TALLERKENVENDING. R, V og DF vender på en tallerken i spørgsmålet om fordelingen af kollegiepladser på 19 københavnske kollegier.
Foto: MAGNUS HOLM (arkiv)

TALLERKENVENDING. R, V og DF vender på en tallerken i spørgsmålet om fordelingen af kollegiepladser på 19 københavnske kollegier.

Danmark

R, V og DF's forsøg på at vælte omstridt kollegieregel mislykkes

S sikrer de nye kollegieregler i København som »tungen på vægtskålen«.

Danmark

Socialdemokraterne vil sikre boligpladser for studerende i provinsen.

Og uden den røde roses stemme i Borgerrepræsentationen vil der ikke være flertal for, at beboerne på 19 københavnske kollegier kan vælge, hvem de skal dele middagstallerkner og køkkentjanser med.

LÆS OGSÅ

Det kan kommunen derimod vælge, efter at et flertal i Borgerrepræsentationen 22. august besluttede, at alle selvejende kollegier i København skal tilknyttes en fælles anvisning af kollegieboliger ved årsskiftet.

Tungen på vægtskålen
Men langt fra alle medlemmer i Borgerrepræsentationen er tilfredse med kommunens ændrede regler for kollegiebeboerne.

»Vi stemmer ikke for noget kommunalt indstillingsudvalg«, siger Lars Berg Dueholm, som er gruppeformand for Liberal Alliance:

»Vi lægger vægt på beboernes frihed til at vælge selv. Vi er meget bekymrede for, at det gode kollegieliv vil blive ødelagt. Hensynet til kommunens storhedsplanlægning skal ikke hæve sig over hensynet til de enkelte kollegier og beboerne«.

Vi er imod hele den jungle af forskellige kollegieoptag i dag, som gør det meget svært for studerende, der kommer langvejsfra til København, at finde en bolig

Liberales gruppeformand påpeger, at »det er Socialdemokraterne, som er tungen på vægtskålen«, hvad angår ændringer af optagelseskrav på kollegierne.

Socialdemokraterne vil nemlig ikke lade det være op til beboerne, hvem der skal træde ind ad de gyldne kollegiedøre.

»Vi er imod hele den jungle af forskellige kollegieoptag i dag, som gør det meget svært for studerende, der kommer langvejsfra til København, at finde en bolig«, siger Lars Weiss, som er gruppeformand for Socialdemokraterne.

Døde køkkener
Lars Weiss mener, at det vil være lettere med en fælles indgang til kollegierne som kollegieanvisningerne Centralindstillingsudvalget (CIU) og Kollegiernes Kontor (KKIK).

Det er de ansøgningscentraler, som Københavns Kommune nu har overladt fordelingsarbejdet til efter årsskiftet.

Og den model, mener Lars Weiss, er fornuftig. Han frygter ikke, at ’den fælles indgang’ vil føre til kollegiefællesskaber, der forvitrer, og de såkaldte 'døde køkkener'.

Vi er blevet klogere. Vi mener, det er den bedste løsning, at kollegierne selv vælger, hvem de vil have ind

»Døde køkkener er ikke noget, vi betragter som en reel risiko. De kollegier, der har været en del af den fælles anvisning hele tiden, har ikke haft dårlige oplevelser med det«, siger Lars Weiss.

Holdningsskift
Både de radikale, Venstre og Dansk Folkeparti stemte for en central styringsproces i august og har på få måneder lavet en holdningsændring på 180 grader.

Anna Mee Allerslev (R) og kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) har nu sammen med Carl Christian Ebbesen (DF) stillet forslag i Borgerrepræsentationen om gå tilbage til reglerne, som de var før.

»Vi er blevet klogere. Vi mener, det er den bedste løsning, at kollegierne selv vælger, hvem de vil have ind, så vi må forsøge at rulle reglerne tilbage til den gamle model, hvor kollegierne selv får indflydelse«, siger Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti.

Vi stiller forslag om at lave et køtilbud, hvor den hurtigste til at skrive sig op får en lejlighed

Han fremhæver, at de gamle regler ikke kan træde i kraft uden en plan for at bygge flere kollegier til de unge.

Ingen skuffeventelister

I Enhedslisten vil man ikke lade de gamle regler træde i kraft.

Partiet går ind for en boligløsning baseret på først-til-mølle-princippet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi holder fast i, at det ikke skal være netværket, der afgør, om man får en bolig. Vi stiller forslag om at lave et køtilbud, hvor den hurtigste til at skrive sig op får en lejlighed«, siger Allan Ahmad fra Enhedslisten.

Den her skuffeventeliste, der er nu, hvor man kan tage venner ind, bryder jeg mig ikke om.

LÆS OGSÅ

Og ligesom Enhedslisten mener Konservative ikke, at reglerne skal rulles tilbage.

»Den her skuffeventeliste, der er nu, hvor man kan tage venner ind, bryder jeg mig ikke om. Det er det offentlige, der betaler for kollegierne, og derfor er det også fair, at man ikke vælger nogle fra på den måde«, siger Jakob Næsager, som er gruppeformand for Det Konservative Folkeparti.

Den konservative gruppeformand foreslår, at også store kollegier i nabobyerne til København skal kobles op på den fælles ansøgningsportal.

»I eksempelvis Lyngby, Hvidovre eller Rødovre har de ledige pladser på kollegierne. Med en samlet ansøgningsportal undgår man at have ledige boliger i et område og overflod i et andet«, siger Jakob Næsager.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce