Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LÆRKE POSSELT (arkiv)
Foto: LÆRKE POSSELT (arkiv)

Tænkeboks. Zornig 'har besluttet at skrinlægge bogen og er gået i tænkeboks.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Zornig dropper bog om kvinde fra sag om børnemisbrug

Moren fra Brønderslev-sagen føler sig udnyttet af den tidligere børnerådsformand, der nu opgiver at skrive en planlagt bog færdig

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lisbeth Zornig Andersen, der er tidligere formand for Børnerådet og nu aktiv som udsatte familiers fortaler, har opgivet at skrive en bog om kvinden fra den voldsomme børnemisbrugssag fra Brønderslev færdig.

Det sker efter pres fra kvinden E. (hun ønsker ikke sit navn frem), som siger, at Zornig ikke har fået E.s tilladelse til at bruge en række private oplysninger om E. i den planlagte bog.

Så sent som fredag formiddag fastholdt Lisbeth Zornig ellers over for Politiken i forbindelse med en artikel om bogen, at hun trods E.s protest ville gøre bogen færdig. Den skulle udgives næste sommer.

Går nu i tænkeboks Men fredag aften sendte Zornig en mail til Politiken, hvor hun skriver, at hun 'har besluttet at skrinlægge denne bog og går i tænkeboks om, hvordan jeg skriver en anden bog uden E.s stemme'.

E. siger via sin advokat, at hun er glad for Zornigs beslutning, men stadig 'er bange for, at Zornig på et senere tidspunkt vil vende tilbage til planerne om at inddrage hende i en bog'.

»Jeg har ikke sagt ja til at medvirke i en bog og vil ikke ha', at hun skriver en bog om mig. Jeg er klar over, at min sag ikke bliver glemt, men med tiden vil den glide i baggrunden. Kommer der en bog, så rykker sagen jo helt frem igen«, siger E. til Politiken.

Der er ikke lavet en skriftlig aftale
I den voldsomme sag fra Brønderslev fik E. og hendes samlever strenge straffe for misbrug, vold og vanrøgt af deres tilsammen ti børn. Samleveren fik 11 år, mens E. fik fire års fængsel, som hun nu har afsonet, det sidste år i Herstedvester.

Og det var under den afsoning, at Lisbeth Zornig Andersen i maj 2012 offentligt bekendtgjorde, at hun var blevet besøgsven for E.

Hun fortalte under besøgene hos E., at hun godt kunne tænke sig at skrive en bog om hendes barndom og øvrige skæbne. Men i følge E. svarede hun, at det var hun ikke interesseret i.

Zornig opfatter det omvendt sådan, at E. var med på ideen, selv om Zornig dog ikke har nogen skriftlig aftale med E. om hendes medvirken i en sådan bog.

Inddrager sin advokat fra straffesagen
Da E. bliver løsladt, bliver hun klar over, fortæller hun Politiken, at Zornig faktisk er i gang med en bog om hende. Dels skriver Zornig det på Facebook i sommeren 2013, dels får E. kort efter at vide, at Zornig har opsøgt hendes søster for at få hende til at fortælle om E.

E. reagerer med en sms til Zornig, om at hun ikke skal opsøge hendes familie og bilde dem ind, at E. er indforstået med at hun opsøger dem. Få dage efter møder Zornig alligevel op hos E.s mor.

Derefter inddrager E. sin advokat fra straffesagen i sin tid, og han forsøger i et par måneder at få Zornig til at droppe bogen med henvisning til, at E. aldrig har givet Zornig tilladelse til at bruge indholdet af de samtaler, de har ført i Herstedvester.

»Zornig interesserede sig for mig, og hende fik jeg lidt tillid til. Men den har hun misbrugt. Hun har blokket mig for oplysninger for at kunne bruge det i en bog, selv om jeg havde sagt nej. Hun mener, at jeg - ligesom hende selv - måtte være misbrugt som barn, for ellers kunne det, der skete for mig, ikke være sket. Men jeg havde en udmærket barndom«, fortæller E.

»Det er samfundet, der får gavn af den her bog«

Da Politiken tidligere på ugen kontaktede Zornig for at få hendes version af sagen, forklarede hun, at E. fra begyndelsen havde været klar over, at Zornig ville skrive en bog med E. som hovedperson, og at Zornig synes, at det er 'uærligt, at hun nu løber fra, at hun gerne ville være med i bogen'. Zornig mener, at bogen ville give et bedre indblik i, hvorfor sager som dem i Brønderslev opstår.

Da Politiken, inden Zornigs beslutning fredag aften om at skrotte bogen, spurgte hende, om en bog ville hjælpe E., svarede hun:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mit formål med bogen er ikke at gavne E. Det er samfundet, der får gavn af den her bog«.

LÆS ARTIKEL

Lisbeth Zornig Andersen var formand for Børnerådet indtil oktober 2012. Hun blev for alvor kendt i offentligheden, da hun udgav en bog om det misbrug, hun var udsat for som barn.

Hun er i dag drivkraften bag den private virksomhed Huset Zornig, der under overskriften 'Nytænkning med hjertet' er engageret i at hjælpe udsatte og svage familier og børn. Hun har foreløbig fået halvanden million kroner i støtte fra socialministeriet til sit arbejde, senest indsatsen for at få udsatte til at stemme ved kommunalvalget om et par uger.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden