0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vilde dyr indtager den danske natur

Biologer diskuterer om bisonokser i Randers er afgræsning eller vild natur.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Brian Rasmussen
Foto: Brian Rasmussen

NATURPLEJE. Randers Regnskovs nye bisonokser i Gudenådalen er 'ikke farligere end en stor, dansk tyr', siger deres tidligere dyrepassere fra Ebeltoft.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

De tre teenagere var nye på stedet og ikke ufarlige, men da de i går indtog deres kommende adresse på Fuglsangsvej i Randers under fuld mediebevågenhed, var det uden iøjnefaldende tilpasningsproblemer:

Da flyttevognen – eller rettere traileren fra Ree Dyrepark i Ebeltoft – ankom ved middagstid, så Bjørn, flokkens unge alfahan, sine nye omgivelser an og ville først slet ikke ud.

Men så besluttede den europæiske bisontyr med en kampvægt på små 600 kilo sig for at indtage stedet, og da han dundrede ud over Vorup Enge, spænede gruppens to yngre tyrekalve efter ud i Randers Regnskov.Det med den vilde natur var det nu så som så med:

Mest af alt lignede de 5 hektar eng en gængs, flad indhegning, og selv om arealet senere, når flokken suppleres med ti polske hunner, vil blive udvidet til 40 hektar med sump, eng og skov, har udsættelsen rejst de spørgsmål, der rejses, hver gang gamle, udryddelsestruede arter udsættes i de omgivelser, de engang i guld- og gammel stenalder hørte naturligt hjemme i.

Også for vores egen skyld
Hvorfor skal man indføre dyr, der er forsvundet fra naturen – og for hvis skyld?

»Jeg vil gerne kunne sige helt rent: Det er for dyrenes skyld, men det er da i høj grad for vores egen skyld, selv om det klart også vil komme en truet art til gode«, sagde Randers Regnskovs biolog John K. Knudsen i går efter at have været med ved bedøvelsen i Ebeltoft og helt frem, til bildørene blev åbnet, og tre fortumlede bisonokser kunne stige ud og indtage en lille firkant af deres forfædres natur.

»Det er jo en enestående oplevelse at se de her dyr med deres høje skuldre, nedhængende hoveder og krumme horn, og når det hele er færdigt, vil man kunne parkere ude ved motorvejskiosken og gå bare 200 meter, så er de der«, sagde John K. Knudsen og mindede om, hvad de tre bisonokser kan ud over at se godt ud: Når de græsser, æder de både tagrør, ørnebregner og andre kraftige planter og småtræer. Dermed skaffer de lys og plads til udryddelsestruede planter og en mere dynamisk natur:

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce