Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
prostitution. »Det er overraskende mange, der tilsyneladende ikke kender til handlede kvinders livssituation. Det synes jeg virkelig er problematisk.« siger ligestillingsminister Manu Sareen
Foto: Ding Yi/Ding yi nn

prostitution. »Det er overraskende mange, der tilsyneladende ikke kender til handlede kvinders livssituation. Det synes jeg virkelig er problematisk.« siger ligestillingsminister Manu Sareen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1 af 7 mænd: O.k. til sexkøb af handlede kvinder

Ligestillingsministeren vil lave oplysningskampagne efter kortlægning af prostitutionsefterspørgsel.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et stort flertal af danske mænd synes, at det er forkert at købe sex af en prostitueret, som er offer for menneskehandel.

Men 15 procent kan ikke se problemet i at købe sex af en handlet kvinde, og 16 procent har ikke gjort deres holdning op.

Resultatet fremgår af en stor kortlægning af prostitutionsefterspørgslen, som offentliggøres i dag af Ligestillingsministeriet.

Over 7.000 repræsentativt udvalgte danske mænd har deltaget i undersøgelsen, og det store mindretal, som ikke ser problemer i at købe sex af en handlet kvinde, bekymrer ligestillingsminister Manu Sareen (R).

Moderne form for slaveri »Det er overraskende mange, der tilsyneladende ikke kender til handlede kvinders livssituation. Det synes jeg virkelig er problematisk. Det er jo ’slaver’, vi taler om. Det er kvinder, der får tæsk, og som er tvunget ud i det. Det er den moderne form for slaveri«, siger Manu Sareen, der har bestilt kortlægningen.

Ministeren hæfter sig ved, at mænds holdninger til købesex faktisk kan rykkes gennem oplysning. I undersøgelsen får halvdelen af de adspurgte en historie om Ivana, en fiktiv udenlandsk kvinde, som er offer for menneskehandel og ernærer sig som prostitueret i Danmark.

Når man efterfølgende spørger til deres holdning til købesex, er deres svar langt mindre positivt end gennemsnittets.

Således svarer kun 40 procent af dem, som har kendskab til den fiktive kvinde, at det er i orden at købe sex af en prostitueret. 61 procent af de mænd, som ikke er blevet oplyst om Ivana, synes alt i alt, at det er i orden at købe sex af en prostitueret.

Rodfæstede forestillinger
Ligestillingsministeren vil bruge undersøgelsen til at udforme kommende oplysningskampagner målrettet prostitutionskunder.

Men det skal man ikke nære for store forhåbninger til, mener lektor Kenneth Reinicke, kønsforsker ved Roskilde Universitet.

»Nu skal man ikke sige, at det slet ikke nytter, men vi er inde på et område, hvor der er meget rodfæstede forestillinger om begær, passion og om, at den prostituerede kan give manden noget, han ikke kan få i sit parforhold, og de forestillinger er svære at rykke med oplysning«, siger han.

Kenneth Reinicke får opbakning af sexolog Marianne Gutte, som har passet en telefonrådgivning for sexkøbere. Hun mener ikke, at mænd kan eller vil gennemskue, om de køber sex af en handlet kvinde.

»Dem, jeg har talt med, siger, at de aldrig ville gå hos en handlet kvinde, men når vi kommer længere ind i samtalen, viser det sig, at de har været hos en udenlandsk kvinde, og at de helt har set bort fra alle faresignalerne. Når de kommer i situationen, skelner de ikke, for det bryder illusionen. Og spørgsmålet er også, om de ville kunne sikre sig, hvilke forhold kvinden arbejder under. Derfor kan jeg godt være bekymret for, om det giver mening at lave kampagner mod at købe sex hos handlede kvinder i forhold til at begrænse efterspørgslen«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kønsforsker: Forbud er vejen frem

Kenneth Reinicke mener, at mænd har en evne til at se igennem fingre med de realiteter, som meget prostitution er baseret på.

Og hvis man skal få mænd til at erkende, at kvinder går ind i prostitution »af økonomisk nød, ikke af lyst og liderlighed«, så kommer man ikke uden om lovgivning, der kriminaliserer sexkøb, mener han. »Hvis vi skal få mændene til at se virkeligheden i øjnene, så er lovgivning det bedste virkemiddel. Hvis du virkelig skal have mænd til at tænke sig om, så kommer du ikke uden om lovgivning«, siger Kenneth Reinicke.

LÆS OGSÅ Regeringen afviser at lave forbud mod købesex, med henvisning til at det ikke vil forhindre prostitution, blot gøre det mere lyssky. Socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, er varm fortaler for et forbud mod købesex. Men han har erkendt, at et forbud ikke kommer på denne side af et valg. I mellemtiden skal danske mænd oplyses. »Det er i virkeligheden et skræmmende tal, at kun 70 procent mener, det er forkert at købe sex af handlede kvinder. For hvorfor i alverden er det ikke 100 procent? Det er en udfordring, så der er i den grad behov for holdningsbearbejdelse blandt danske mænd. Det kan man blandt andet gøre ved en god oplysningskampagne. Tænk, at det ikke er 100 procent af danske mænd, som synes, at det er forkert og skammeligt. Der er behov for mere viden«, siger Rasmus Horn Langhoff.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden