Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Voldshandling. Yahya Hassan blev 18. november overfaldet i forhallen på Københavns Hovedbanegård. En 24-årig mand har erkendt at have slået digteren, men nægter at have kaldt ham »vantro«.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yahya Hassan husker ingenting i retten: »Det er ikke mig, der har skrevet det digt«

Den 18-årige digter er ligeglad med, hvad der bliver gjort mod hans voldsmand.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yahya Hassan kan næsten ikke huske noget fra den aften, hvor han blev overfaldet af en 24-årig mand i forhallen på Københavns Hovedbanegård.

Det fortæller han i dag i Københavns Byret, hvor han vidner mod sin overfaldsmand IM, der er tiltalt for vold mod den 18-årige digter og debattør.

Ifølge anklageskriftet, som er blevet lavet på baggrund af Yahya Hassans forklaring til politiet, blev digteren overfaldet, fordi IM opfatter Yahya Hassan som »vantro«.

LÆS OGSÅ

IM har i retten erkendt at have slået Yahya Hassan, men han afviser, at der ligger noget dybere bag overfaldet. Han slog digteren, fordi han angiveligt stirrede ondt på den 24-årige, siger IM.

Digteren husker ikke selv ret meget fra overfaldet 18. november.

»Det husker jeg ikke«, bliver Yahya Hassan ved med at gentage, når han bliver spurgt ind til gerningsforløbet. Han husker heller ingenting af det, han tidligere har sagt, da han blev afhørt af politiet.

»Jeg ryger nogle joints en gang i mellem. Måske er det det«, svarer han, da han bliver spurgt, om der er noget galt med hans hukommelse.

I bliver ved med at spørge til et digt, jeg ikke har skrevet

Kender ikke til sit eget digt
Yahya Hassan har skrevet et digt, der, ifølge hvad digteren tidligere har sagt, handler om overfaldet på Hovedbanegården.

Men da Yahya Hassan i retten bliver forelagt digtet af den tiltaltes forsvarer, benægter han, at han er forfatteren bag.

ANKLAGER

»Det er ikke mig, der har skrevet det digt«, siger Yahya Hassan tilbagelænet om digtet 'Forurettet', som han tidligere har læst op blandt andet på Politiken TV.

Han bliver ved med at gentage, at han ikke kender til digtet, selvom forsvareren stiller sig uforstående.

»I bliver ved med at spørge til et digt, jeg ikke har skrevet«, fortæller digteren, og da den tydeligt frustrerede forsvarer vil læse op fra digtet, som også er blevet trykt i Politiken, protesterer Yahya Hassan.

»Man kan ikke stole på aviserne«, siger han.

Er ligeglad med gerningsmand

Yahya Hassan har to livvagter fra PET med i retslokalet, og iført læderjakke og med hænderne i lommen sidder han tilbagelænet, imens han afgiver vidneforklaring.

Han bliver vred, da han bliver ved med at blive stillet de samme spørgsmål, som han angiveligt ikke kan svare på, fordi han ikke husker noget.

Jeg er ligeglad med, hvad I gør med ham. Hvis jeg bliver overfaldet, så skriver jeg et digt om det. Han er ikke mit problem

»Jeg ved ikke, hvorfor du bliver ved med at spørge, når dommeren har fattet det«, siger Yahya Hassan i byretten.

Den kontroversielle digter kan heller ikke huske, hvordan gerningsmanden ser ud.

LÆS OGSÅ

»Jeg er ligeglad med, hvad I gør med ham. Hvis jeg bliver overfaldet, så skriver jeg et digt om det. Han er ikke mit problem«, siger han på et tidspunkt, hæver stemmen og læner sig frem mod mikrofonen.

Yahya Hassan fortæller også, at han ikke har noget erstatningskrav over for IM.

»Han er jeres problem, rettens problem, samfundets problem og ytringsfrihedsnarkomanernes problem«, siger Yahya Hassan.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden