Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikere kræver indgreb mod adoptionsbureau

Venstre og Enhedslisten hælder til at fratage AC Børnehjælps godkendelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chok på chok er den fornemmelse, de sociale ordførere for partier på begge sider af det politiske spektrum sidder tilbage med, i takt med at nye oplysninger kommer frem om de danske organisationer, der formidler adoption.

»Det er jo voldsomt«, siger social- og retsordfører Pernille Skipper fra Enhedslisten om tilsynsrapporten fra 2012.

»Jeg er temmelig chokeret over, at der er fejl i hver eneste sag, der er udtaget til stikprøve. Der er ikke fundet én sag, hvor man har været i stand til at opfylde retningslinjerne«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Venstres socialordfører, Eyvind Vesselboe, vil i dag kalde socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i endnu et samråd om adoption. Han mener, at AC Børnehjælp bør miste sin godkendelse.

»Det er en skandale. AC Børnehjælp har vist, at de hverken har styr på økonomien eller på at foretage adoptioner korrekt. Jeg mener, man skal fratage AC akkrediteringen«, siger han og kalder sagsbehandlingen i AC Børnehjælp for »mangelfuld og sjusket«.

Behov for nyt system
Men er det ikke primært formelle fejl omkring dokumenter og erklæringer?

»Jeg er ikke regelrytter, men man laver ikke regler, for at de ikke skal have betydning for substansen. Vi prøver netop på at sætte fokus på etisk korrekte adoptioner, men det kan man jo ikke vurdere, når det er så mangelfuldt og sjusket«, siger Eyvind Vesselboe.

Eyvind Vesselboe efterlyser et helt nyt system for adoptioner. »Der bliver jo ved med at komme ting frem, som ikke fungerer, med de private organisationer«, siger han. Styr på organisationen

Pernille Skipper er inde på samme linje: »Jeg har svært ved at se det argument, som skal legitimere en fortsat akkreditering af AC Børnehjælp«, siger hun. »Det er utrolig vigtigt, at vi overvejer, om vi overhovedet skal anvende private organisationer til adoption. Vi har også set store problemer hos DanAdopt, og hvis ingen af de to private firmaer kan finde ud af det, må vi spørge, om det her ikke er så følsom og vigtig en opgave, at det skal tages ud af private hænder«, siger Pernille Skipper. Bestyrelsesformand og fungerende direktør i AC Børnehjælp, Pia Brandsnes forsikrer, at der i dag er styr på organisationen. »Vi har oprettet nogle meget grundige og detaljerede procedurer, som burde sikre, at de her ting ikke sker fremadrettet«, siger hun. Er det danske adoptionssystem brudt sammen, som Adoption & Samfunds formand siger?»Det synes jeg bestemt ikke, det er. Jeg oplever, at systemet er midt i en rigtig sund revision. Jeg ser overhovedet ikke et sammenbrud. Men for udenforstående, som ikke ved, hvor hårdt og dedikeret der bliver arbejdet, kan jeg godt forstå, det ser sådan ud. Vi, der sidder i det, har derimod en god fornemmelse af at være i gang med en grundig udvikling på alle planer, som kommer til at blive til børnenes fordel«, siger Pia Brandsnes.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden