Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danske unges alkoholvaner er stort set uforandrede gennem de senere år. De unge er stadig blandt de tørstigste i Europa.
Foto: MARTIN ZAKORA

Danske unges alkoholvaner er stort set uforandrede gennem de senere år. De unge er stadig blandt de tørstigste i Europa.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske unge er europamestre i druk

Mange års forsøg på at begrænse danske unges alkoholforbrug har været forgæves. Vi topper stadig druklisterne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældrene formaner dem om risikoen, skolen oplyser dem om mulighederne for at bruge tiden på noget bedre, og sundhedsmyndighederne har i talrige kampagner advaret dem om konsekvenserne for deres helbred.

Alligevel fortsætter Danmarks unge med at drikke alkohol i den helt store stil. År efter år.

Alt ved det gamle Den netop offentliggjorte statistik fra det fælleseuropæiske projekt ESPAD, der med års mellemrum analyserer unges vaner og forbrug af alkohol, tobak og narkotika, viser, at intet er forandret.

Danske unge er med i toppen næsten over alt på de lister, der omhandler de våde varer.

Sådan var det, da ESPAD i 1995 lavede sin første undersøgelse blandt 26 europæiske lande. Og sådan er det i dag, hvor ESPAD's nyeste undersøgelse omfatter drikkevanerne blandt 15- og 16-årige i 35 lande i Europa.

Danmark over alt
Hvor man end kigger i statistikken, dukker Danmarks navn op. Og ikke for det gode. Eksempelvis har danske unge i snit drukket 7,5 centiliter ren alkohol sidst, de var i byen og fik sig en tår.

Dermed er den danske ungdom en klar nummer 1 på listen, hvor kun de unge på Isle of Man kan følge trop med 7,3 centiliter.

Danmark topper også på spørgsmålet om, hvorvidt man har indtaget alkohol i de seneste 12 måneder. Ligesom flest danske unge rapporterer at have været berusede inden for det seneste år.

På alle tre lister ligger vi himmelhøjt over gennemsnittet for de 35 lande.

For mange drukture
'Binge-drinking' er et af forskernes nye yndlingsudtryk. Det angiver et éngangsforbrug på fem genstande eller flere, og anses for et faresignal for usundt overforbrug.

Også her konkurrerer de unge danskere med deres jævnaldrende på Isle of Man, der dog i denne omgang skubber os fra første- til andenpladsen.

Skrappe midler
Men når hverken formaninger, løftede pegefingre eller velmenende kampagner og avishistorier kan begrænse de unges alkoiholforbrug - hvad kan så ?

Ifølge den britiske professor Martin Plant skal der skrappe midler til. Han siger i en kommentar til de nye ESPAD-statistikker:

»Der er klar videnskabelig enighed om, at alkoholundervisning og kampagner i massemedierne udviser nogle meget ringe resultater, når det drejer sig om at påvirke drikkevaner«.

»Der er langt mere effektive strategier, eksempelvis at bruge beskatning til at gøre det dyrere at drikke alkohol«, siger Martin Plant.

Skat på genstandene

Han foreslår, at belægge hver enkelt genstand med en særlig skat på 50 pence, svarende til 4 danske kroner.

Det vil, siger professor Plant, have en meget gavnlig effekt. Blandt meget andet vil det begrænse forbruget, reducere antallet af hospitalsindlæggelser og i sidste ende redde menneskeliv.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden