Frikendt. Ifølge koldkrigshistoriker Bent Jensen (th.) kan dagens dom i Østre Landsret få betydning for rammerne for forskeres ytringsfrihed fremover.
Foto: Simon Fals

Frikendt. Ifølge koldkrigshistoriker Bent Jensen (th.) kan dagens dom i Østre Landsret få betydning for rammerne for forskeres ytringsfrihed fremover.

Danmark

Koldkrigsforsker: Det er en stor dag for ytringsfriheden

Landsretten frikendte i dag koldkrigshistorikeren for anklager om injurier.

Danmark

Det var æresfornærmende, men ikke injurierende.

Østre Landsret slog i dag fast, at koldkrigshistoriker Bent Jensen havde ret til at fremsætte sine påstande om, at journalist Jørgen Dragsdahl er tidligere KGB-agent. Der gjaldt en udvidet form for ytringsfrihed i Bent Jensens tilfælde, mente landsretten.

»Det her er godt for historieforskningen, det er godt for forskning i al almindelighed - og det er godt for ytringsfriheden«, sagde Bent Jensen foran retsbygningen efter domsafsigelsen.

»Jeg har fået rettens ord for, at det var berrettiget, og at jeg havde faktuelt grundlag for at skrive det, jeg skrev«, sagde han.

Offentlige personer må tåle Bent Jensen blev efter dommen lykønsket af sine støtter på historikerens side af tilskuerrækkerne i den fyldte retssal.

»Det er en stor dag for ytringsfriheden i Danmark. Nu har vi fået landsrettens ord for, at en forsker har samme udvidet ytringsfrihed som en journalist. Det er en meget, meget stor dag for danske forskere. Nu behøver de ikke være så bange, som nogen har været for at fortælle, hvad de fandt i arkiverne«, sagde Bent Jensen.

Landsretsdommeren lagde til grund for afgørelsen, at emnet omkring Danmark under den kolde krig er af almen interesse, både »historisk, politisk og moralsk«. Den enstemmige landsret vurderede derfor, at Bent Jensens ytringer skulle ses som en del af den offentlige debat.

»Jeg er også selv en offentlig person«, sagde Bent Jensen.

»Og jeg har tålt utroligt mange injurier, men jeg har aldrig anlagt en sag. Jeg mener, at offentlige anliggender, som spørgsmål om den kolde krig, skal afgøres af historieforskning og i den offentlige debat. Det skal ikke afgøres ved, at man generer kritiske forskere eller journalister med injuriesøgsmål«, sagde Bent Jensen.

Den fundamentale ironi

Journalist Jørgen Dragsdahl var synligt rystet og forvirret efter dommen og de første knus fra familien.

»Det ser ud som om, at dommerne mener, at ytringsfriheden ophæver den danske injurielovgivning. Men jeg har da svært ved at se, at ytringsfriheden skal kunne dække over falske påstande. Og det er jo umuligt for os at føre sandhedsbevis for noget, der ikke er rigtigt«, sagde Jørgen Dragsdahl.

LÆS OGSÅ

Vil du forsøge at få dommen til Højesteret?

»Nu vil jeg læse dommen, men jeg har svært ved at se sagen fortsætte. Hvordan skulle jeg have råd til det? Jeg er på efterløn og går snart på pension. Den her sag har været ulige fra starten«, sagde Jørgen Dragsdahl, der også mente, at Bent Jensens koldkrigsforskning var politisk iscensat, og at Bent Jensen nu af retten havde fået »vide rammer« for sine skriverier:

»Det er jo den fundamentale ironi her, at den ekstreme højrefløj vil af med menneskerettighedskonventionerne, men i denne sag bliver den reddet af netop konventionens artikler om ytringsfrihed«, sagde Dragsdahl, før med sin familie og enkelte støtter forlod landsretten.

Sagsøgeren Jørgen Dragsdahl, som oprindeligt vandt sagen i byretten, blev pålagt at betale sagens omkostninger på 600.000 kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce