Ufærdig. Åbningen af lokalerne til de hjemløse hos Blå Kors i Kristus Kirken er blevet forsinket to uger. Håndværkere og frivilllige arbejder i døgndrift på at gøre stedet klar.
Foto: PETER KLINT

Ufærdig. Åbningen af lokalerne til de hjemløse hos Blå Kors i Kristus Kirken er blevet forsinket to uger. Håndværkere og frivilllige arbejder i døgndrift på at gøre stedet klar.

Danmark

Bureaukrati forsinker ly til hjemløse

Sene udmeldinger og manglende information fra Socialministeriet gør det ekstra svært at hjælpe nødstedte hjemløse, siger flere velgørende organisationer. Socialministeren vil se på forbedringer.

Danmark

Flere nødhjælpsorganisationer har i disse dage travlt med at sørge for husly til hjemløse, der normalt sover under åben himmel.

Andre arbejder stadig på at gøre lokaler klar.

Nødpuljerne, der skal sørge for, at hjemløse kan få læ i vinterkulden, har ligget klar i god tid – det har navnene på modtagerne ikke, mener flere organisationer.

»Vi var helt lykkelige, når midlerne blev fordelt i november denne gang, men så fik vi først svar for få uger siden, om hvorvidt vi havde fået midler eller ej«, siger Sofie Weinreich, som arbejder på at åbne et nødherberg for Blå Kors på Nørrebro.

LÆS OGSÅ

»Det er et kæmpe problem, fordi vi ikke kan ansætte nogen eller planlægge åbningen af nødherberget, før vi har pengene i hånden«, siger hun.

Flere nødhjælpsorganisationer efterlyser bedre rammer, så de ikke skal kæmpe mod uret, når vinteren kommer.

Pres på nødherbergerne
Der er i alt afsat fire millioner kroner fra Christiansborg til etableringen af midlertidige nødovernatningstilbud fra midten af november til og med marts 2014.

Formålet med puljen er at sikre, at ingen hjemløse er tvunget til at sove på gaden i de kolde vintermåneder.

Puljen kunne i år søges fra midten af oktober, men de fleste ansøgninger er først blevet indsendt i november, oplyser Socialministeriet i en mail. Dette kombineret med »mindre forsinkelser i sagsbehandlingen« har betydet, at modtagerne først 26. november har fået bekræftet deres bevillinger, oplyser ministeriet.

Man kan ikke sige, at det kommer som en overraskelse, at det år efter år bliver vinterAnsøgningerne kunne i år sendes knap en måned tidligere end normalt. Hos organisationen Missionen blandt Hjemløse lægger man vægt på, at de ikke har fået besked om den nye tidsramme fra Socialministeriet. Derudover mener man, at der stadig er tale om for kort en frist, når sagsbehandlingen tager et par uger.

»Selv hvis man søger 15. oktober, er det for kort tid. Udfordringerne i forhold til udmeldingen af puljen handler jo om, at vi skal ansætte medarbejdere, hverve omkring 30 frivillige og sørge for indkøb«, siger sekretariatsleder Gitte Frydensbjerg, der ikke mener, at det er realistisk at åbne et nødherberg i midten af november, som puljen lægger op til, når ansøgningerne først kan sendes en måned før.Hun fortæller, at organisationen satsede på at få del i puljen, inden de fik tilsagnet bekræftet.

»Det er man nødt til, når der er så kort tid. Hvis vi skulle vente på tilsagnet, ville vi have endnu kortere tid til at stable det hele på benene«, siger hun.

Nødindsatser bør være til nød
Hos Blå Kors i Kristus Kirken på Indre Nørrebro har håndværkere og frivillige kræfter de seneste uger arbejdet på at få klargjort lokaler, som skal levere 30 sovepladser til nødstedte hjemløse.

»Vi har været nødt til at forsinke åbningen med to uger og arbejder i døgndrift på at få ansat folk, rekrutteret frivillige og stablet madaftaler på benene. Det er et kæmpe problem«, siger Sofie Weinreich. Hun håber, at nødherberget åbner i dag.

Hos Kirkens Korshær nikker man genkendende til frustrationen over presset i vintermånederne.

»Vi mener, at nødindsatser bør være til pludseligt opstået nød. Man kan ikke sige, at det kommer som en overraskelse, at det år efter år bliver vinter«, siger korshærschef Helle Christiansen, som ønsker, at tilbuddene bliver fastlagt på forhånd, »så man ikke skal starte forfra hver gang«.

LÆS KRONIK

Hos både nødherberget i Bavnehøj Kirke i Københavns Sydhavn, som åbnede 1. december, og Kirkens Korshærs natcafé på Nørrebro, som er åbent hele året, må man afvise personer i døren, da der er større interesse end pladser.

For flere udenlandske hjemløse betyder det, at de må sove på gaden, da de ikke må benytte sig af de almene kommunale tilbud, hvis de ikke har et cpr-nummer. Minister vil se på forbedringer

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I et skriftligt svar til Politiken henviser socialminister Annette Vilhelmsen (SF) til de forholdsvis sene ansøgninger samt mindre forsinkelser i sagsbehandlingen.

Ministeren ønsker ikke at kommentere, om hun føler, at ministeriet har været for dårlige til at informere organisationerne om den nye ansøgningsramme, eller om tidsrammen er tilstrækkelig.

LÆS OGSÅ

Annette Vilhelmsen skriver dog, at ministeriet bestræber sig på at give svar på ansøgninger inden for to uger, samt at hun vil se på forbedringer af rammerne.

»Jeg vil se nærmere på, om proceduren for udmelding og udmøntning af puljen til etablering af nødovernatningstilbud kan forbedres til vinteren 2014/2015, så proceduren i højere grad tilgodeser organisationernes behov«, skriver ministeren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden