Forurening. Børnehaven Tusindfryd i Valby er blandt de mest udsatte naboer til de sundhedsskadelige dieseltog.
Foto: PER FOLKVER

Forurening. Børnehaven Tusindfryd i Valby er blandt de mest udsatte naboer til de sundhedsskadelige dieseltog.

Danmark

Minister vil have farlige tog ud af byen

Gamle lokomotiver sender skadelige partikler ud til tusindvis af københavnere.

Danmark

Miljøminister Ida Auken (SF) imødekommer nu de københavnere, der er foruroligede over at være naboer til stærkt forurenende diesellokomotiver fra 1980’erne.

Borgergruppen togforurening.dk har over for ministeren argumenteret for, at lokomotiverne ikke bør køre på så tætbeboede strækninger. Ministeren er enig.

»Vi er jo i gang med en større elektrificeringsplan, og man kan ikke bare fremtrylle flere af de miljøvenlige lokomotiver eller sætte partikelfiltre på de gamle. Men vi kan prøve at ændre noget logistik, så de mest forurenende tog ikke kører så bynært«, siger miljøministeren.


Flytter problemet
Hun er med på, at det blot vil flytte problemet, men påpeger, at langt færre så vil blive ramt, indtil de mere miljøvenlige IC4-tog engang måtte komme på skinner.

De gamle lokomotiver lukker mere end 1.000 gange så mange skadelige partikler ud som biler. Partikelforurening fra især trafik betyder ifølge Institut for Folkesundhed, at cirka 3.400 danskere hvert år dør tidligere, end de ellers ville have gjort. Langt flere får øgede helbredsproblemer.

Auken har sendt Miljøstyrelsen til Valby og Vesterbro for at måle forureningen:

»Så snart vi har resultaterne – omkring nytår – vil jeg tage kontakt til transportministeren«, siger hun.Togforurening.dk har fået ngo’en Det Økologiske Råd til at måle luftforureningen i en børnehave ved banen i Valby.

»Niveauet er højere, end hvis børnene havde leget på H.C. Andersens Boulevard i myldretiden«, siger Kåre Press-Kristensen, rådets luftforureningsekspert.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden