Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Jørn Villumsen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Millioner skal skubbe flere kvindelige forskere frem i deres karriere

Regering og forskningsråd vil reservere 120 millioner til kvindelige forskere.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For hver gang en kvinde udnævnes til professor ved danske uddannelsesinstitutioner, får fem mænd den fine titel. Og bag dørene til universiteternes lektorkontorer sidder der dobbelt så mange mænd og tænker store tanker, som der sidder kvinder.

Den skæve fordeling af køn i forskningsverdenen vil Det Frie Forskningsråd og regeringen nu tage livtag med. Bevæbnet med en pose penge på 120 millioner kroner vil de sætte et initiativ i gang, der skal sikre, at kvindelige forskere fremover får lettere ved at få penge til deres projekter og dermed sætte skub i deres karriere.

Forskere skal have frihed til at søge om midler, uanset deres køn

»Vores vurdering er, at vi går glip af en masse talenter. Vi tror ikke, det forholder sig sådan, at når det nu er en nogenlunde lige kønsfordeling blandt ph.d.er, viser det sig senere, at mænd bare er mere egnede som professorer end kvinder. Der må være andre ting, der gør sig gældende, når karrierevejen tilsyneladende er vanskeligere for kvinder«, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

Han forhandler i disse dage med Folketingets partier om udmøntningen af næste års forskningsreserve på 859 millioner kroner. Som led i forhandlingerne foreslår regeringen, at 80 millioner kroner målrettes den nye pulje, ’Ydun’, som alle forskere kan søge, men som bliver tildelt kvinder, hvis en mandlig og kvindelig ansøger er lige kvalificerede.

LÆS OGSÅ

Det er Det Frie Forskningsråd, der har opfordret regeringen til at gøre noget ved problemet, og rådet lægger selv yderligere 40 millioner kroner i puljen. For Danmark ligger alt for dårligt i internationale sammenligninger, når det gælder andelen af kvinder i forskning, siger bestyrelsesformand for rådet, Peter Munk Christiansen.

»Der er en række kvinder med store talenter, som kan have gavn af at få en bevilling, der gør dem til forskningsledere i for eksempel fire år. Det vil vi gerne være med til at styrke«, siger han. En undersøgelse fra EU viste sidste år, at Danmark ligger som nummer 23 ud af 27 lande, når det gælder andelen af kvindelige forskere, og langt efter både Sverige og Norge. Samlet set er 32 procent af alle danske forskere kvinder, og det er alt for lidt, mener Peter Munk Christiansen.

Kultur og vaner skal brydes

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er ikke første gang, kvinderne favoriseres inden for forskning. Et lignende initiativ så dagens lys i 1998, da forskningsprogrammet ’Freja’ satte 78 millioner på højkant til kvindelige forskere efter samme principper. Og på Københavns Universitet har ansættelsen af kvindelige professorer udløst ekstra penge til fakultet. En af fortalerne for initiativerne er lektor og astrofysiker Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet. Hun glæder sig over, at der er flere penge til kvinder på vej. For der er brug for dem, siger hun.

LÆS OGSÅ »Her på mit institut er der i dag samme antal kvinder, som der var i 1973. Så det der med at tro, at tingene løser sig selv, det holder ikke. Det er ikke, fordi der sidder nogle gamle sure mænd og prøver at holde kvinderne ude. Det er nogle strukturer, vaner og en kultur i samfundet, der gør, at vi alle sammen, også vi kvinder, har en opfattelse af, at mænd er lidt skarpere og har lidt mere kant. Det gælder i alle mulige faggrupper. Og det skal vi forsøge at gøre op med«, siger hun.

Men hvis de kulturelle barrierer for kvindelige forskere skal brydes, skal der sættes ind et andet sted, mener Hans Bonde, der er professor i idrætshistorie ved Københavns Universitet og tidligere på året udgav debatbogen ’Fordi du fortjener det – fra feminisme til favorisme’.

Næste gang vi ser en kvinde med et kæmpe forskerhold bag sig, vil hun risikere, at man tænker, at hun har fået det, fordi hun er en kvinde«, siger Hans Bonde»Hvis man vil ændre på noget kulturelt, skal man sætte ind dér og ændre f.eks. familiekulturen. Man kan ikke gøre det ved at skabe en favorisering af kvinder et helt andet sted i samfundet. Det vil skade kvinderne og risikere at gøre dem til et B-hold. Næste gang vi ser en kvinde med et kæmpe forskerhold bag sig, vil hun risikere, at man tænker, at hun har fået det, fordi hun er en kvinde«, siger Hans Bonde, der også mener, at den nye pulje vil være diskriminerende over for mænd.

I de kommende dage vil forhandlingerne i Folketinget afgøre, hvordan de i alt 859 forskningsmillioner skal fordeles næste år. Alle partier er med om forhandlingsbordet, og uddannelsesministeren håber på et bredt flertal.

»Jeg synes, man skal være meget snævertsynet for ikke at konstatere, at vi har et tab af talentmasse, når vi uddanner så mange kvinder, men kun 16 procent af vores professorer er kvinder«, siger Morten Østergaard. Men hvad ’Ydun’-puljen angår, skal han ikke regne med Venstres opbakning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Forskere skal have frihed til at søge om midler, uanset deres køn. Det er dygtigheden, man skal vurderes på. Det er at skævvride forskningen med den slags særpuljer, og det er ikke noget, vi bakker op om«, siger Venstres forskningsordfører, Esben Lunde Larsen, der hellere ser, at pengene investeres i forskning i fødevaresektoren, hvor der er større chance for, at de kan føre til konkrete arbejdspladser og vækst.

Venstre er også i tvivl om, hvorvidt Det Frie Forskningsråd overhovedet har lov til at gennemføre så stort et initiativ. Det kræver partiet nu undersøgt. Er alle regler overholdt, bliver ’Ydun’-projektet formentlig alligevel en realitet, da Enhedslisten melder sin støtte og dermed sikrer et politisk flertal.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden