Regeringsudvalg skal sikre offentligt ansattes ytringsfrihed

Offentligt ansatte skal ikke frygte fyring, hvis de fortæller om ulovligheder på jobbet.

Danmark

Det kan have store omkostninger, hvis man vælger at blive whistleblower og afsløre regelbrud eller ulovligheder i den virksomhed, man arbejder i.

Men offentligt ansatte skal trygt kunne gøre brug af deres ytringsfrihed.

Minister: Ansatte har betydningsfuld viden
Regeringen nedsætter derfor et udvalg, der skal undersøge, om der er behov for at styrke offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordning.

»Det er vigtigt, at offentligt ansatte føler, at de kan gøre brug af deres ytringsfrihed, og ikke holder sig tilbage af frygt for eksempelvis deres karriere«, siger justitsminister Morten Bødskov (S) og fortsætter:

»De mange offentligt ansatte i Danmark har stor viden om de forhold, de arbejder med. Den viden udgør et betydningsfuldt bidrag til en åben og demokratisk samfundsdebat«.

Kaptajn blev whistleblower - og udstødt af forsvaret
En vigtig del af udvalgets arbejde bliver også at se på de såkaldte whistleblowerordninger, der er et forholdsvis nyt fænomen i den offentlige forvaltning.

Tidligere efterretningsofficer og kaptajn Anders Kærgaard valgte at blive whistleblower og lække en video om overgreb på civile irakere under Operation Green Desert i 2004.

Igennem flere år fastholdt forsvaret, at danske soldater ikke optog video under operationen. Men da optagelserne kom frem, undskyldte forsvaret efter en større undersøgelse, at man tidligere havde givet forkerte oplysninger.

I en udsendelse om ytringsfrihed og whistleblowing mandag i DR2 fortalte Anders Kærgaard, at sagen betød, at han blev udstødt af forsvaret.

»For mig betød det, at jeg blev udstødt af forsvaret. Og det vidste jeg godt i det øjeblik, jeg gjorde det«, fortalte han.

Bredt sammensat udvalg
Det nye udvalg får en bred sammensætning med deltagelse af repræsentanter fra universiteterne, Danske Mediers Forum, Danmarks Journalistforbund, KL, Danske regioner, FTF, LO, AC, Folketingets Ombudsmand og Datatilsynet.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden