Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Politikere kræver indgreb mod adoptionsbureau

Venstre og Enhedslisten hælder til at fratage AC Børnehjælps godkendelse.

Danmark

Chok på chok er den fornemmelse, de sociale ordførere for partier på begge sider af det politiske spektrum sidder tilbage med, i takt med at nye oplysninger kommer frem om de danske organisationer, der formidler adoption.

»Det er jo voldsomt«, siger social- og retsordfører Pernille Skipper fra Enhedslisten om tilsynsrapporten fra 2012.

»Jeg er temmelig chokeret over, at der er fejl i hver eneste sag, der er udtaget til stikprøve. Der er ikke fundet én sag, hvor man har været i stand til at opfylde retningslinjerne«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Venstres socialordfører, Eyvind Vesselboe, vil i dag kalde socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i endnu et samråd om adoption. Han mener, at AC Børnehjælp bør miste sin godkendelse.

»Det er en skandale. AC Børnehjælp har vist, at de hverken har styr på økonomien eller på at foretage adoptioner korrekt. Jeg mener, man skal fratage AC akkrediteringen«, siger han og kalder sagsbehandlingen i AC Børnehjælp for »mangelfuld og sjusket«.

Behov for nyt system
Men er det ikke primært formelle fejl omkring dokumenter og erklæringer?

»Jeg er ikke regelrytter, men man laver ikke regler, for at de ikke skal have betydning for substansen. Vi prøver netop på at sætte fokus på etisk korrekte adoptioner, men det kan man jo ikke vurdere, når det er så mangelfuldt og sjusket«, siger Eyvind Vesselboe.

Eyvind Vesselboe efterlyser et helt nyt system for adoptioner. »Der bliver jo ved med at komme ting frem, som ikke fungerer, med de private organisationer«, siger han. Styr på organisationen

Pernille Skipper er inde på samme linje: »Jeg har svært ved at se det argument, som skal legitimere en fortsat akkreditering af AC Børnehjælp«, siger hun. »Det er utrolig vigtigt, at vi overvejer, om vi overhovedet skal anvende private organisationer til adoption. Vi har også set store problemer hos DanAdopt, og hvis ingen af de to private firmaer kan finde ud af det, må vi spørge, om det her ikke er så følsom og vigtig en opgave, at det skal tages ud af private hænder«, siger Pernille Skipper. Bestyrelsesformand og fungerende direktør i AC Børnehjælp, Pia Brandsnes forsikrer, at der i dag er styr på organisationen. »Vi har oprettet nogle meget grundige og detaljerede procedurer, som burde sikre, at de her ting ikke sker fremadrettet«, siger hun. Er det danske adoptionssystem brudt sammen, som Adoption & Samfunds formand siger?»Det synes jeg bestemt ikke, det er. Jeg oplever, at systemet er midt i en rigtig sund revision. Jeg ser overhovedet ikke et sammenbrud. Men for udenforstående, som ikke ved, hvor hårdt og dedikeret der bliver arbejdet, kan jeg godt forstå, det ser sådan ud. Vi, der sidder i det, har derimod en god fornemmelse af at være i gang med en grundig udvikling på alle planer, som kommer til at blive til børnenes fordel«, siger Pia Brandsnes.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce