BORTDØMT. Trods en sejr i byretten i bagagen fik Jørgen Dragsdahl ikke opbakning til sin anklage om injurier mod Bent Jensen i Østre Landsret.
Foto: SIMON FALS

BORTDØMT. Trods en sejr i byretten i bagagen fik Jørgen Dragsdahl ikke opbakning til sin anklage om injurier mod Bent Jensen i Østre Landsret.

Danmark

Nedtrykt Dragsdahl: Jeg har ikke penge til Højesteret

Journalisten kalder injuriesagen mod historikeren Bent Jensen for ulige.

Danmark

Vrede og en kæmpe advokatregning.

Det er, hvad den tidligere journalist på Information, Jørgen Dragsdahl, står tilbage med, efter at han i dag led nederlag i Østre Landsret til historikeren Bent Jensen.

»Jeg mener, at injurielovgivningen skal sikre, at vi ikke kan gå rundt og svine hinanden til uden grundlag«, sagde han umiddelbart efter at have modtaget dagens dom.

Vægt på ytringsfrihed Dragsdahl har anklaget sin modstander for injurier, fordi Bent Jensen i januar 2007 i en artikel i Jyllands-Posten kaldte Dragsdahl for KGB-agent. Og i sommeren 2010 fik han medhold i byretten i Svendborg.

Bent Jensen støttede sig dengang som nu til dokumenter fra Politiets Efterretningstjeneste, som han ekstraordinært har haft adgang til.

Østre Landsret mente i dag, at Bent Jensen - sit materiale til trods - ikke havde ført bevis for, at Dragsdahl rent faktisk var agent.

Men samtidig har der ifølge dommerne været faktuelt grundlag for den kritik, som historikeren har rejst, og de lagde vægt på, at Jensen som forsker i »et emne af stor samfundsmæssig interesse« har udvidet ytringsfrihed.

Dom ændrer ikke Dragsdahls holdning
Den tolkning er Dragsdahl uenig i:

»Jeg mener, at når der fremføres så vanvittige påstande fra den ekstremistiske fløj af dansk politik, så måtte nogen sige stop«, siger han og tilføjer:

»Det ser ud som om dommerne mener, at ytringsfriheden ophæver den danske injurielovgivning. Men jeg har da svært ved at se, at ytringsfriheden skal kunne dække over falske påstande. Og det er jo umuligt for os, at føre sandhedsbevis for noget, der ikke er rigtigt«.

En ulige kamp
Han kan ikke se, at Bent Jensen har grundlag for sine påstande. For godt nok står han omtalt som agent i et mødereferat hos PET fra 1986, men tre af de PET-chefer, som i 1980'erne ledede en efterforskning af Dragsdahls virke har alle udtalt, at agent-påstanden udelukkende er et udtryk for mødereferentens opfattelse af sagen.

Jeg mener, at injurielovgivningen skal sikre, at vi ikke kan gå rundt og svine hinanden til uden grundlag

DOKUMENTATION

»Men dem er der ikke blevet lyttet på«, siger Dragsdahl.

Foran horden af journalister, der ventede på ham efter retsmødet, understregede dagens taber, at han mener, at retssagen mellem ham og Bent Hansen har været ganske ulige:

»Bent Jensen har haft adgang til hemmelige PET-arkiver. Det har jeg ikke. Han har offentliggjort ting, som har været klassificerede og hemmelige. Det har jeg ikke kunnet. Så jeg er selvfølgelig vred over, at denne proces har været totalt ulige«, siger han.

Skal betale 600.000

Vreden til trods er det tvivlsomt, om Jørgen Dragsdahl vil forsøge at få sagen anket til Højesteret.

Dagens dom betyder, at han skal betale sagens omkostninger på 600.000 kroner, og det tynger økonomien:

»Det er ikke kun et spørgsmål om at have ret eller uret. Det er også et spørgsmål om økonomiske ressourcer, og jeg har ikke ressourcerne til at tage sagen til Højesteret. Jeg er på efterløn og går snart på pension«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce