværende tidspunkt. »Vi har fået mange forslag – herunder et transitrum – og det er noget, vi skal diskutere på Christiansborg«, siger formanden, som roser politiet og Københavns Kommune for deres indsats på området. Hun peger på, at oplysningsarbejde uden for Danmarks grænser er essentielt, så udlændinge ikke kommer hertil med falske forhåbninger om at komme i arbejde.LÆS OGSÅ Trine Bramsens partifæller på Københavns Rådhus efterlyser dog en løsning for dem, som allerede opholder sig på den københavnske asfalt. »Det er nogle mennesker, som lever på kanten af samfundet, og jeg mener, at disse mennesker skal hjælpes, så de kan hjemsendes på en værdig måde«, siger Ikram Sarwar, politisk ordfører for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen, der efterlyser et transitrum som en del af løsningen. »Vi er et velfærdssamfund, og jeg mener, at det er umenneskeligt at afvise folk, fordi de kommer fra udlandet«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden