Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjemløs. Foreløbige tal viser, at der er kommet 18 procent flere hjemløse i Danmark inden for de sidste fire år.
Foto: GORM BRANDERUP

Hjemløs. Foreløbige tal viser, at der er kommet 18 procent flere hjemløse i Danmark inden for de sidste fire år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af hjemløse i Danmark er vokset markant

Aarhus er den danske storby, der er vokset klart mest i løbet af de seneste fire år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stadig flere hjemløse hober sig op i gadekrogene.

I øjeblikket er der i alt ca 5.844 hjemløse i Danmark, og det er 850 flere end for fire år siden. Dermed er antallet af hjemløse på landsplan steget med 18 procent siden år 2009. Det viser en foreløbig opgørelse fra 'Det Nationale Forskningscenter for Velfærd', SFI, der senere på året offentliggør en endelig rapport om udviklingen.

»Den væsentligste årsag til stigningen i antallet af hjemløse på landsplan er en kraftig mangel på billige boliger i landets to største byområder«, forklarer Lars Benjaminsen, som er forsker i socialpolitik og velfærdsydelser ved SFI.

LÆS OGSÅ

Særligt er antallet af hjemløse højt i hovedstaden. Siden 2009 er tallet steget fra 1.494 personer til 1.630, og det vil sige, at der foreløbigt er ni procent flere københavnere, som står uden tag over hovedet.

Aarhus: en tredjedel flere hjemløse
Også Aarhus rummer markant flere hjemløse end tidligere, og antallet vokser i takt med tilflyttertilvæksten. Det samlede tal for hjemløse i byen er 616 personer - 32 procent flere end i 2009. Den markante stigning er ifølge Lars Benjaminsen et resultat af et storbyfænomen.

»Aarhus begynder at adoptere hovedstadens storbymiljø, og boligmønsteret ændrer sig i takt med denne udvikling. Det betyder, at det er vanskeligere at skaffe boliger til socialt udsatte grupper i Aarhus«, siger han.

Hovedårsagen til det stigende antal hjemløse i Aarhus er, at det er svært at skaffe billigere boliger til den såkaldte ’kommunal anvisning’, som betyder færre, billigere boliger til borgere med et akut boligbehov.

»I praksis gør man det vanskeligt for kontanthjælpsmodtagere og borgere med et akut behov at komme ind i boliger. En del ender som hjemløse og må sove på et herberg, en varmestue eller på sofaen hos familie og venner«, siger Lars Benjaminsen, som påpeger, at andre forhold også spiller ind.

Det gælder bl.a. mange renoveringer af almene boliger, der betyder højere husleje, som kontanthjælpsmodtagere ofte ikke kan betale.

Odense: halvt så mange uden tag over hovedet
I Odense er antallet af hjemløse derimod halveret gennem de seneste fire år fra 208 til 111 personer.

»Odense vokser ikke, så her er en god boligtilgængelighed, og det har betydet et betydeligt fald i hjemløsheden. Samtidig har kommunen i regi af hjemløsestrategien haft et forholdsvis omfattende program med social støtte til hjemløse, der flytter i egen bolig, og det har ført til et betydeligt fald i hjemløsheden«, siger Lars Benjaminsen.

Tilbagegang trods støtteprogram

Aarhus og København har haft samme støtteprogram som i Odense, men mangel på billige boliger har hæmmet indsatsen. For at komme problemet til livs må man ifølge Lars Benjaminsen først gøre noget ved, at der mangler billige boliger for udsatte:

»Man får ikke stoppet stigningen af hjemløshedsproblemet i vores storbyer, før man godkender tiltagende mangel på billige boliger for udsatte borgere«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden