0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Europol vil bryde krypteringen på mørkenettet

Den fælleseuropæiske politimyndighed arbejder hårdt på at knække Tor-netværket.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Virginia Mayo (arkiv)/AP
Foto: Virginia Mayo (arkiv)/AP

Cyberspace. Troels Ørting, den øverste chef for Europols center for cyberkriminalitet, EC3, blev af Security Magazine for nylig udpeget som en af de 25 mest magtfulde personer i it-sikkerhedsbranchen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europols center for cyberkriminalitet, EC3, vil stikke en kæp i hjulet på kriminelles mulighed for at gemme sig på mørkenettet.

Det forklarer Troels Ørting, som er øverste chef for EC3.

»Hvis vi kunne trænge igennem Tor, ville vi kunne bekæmpe de rigtige kriminelle«, siger han og henviser til computerprogrammet Tor, som ved hjælp af stærk kryptering skjuler brugerens identitet på internettet.

LÆS OGSÅ

En mulighed, kriminelle personer i stigende grad anvender for at skjule sig for ordensmagten.

EC3 arbejder »på livet løs«
Det er ingen hemmelighed, at efterretningstjenester verden over længe har været opmærksomme på kriminaliteten på mørkenettet. Men cyberkriminalitetschefen erkender nu åbent, at EC3 arbejder aktivt på at knække koden til Tor.

»Vi kan ikke trænge igennem krypteringen i øjeblikket, men det arbejder vi på livet løs på. Det er bare ikke lykkedes endnu«, siger Troels Ørting.

Cyberkriminalitetschefen understreger, at en efterforskning af Tor-netværket i givet fald - skulle EC3 lykkes med projektet - vil fungere efter almindelige retsprincipper om begrundet mistanke og dommerkendelser.

Som Politiken tidligere har beskrevet, er virkeligheden lige nu, at politiet har mere end almindeligt svært ved at identificere kriminelle, som benytter sig af Tor.

Computerprogrammet forvansker nemlig brugerens digitale fingeraftryk, ip-adressen.

»Vi vil gerne igennem og penetrere Tor, så vi kan se, hvem der ligger bag en given ip-adresse«, siger Troels Ørting.

Tor-programmet bliver i stor udstrækning også benyttet af journalister, bloggere og aktivister, som bruger Tor til at beskytte deres ytringsfrihed i lande med undertrykkende regimer.

Et bekymrende våbenkapløb
Han forklarer, at afsløringerne af de amerikanske og britiske efterretningstjenesters altomfattende overvågning af internettet har gjort livet surt for almindeligt efterforskende politi.

»Efter NSA-afsløringerne er der sket det på nettet, at folk virkelig begynder at kryptere. Der foregår et våbenkapløb, hvor alle kræfter er i gang med at kryptere alt, hvad de kan, og det kan jeg godt være lidt bekymret for«, siger han.

»Jeg kan godt se, hvorfor man gør det - at man ikke vil have, at fremmede efterretningstjenester skal se en over skulderen - men det gør også arbejdet betydeligt sværere for os, som gerne vil bekæmpe almindelig åben kriminalitet«, siger Troels Ørting.