Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kaos. Der er rod i økonomien hos to af Danmarks største organistationer, der formidler adoptivbørn fra udlandet til Danmark.
Foto: Josh Anderson/AP

Kaos. Der er rod i økonomien hos to af Danmarks største organistationer, der formidler adoptivbørn fra udlandet til Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Adoptioner er ramt af økonomirod

AC Børnehjælp får skarp kritik fra Ankestyrelsen for rod i økonomien. Knap 400 ansøgere til børn har penge i klemme hos adoptionsbureauet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Omfattende økonomisk kaos hos den største af de to organisationer, der formidler adoptivbørn fra udlandet til Danmark, har givet anledning til skarp kritik i en ny tilsynsrapport.

Blandt andet fremgår det, at organisationen gennem hele syv måneder sidste år slet ikke bogførte sine udgifter, hvilket Ankestyrelsen kalder »yderst kritisabelt og helt uacceptabelt og i strid med almindelige gældende principper for forsvarlig økonomistyring«.

Den manglende bogføring blev udnyttet af en medarbejder til at begå underslæb på 460.000 kroner af penge bevilget til hjælpeprojekter for børn og familier i nogle af AC Børnehjælps samarbejdslande. Medarbejderen forfalskede regninger fra en leverandør og overførte penge til sin egen konto.

LÆS OGSÅ

Ankestyrelsen, som står for tilsynet, konkluderer, at »AC Børnehjælps ledelse og bestyrelse ikke i tilstrækkelig grad har varetaget det overordnede ansvar for at sikre en forsvarlig økonomisk drift af organisationen i 2012 og til dels i 2013«, og taler om »meget alvorlige mangler ved organisationens økonomistyring«.

Organisationen har, hedder det videre, »tilsidesat de forpligtelser, der følger af AC Børnehjælps revisionsinstruks« og af organisationens egen forretningsorden.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) tager tilsynsrapporten meget alvorligt, siger hun.

»Der er tale om et stort svigt fra AC Børnehjælps side. Ud over økonomien rokker det også ved tilliden, og det er ekstra vigtigt, at vi har tillid til de organisationer, vi samarbejder med, når det handler om børn og forældre«, siger hun.

Får ikke penge retur
Før der kan tages stilling til eventuelle konsekvenser for AC Børnehjælp, skal tilsynet dog være endeligt afsluttet, siger Annette Vilhelmsen.

Hvis AC Børnehjælp mister sin godkendelse eller går konkurs har de knap 400 ansøgere på ventelisten, som allerede har indbetalt titusinder af kroner i gebyrer, ingen garanti for at få deres penge retur, oplyser Ankestyrelsen.

Der er tale om et stort svigt fra AC Børnehjælps side. Ud over økonomien rokker det også ved tilliden»Adoptionsansøgere betaler for det arbejde, der løbende udføres i forbindelse med den enkelte sag. Det er derfor ikke udgangspunktet, at man får de allerede indbetalte penge retur, hvis man i sidste ende ikke adopterer et barn«, oplyser specialkonsulent i Ankestyrelsens familieretsafdeling Sanne Odgaard.

Bestyrelsesformand og fungerende direktør i AC Børnehjælp Pia Brandsnes afviser dog, at konkursen truer om hjørnet.

»Jeg kan sagtens forstå folks bekymring, men vi er et stykke fra konkurs endnu«, siger hun.

Manglende gennemskuelige budgetter

Socialordfører for Venstre Eyvind Vesselboe er rystet over tilsynsrapporten. »Jeg forstår ikke, hvordan det her kan foregå, og hvordan det tilsyn, ministeriet har, kan være sig selv bekendt, når sådan noget her kan foregå«, siger han.

LÆS OGSÅ Også Enhedslistens rets- og socialordfører, Pernille Skipper, er dybt bekymret: »Det er ekstremt vigtigt, at de organisationer, vi bruger, er nogle, vi kan have tillid til, og den tillid er efterhånden forsvindende lille« siger hun. Ifølge tilsynet mangler der bl.a. også præcise og gennemskuelige budgetter for både 2012 og 2013, og opdelingen mellem adoption og hjælpeprojekter støttet af Danida-midler er uklar i en grad, så adoptionsafdelingen »i praksis har fungeret som en form for intern bank« for projektafdelingen, fremgår det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden