Hjemløs. Foreløbige tal viser, at der er kommet 18 procent flere hjemløse i Danmark inden for de sidste fire år.
Foto: GORM BRANDERUP

Hjemløs. Foreløbige tal viser, at der er kommet 18 procent flere hjemløse i Danmark inden for de sidste fire år.

Danmark

Antallet af hjemløse i Danmark er vokset markant

Aarhus er den danske storby, der er vokset klart mest i løbet af de seneste fire år.

Danmark

Stadig flere hjemløse hober sig op i gadekrogene.

I øjeblikket er der i alt ca 5.844 hjemløse i Danmark, og det er 850 flere end for fire år siden. Dermed er antallet af hjemløse på landsplan steget med 18 procent siden år 2009. Det viser en foreløbig opgørelse fra 'Det Nationale Forskningscenter for Velfærd', SFI, der senere på året offentliggør en endelig rapport om udviklingen.

»Den væsentligste årsag til stigningen i antallet af hjemløse på landsplan er en kraftig mangel på billige boliger i landets to største byområder«, forklarer Lars Benjaminsen, som er forsker i socialpolitik og velfærdsydelser ved SFI.

LÆS OGSÅ

Særligt er antallet af hjemløse højt i hovedstaden. Siden 2009 er tallet steget fra 1.494 personer til 1.630, og det vil sige, at der foreløbigt er ni procent flere københavnere, som står uden tag over hovedet.

Aarhus: en tredjedel flere hjemløse
Også Aarhus rummer markant flere hjemløse end tidligere, og antallet vokser i takt med tilflyttertilvæksten. Det samlede tal for hjemløse i byen er 616 personer - 32 procent flere end i 2009. Den markante stigning er ifølge Lars Benjaminsen et resultat af et storbyfænomen.

»Aarhus begynder at adoptere hovedstadens storbymiljø, og boligmønsteret ændrer sig i takt med denne udvikling. Det betyder, at det er vanskeligere at skaffe boliger til socialt udsatte grupper i Aarhus«, siger han.

Hovedårsagen til det stigende antal hjemløse i Aarhus er, at det er svært at skaffe billigere boliger til den såkaldte ’kommunal anvisning’, som betyder færre, billigere boliger til borgere med et akut boligbehov.

»I praksis gør man det vanskeligt for kontanthjælpsmodtagere og borgere med et akut behov at komme ind i boliger. En del ender som hjemløse og må sove på et herberg, en varmestue eller på sofaen hos familie og venner«, siger Lars Benjaminsen, som påpeger, at andre forhold også spiller ind.

Det gælder bl.a. mange renoveringer af almene boliger, der betyder højere husleje, som kontanthjælpsmodtagere ofte ikke kan betale.

Odense: halvt så mange uden tag over hovedet
I Odense er antallet af hjemløse derimod halveret gennem de seneste fire år fra 208 til 111 personer.

»Odense vokser ikke, så her er en god boligtilgængelighed, og det har betydet et betydeligt fald i hjemløsheden. Samtidig har kommunen i regi af hjemløsestrategien haft et forholdsvis omfattende program med social støtte til hjemløse, der flytter i egen bolig, og det har ført til et betydeligt fald i hjemløsheden«, siger Lars Benjaminsen.

Tilbagegang trods støtteprogram

Aarhus og København har haft samme støtteprogram som i Odense, men mangel på billige boliger har hæmmet indsatsen. For at komme problemet til livs må man ifølge Lars Benjaminsen først gøre noget ved, at der mangler billige boliger for udsatte:

»Man får ikke stoppet stigningen af hjemløshedsproblemet i vores storbyer, før man godkender tiltagende mangel på billige boliger for udsatte borgere«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce