Danske unges alkoholvaner er stort set uforandrede gennem de senere år. De unge er stadig blandt de tørstigste i Europa.
Foto: MARTIN ZAKORA

Danske unges alkoholvaner er stort set uforandrede gennem de senere år. De unge er stadig blandt de tørstigste i Europa.

Danmark

Danske unge er europamestre i druk

Mange års forsøg på at begrænse danske unges alkoholforbrug har været forgæves. Vi topper stadig druklisterne.

Danmark

Forældrene formaner dem om risikoen, skolen oplyser dem om mulighederne for at bruge tiden på noget bedre, og sundhedsmyndighederne har i talrige kampagner advaret dem om konsekvenserne for deres helbred.

Alligevel fortsætter Danmarks unge med at drikke alkohol i den helt store stil. År efter år.

Alt ved det gamle Den netop offentliggjorte statistik fra det fælleseuropæiske projekt ESPAD, der med års mellemrum analyserer unges vaner og forbrug af alkohol, tobak og narkotika, viser, at intet er forandret.

Danske unge er med i toppen næsten over alt på de lister, der omhandler de våde varer.

Sådan var det, da ESPAD i 1995 lavede sin første undersøgelse blandt 26 europæiske lande. Og sådan er det i dag, hvor ESPAD's nyeste undersøgelse omfatter drikkevanerne blandt 15- og 16-årige i 35 lande i Europa.

Danmark over alt
Hvor man end kigger i statistikken, dukker Danmarks navn op. Og ikke for det gode. Eksempelvis har danske unge i snit drukket 7,5 centiliter ren alkohol sidst, de var i byen og fik sig en tår.

Dermed er den danske ungdom en klar nummer 1 på listen, hvor kun de unge på Isle of Man kan følge trop med 7,3 centiliter.

Danmark topper også på spørgsmålet om, hvorvidt man har indtaget alkohol i de seneste 12 måneder. Ligesom flest danske unge rapporterer at have været berusede inden for det seneste år.

På alle tre lister ligger vi himmelhøjt over gennemsnittet for de 35 lande.

For mange drukture
'Binge-drinking' er et af forskernes nye yndlingsudtryk. Det angiver et éngangsforbrug på fem genstande eller flere, og anses for et faresignal for usundt overforbrug.

Også her konkurrerer de unge danskere med deres jævnaldrende på Isle of Man, der dog i denne omgang skubber os fra første- til andenpladsen.

Skrappe midler
Men når hverken formaninger, løftede pegefingre eller velmenende kampagner og avishistorier kan begrænse de unges alkoiholforbrug - hvad kan så ?

Ifølge den britiske professor Martin Plant skal der skrappe midler til. Han siger i en kommentar til de nye ESPAD-statistikker:

»Der er klar videnskabelig enighed om, at alkoholundervisning og kampagner i massemedierne udviser nogle meget ringe resultater, når det drejer sig om at påvirke drikkevaner«.

»Der er langt mere effektive strategier, eksempelvis at bruge beskatning til at gøre det dyrere at drikke alkohol«, siger Martin Plant.

Skat på genstandene

Han foreslår, at belægge hver enkelt genstand med en særlig skat på 50 pence, svarende til 4 danske kroner.

Det vil, siger professor Plant, have en meget gavnlig effekt. Blandt meget andet vil det begrænse forbruget, reducere antallet af hospitalsindlæggelser og i sidste ende redde menneskeliv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden