Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
BORTDØMT. Trods en sejr i byretten i bagagen fik Jørgen Dragsdahl ikke opbakning til sin anklage om injurier mod Bent Jensen i Østre Landsret.
Foto: SIMON FALS

BORTDØMT. Trods en sejr i byretten i bagagen fik Jørgen Dragsdahl ikke opbakning til sin anklage om injurier mod Bent Jensen i Østre Landsret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nedtrykt Dragsdahl: Jeg har ikke penge til Højesteret

Journalisten kalder injuriesagen mod historikeren Bent Jensen for ulige.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vrede og en kæmpe advokatregning.

Det er, hvad den tidligere journalist på Information, Jørgen Dragsdahl, står tilbage med, efter at han i dag led nederlag i Østre Landsret til historikeren Bent Jensen.

»Jeg mener, at injurielovgivningen skal sikre, at vi ikke kan gå rundt og svine hinanden til uden grundlag«, sagde han umiddelbart efter at have modtaget dagens dom.

Vægt på ytringsfrihed Dragsdahl har anklaget sin modstander for injurier, fordi Bent Jensen i januar 2007 i en artikel i Jyllands-Posten kaldte Dragsdahl for KGB-agent. Og i sommeren 2010 fik han medhold i byretten i Svendborg.

Bent Jensen støttede sig dengang som nu til dokumenter fra Politiets Efterretningstjeneste, som han ekstraordinært har haft adgang til.

Østre Landsret mente i dag, at Bent Jensen - sit materiale til trods - ikke havde ført bevis for, at Dragsdahl rent faktisk var agent.

Men samtidig har der ifølge dommerne været faktuelt grundlag for den kritik, som historikeren har rejst, og de lagde vægt på, at Jensen som forsker i »et emne af stor samfundsmæssig interesse« har udvidet ytringsfrihed.

Dom ændrer ikke Dragsdahls holdning
Den tolkning er Dragsdahl uenig i:

»Jeg mener, at når der fremføres så vanvittige påstande fra den ekstremistiske fløj af dansk politik, så måtte nogen sige stop«, siger han og tilføjer:

»Det ser ud som om dommerne mener, at ytringsfriheden ophæver den danske injurielovgivning. Men jeg har da svært ved at se, at ytringsfriheden skal kunne dække over falske påstande. Og det er jo umuligt for os, at føre sandhedsbevis for noget, der ikke er rigtigt«.

En ulige kamp
Han kan ikke se, at Bent Jensen har grundlag for sine påstande. For godt nok står han omtalt som agent i et mødereferat hos PET fra 1986, men tre af de PET-chefer, som i 1980'erne ledede en efterforskning af Dragsdahls virke har alle udtalt, at agent-påstanden udelukkende er et udtryk for mødereferentens opfattelse af sagen.

Jeg mener, at injurielovgivningen skal sikre, at vi ikke kan gå rundt og svine hinanden til uden grundlag

DOKUMENTATION

»Men dem er der ikke blevet lyttet på«, siger Dragsdahl.

Foran horden af journalister, der ventede på ham efter retsmødet, understregede dagens taber, at han mener, at retssagen mellem ham og Bent Hansen har været ganske ulige:

»Bent Jensen har haft adgang til hemmelige PET-arkiver. Det har jeg ikke. Han har offentliggjort ting, som har været klassificerede og hemmelige. Det har jeg ikke kunnet. Så jeg er selvfølgelig vred over, at denne proces har været totalt ulige«, siger han.

Skal betale 600.000

Vreden til trods er det tvivlsomt, om Jørgen Dragsdahl vil forsøge at få sagen anket til Højesteret.

Dagens dom betyder, at han skal betale sagens omkostninger på 600.000 kroner, og det tynger økonomien:

»Det er ikke kun et spørgsmål om at have ret eller uret. Det er også et spørgsmål om økonomiske ressourcer, og jeg har ikke ressourcerne til at tage sagen til Højesteret. Jeg er på efterløn og går snart på pension«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden