Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

undervisning. Flere studerende må stadigvæk  klare sig med 3-5 timers undervisning om ugen, viser opgørelse.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN (arkiv)

undervisning. Flere studerende må stadigvæk klare sig med 3-5 timers undervisning om ugen, viser opgørelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere timers undervisning på universiteterne - men ikke alle steder

Nogle studier tilbyder kun 3-5 timers undervisning om ugen. Det skal forbedres, mener minister, studerende og faglige organisationer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af timer, som studerende på landets universiteter tilbringer med deres undervisere, er stigende.

Det viser et notat fra Uddannelsesministeriet, som Politiken er i besiddelse af.

Siden 2010 har universiteterne fået ekstra penge fra staten til at sikre mere undervisning på humaniora og samfundsfag, hvor det alt for ofte var normen, at studerende måtte nøjes med ned til fem timers undervisning om ugen.

Ifølge opgørelsen fra Uddannelsesministeriet har den øgede bevilling ført til, at universiteterne har hævet timetallet.

LÆS OGSÅ

Når det gælder de bacheloruddannelser, som i 2010 havde et timetal, der var under gennemsnittet, er de siden begyndt at tilbyde 26 procent mere undervisning.

For kandidatuddannelsernes vedkommende tilbydes der i dag 57 procent mere undervisning på de uddannelser, som i 2010 lå under gennemsnittet.

3-5 timers undervisning om ugen
Alligevel er der stadig fag, hvor pengeindsprøjtningen ikke har haft nogen virkning, og hvor de studerende må klare sig med 3-5 timers undervisning om ugen, viser opgørelsen. Det er langtfra tilfredsstillende, siger uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

»Jeg er stærkt bekymret over, at godt og vel 10 procent af de uddannelser, der lå under gennemsnittet, da vi startede løftet for år tilbage, stadigvæk er helt uberørt af, at vi rent faktisk nu har prioriteret ganske mange ressourcer i deres retning«, siger ministeren, der forventer, at universiteterne fremover får løftet uddannelserne.

Han glæder sig dog over, at pengene har løftet undervisningsniveauet på nogle uddannelser.

På studierne i engelsk på universiteterne i Aalborg og København må de studerende nøjes med omkring 3 timers undervisning om ugen, viser opgørelsen. På filosofi på Københavns Universitet er timetallet omkring 4. Især de humanistiske fag ligger lavt.

»Når det hører til sjældenhederne, at man indgår i et egentligt undervisningsforløb, har det indflydelse på uddannelsen. Det er trods alt ikke et brevkursus at gå på universitetet. Den kvalitetsudfordring, vi har i de uddannelser, omsætter sig i, at man også har mindre succes, når man er færdig med sin uddannelse«, siger Morten Østergaard med henvisning til, at humanister er den akademiske gruppe, der har størst ledighed.

Studiefremdriftsreformen
At nogle studerende på Københavns Universitet må nøjes med få timers undervisning, er formanden for Studenterrådet, Mie Sofie Andersen, ligesom Morten Østergaard ikke tilfreds med.

»Jeg forstår godt, at mine medstuderende på humaniora, som læser fuld tid, har svært ved at se rimeligheden i kun at modtage 4 timers undervisning om ugen. Det giver jo slet ikke mening at tale om kvalitet i uddannelsen, hvis ikke der er et minimum af undervisning«, siger hun.

Fra næste år vil den såkaldte studiefremdriftsreform træde i kraft. Den kræver, at de studerende tager flere fag og kommer hurtigere igennem studierne.

Skal de studerende leve op til de krav, kræver det, at universiteterne tilbyder undervisning, siger formanden for Djøf, Lisa Herold Ferbing.

Hun har bidt mærke i, at uddannelsen i cand.soc. på CBS kun tilbyder omkring 6 timers undervisning om ugen, og at statskundskab på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet kun tilbyder omkring 5 timer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis man skal have en studieuge på 37 timer, er det et horribelt lavt niveau, at der er studier med mindre end 10 timer om ugen. Det er glædeligt, at der kommer flere undervisnings- og vejledningstimer, men hvis vi skal have den fremdrift, som politikerne ønsker, skal de studerende have mere undervisning«, siger hun.

Om et år bliver det bedre

Samme bekymring har formanden for Dansk Magisterforbund, Ingrid Stage. Især de lave timetal i engelsk foruroliger hende.

»Det er bekymrende, fordi sprogfag er redskabsfag, som man ikke kan lære i enrum eller ved at sidde og tænke dybt over noget materiale. Der er forskel på fag, men jeg synes, vi skal fastholde, at man som studerende har behov for direkte kontakt med underviser og medstuderende«, siger hun.

Universiteternes rektorformand, Jens Oddershede, er glad for, at antallet af undervisningstimer er steget.

»Men når det er sagt, er der for mange eksempler på, at man ikke tilbyder et tilstrækkeligt antal timer. Det vil vi, og det skal vi ændre på. Om et år tror jeg, situationen ser anderledes ud«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden