Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Adoptioner skal sikres med whistleblower-ordning

Tilsynet med adoptionsorganisationerne skal forbedres, råder Kammeradvokaten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En række adoptioner, der er gået grueligt galt, gør det nødvendigt at øge tilsynet med de organisationer, der formidler børn til danske familier.

Det får Kammeradvokaten til at anbefale en række skærpelser, så det offentlige tilsyn med organisationerne bliver bedre.

Blandt andet peger juristerne hos Kammeradvokaten på, at der kan indføres en whistleblower-ordning, så kritisable forhold anonymt kan afsløres over for myndighederne af medarbejdere i organisationerne og andre med kendskab til deres arbejde.

LÆS OGSÅ

Tilsynet med adoptionsorganisationerne foretages af Social-, Børne- og Integrationsministeriet, som har bedt Kammeradvokaten gennemgå kontrollen med adoptionsorganisationerne.

Og det kan blive bedre, anbefaler Kammeradvokaten, som blandt andet hæfter sig ved, at kompetencefordelingerne mellem tilsynet og organisationerne kan være tydeligere. Samtidig skal tilsynet kunne udvide sine kontroller til også at omfatte adoptionsorganisationernes partnere og børnehjem i udlandet.

På den anden side skal tilsynsmyndigheden også forpligtes til årligt at fremlægge en årsberetning, hvor den redegør for sit arbejde.

Anløbent børnehjem

Bag Kammeradvokatens gennemgang af det nuværende tilsyn med adoptionsorganisationerne ligger mistanken om, at et etiopisk børnehjem ikke levede op til det, socialministeriet kaldte »grundlæggende etiske principper«.

LÆS OGSÅ

Også sagen om Amy, hvis bortadoption til en dansk familie gik galt og pigen måtte sendes til en plejefamilie, førte til, at det danske adoptionssystem kom i fokus.

Amys mor har i dag fortrudt, at hun gav børnene fra sig og forsøger at få bortadoptionen ophævet. Moderen vil dog lade det være op til Amy selv, om hun skal blive i Danmark eller returnere til Etiopien.

LÆS MERE

I dag sker adoptionerne fra Etiopien efter en række betinelser: Der samarbejdes alene med partnere i hovedstaden Addis Ababa og organisationerne besøger partnerne mindst en gang i kvartalet, hvorefter de afleverer redegørelser for forholdene til Ankestyrelsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden