Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

stress. Fagforeningen Djøf påviser en direkte sammenhæng mellem oplevet dårlig ledelse og psykisk betinget sygefravær.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dårlige chefer får medarbejdere til at sygemelde sig

Hvis lederen er uklar og aldrig anerkender medarbejderen, medfører det stress og sygefravær, viser en ny undersøgelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Kære chef. Jeg kan ikke komme på arbejde i dag, fordi du er en dårlig leder’.

Så direkte ville de færreste nok udtrykke sig, men en ny stor undersøgelse fra fagforeningen Djøf påviser en direkte sammenhæng mellem oplevet dårlig ledelse og psykisk betinget sygefravær.

Den endnu ikke offentliggjorte undersøgelse blandt 1.685 jurister og økonomer viser, at medarbejdere med en oplevet dårlig chef har næsten tre gange så mange psykisk betingede sygefraværsdage som dem, der siger, de har en god chef.

»Det er bemærkelsesværdigt, at sammenhængen mellem ledelseskvalitet og sygefravær er så klart. De, der synes, de har en god leder, er mindre stressede og syge og generelt mere tilfredse med det psykiske arbejdsmiljø. Det viser, hvor meget ledelse betyder for trivslen på en arbejdsplads«, siger Lisbeth Kjersgård, arbejdsmiljøpolitisk chef i Djøf.

Anerkendelse hjælper Medarbejdere, der mener at have en god chef, har i snit 3,3 psykisk betingede sygefraværsdage om året, mens medarbejdere med en dårlig chef i snit har 8,2 sygedage.

Det samme forhold gør sig, ifølge undersøgelsen, gældende for sammenhængen mellem dårlig ledelse og det oplevede stressniveau.

Seks af ti af dem, der synes dårligt om deres leder, føler sig stressede, mens det kun er gældende for to af ti af dem, der er tilfredse med deres nærmeste chef.

Djøf’erne karakteriserer i undersøgelsen en god leder som en, der stiller klare krav og giver klare tilbagemeldinger.

Derudover betyder konstruktiv feedback og anerkendelse meget for tilfredsheden med chefen og dermed stressforekomsten.

Undersøgelsen viser, at en høj grad af anerkendelse fra chefen halverer oplevelsen af stress på arbejdspladsen.

Ledere ved for lidt
Konklusionerne fra Djøf er i tråd med andre undersøgelser og forskningsprojekter om sammenhængen mellem ledelse, psykisk arbejdsmiljø og sygefravær.

Et kvalitativt forskningsprojekt fra Bispebjerg Hospital viser, at 87 procent af de stressrelaterede sygemeldinger handlede om oplevet dårlig ledelse.

Derudover viste undersøgelsen foretaget på 38 arbejdspladser med stressramte medarbejdere, at lederne vidste for lidt om det psykiske arbejdsmiljø og stresshåndtering.

»Trivsel hos medarbejderne vil for langt de fleste arbejdspladser være afgørende for resultatet og motivere medarbejderne i langt højere grad end frygten for fyring. Tillid og anerkendelse fra lederen er afgørende for trivslen. Derfor er det super vigtigt, at et godt psykisk arbejdsmiljø bliver et strategisk mål for virksomheden«, siger arbejdspsykolog Yun Ladegaard fra arbejds- og miljømedicinsk afdeling ved Bispebjerg Hospital.

Krisen har medført ny ledelsesstil
Interesseorganisationen Lederne bekymrer sig ikke over undersøgelserne. Direktør Vibeke Skytte siger, at medlemmerne udviser stor interesse for at lære mere om det psykiske arbejdsmiljø:

»Krisen har medført en anden type ledelse, hvor lederen skal være skarp og skabe rigtig mange resultater. Det betyder, at der indimellem ikke er plads til så mange spændende ting som tidligere, og det kan skabe utilfredshed. Men generelt er der mange dygtige ledere og mange, der uddanner og efteruddanner sig« .

På det seneste har Politiken sat fokus på danskernes ringe produktivitet i forhold til arbejdsstyrkerne i vore nabolande.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Djøf mener man, at der er en tendens herhjemme til at se produktivitetsudfordringen ud fra en forældet industrisamfundsforståelse, hvor der skal proppes flere timer ind for at få flere dimser ud.

Psykisk arbejdsmiljø som fag

»Øget arbejdstid gør det ikke alene. Det handler også om kvaliteten af den tid, hvor man rent faktisk er på arbejde. Jo mindre stressede medarbejderne er, desto mere kreative og produktive er de også. Og det giver øget vækst i samfundet. Hvis man kan gøre noget ved det psykisk betingede sygefravær, så højner man produktiviteten ganske væsentligt. Stress er jo et stigende problem i alle jobgrupper«, siger Lisbeth Kjersgård.

LÆS OGSÅ

Djøf har tidligere anbefalet regeringen at gøre psykisk arbejdsmiljø til et obligatorisk fag i landets lederuddannelser. SF vil straks gå til uddannelsesminister Morten Østergaard (R) med forslaget:

»Hvis der er et dårligt psykisk arbejdsmiljø, så påvirker det den enkeltes arbejdsevne og giver sygedage. Ved siden af det, er det en god forretning for samfundet at få forbedret, fordi det forbedrer produktiviteten«, siger SF’s arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden