Stank. Jørgen Steen og Bente Langhoff er naboer til biogasanlægget OL Bioenergy i Laurbjerg. Anlægget kan lugtes langt væk, og naboerne tvivler stærkt på, om det vil blive bragt i orden, selv om kommunen er opmærksom på problemet.
Foto: Finn Frandsen

Stank. Jørgen Steen og Bente Langhoff er naboer til biogasanlægget OL Bioenergy i Laurbjerg. Anlægget kan lugtes langt væk, og naboerne tvivler stærkt på, om det vil blive bragt i orden, selv om kommunen er opmærksom på problemet.

Danmark

Naboer: Ejerne har lovet at stoppe lugten i 12 år, men der sker intet

I Favrskov har naboer i 12 år måttet leve med stanken fra et biogasanlæg. De er bekymrede for, at politikerne nu vil fremme teknologien.

Danmark

»Flere grillaftener, mere duft af syren og tjørn og blødt vasketøj fra tørresnoren«.

Det var løfterne fra initiativtagerne, da Green Farm Energy i 2001 åbnede i østjyske Laurbjerg for at omdanne gylle fra en række landmænd til biogas.

I dag 12 år efter må naboerne konstatere, at lugtgenerne fra gylle nok blev lidt mindre, men til gengæld er der kommet en stank af gas, der er mere kvalmende og oftest også langt mere gennemtrængende.

Selv om vi står 800 meter fra det anlæg, der i dag hedder OL Bioenergy og kører på nedsat kraft, er der en sødlig dunst.

»Nogle sommernætter vågner vi op om natten med den der smag helt nede i slimhinderne«, fortæller Jørgen Steen, en af initiativtagerne til Stop Biogasstanken.

Svært at undgå luftgener Gruppen har cirka 30 aktive i Laurbjerg og omegn og er bekymret for at få endnu flere medlemmer med den store satsning på biogas, som regering og Folketing lægger op til i de kommende år – og som ifølge flere fagfolk kan risikere at medføre flere problemer.

Gylle kan ikke trække et biogasanlæg alene; der skal en fast bestanddel til i form af animalsk eller vegetabilsk fedt. Vælger man det animalske, er det svært at undgå lugtgener.

OL Bioenergy i Laurbjerg brugte i flere perioder fiskeaffald, som man fik transporteret helt fra Norge – og slap af sted med det; efter naboernes opfattelse på grund af begrænset offentligt tilsyn.

Først i december 2012 opdagede Favrskov Kommune, at anlægget har cirka 50 gange så mange lugtenheder per kvadratmeter end tilladt, og OL Bioenergy fik påbud om at droppe fiskeaffaldet – og stoppe andre overtrædelser af miljølovgivningen.

Målinger og analyser fra Force Technology viser dog, at selv uden fiskeaffaldet vil grænserne være overskredet med faktor 10.

Fordoblede antallet af søer
OL Bioenergy afviser kritikken.

Naboerne i Laurbjerg mener, at problemerne skyldes, at »kommunerne ikke er klædt på til at føre tilsyn«

»Politikken om at fremme biogas er påbegyndt, uden at der er styr på teknologien. Den er lobbyet igennem af landmænd, der vil producere flere svin uden at skulle købe mere dyr jord«, mener Bente Langhoff, der bor 400 meter fra anlægget.

Hun viser en artikel fra Landbrugsavisen, hvor pointen netop er, at biogasanlæg kan spare landmænd for masser af dyr jord: Det er Jørgen Tørnæs fra Holstebro, som har beregnet, at et nærliggende biogasanlæg betyder, at han kan fordoble antallet af søer.

Det ville ellers have krævet, at han skulle købe mindst 360 hektar jord mere til at udsprede den ekstra gylle.

Favrskov Kommune meldte tidligere på året OL Bioenergy til politiet for overtrædelser af lugtreglerne.

Det var på tide, mener naboerne, der opfordrer kommunen til at »sige nej til selskabets ansøgning om endnu et forsøg«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kommune afviser kritik

Men Favrskov Kommune afviser, at der er tale om et forsøg, og vil heller ikke imødekomme naboernes krav om en VVM-screening; et tjek af de miljøpåvirkninger, ændringen af biogasanlægget vil få. Kommunen henviser til, at der er tale om en renovering med blandt andet biofilter – ikke en udvidelse – og at det derfor er sandsynligt, at der vil være en positiv indvirkning på miljøet. »Hovedkonklusionen er, at vi hverken giver tilladelser til forsøg eller kan kritiseres for vores sagsbehandling«, siger Lars Clement, direktør for teknik og kultur i Favrskov – og henviser til, at Statsforvaltningen ud fra kommunens gennemgang af sagen konkluderede, at der ikke var grundlag for at kritisere kommunen. »Når det er sagt, så har jeg forståelse for, at naboerne er frustrerede over lugtgenerne«, tilføjer Lars Clement, der henviser til, at det er den nye kommunalbestyrelse, der skal behandle ansøgningen fra OL Bioenergy.

LÆS OGSÅ Clement har i sin seneste orientering om sagen til teknik- og miljøudvalget skrevet, at man må forvente, at naboerne vil gå til Natur- og Miljøklagenævnet, hvis der bliver givet tilladelse. Det er også naboernes hensigt.»Vi kan ikke forstå, at Favrskov Kommune ikke er blevet klog af skade. Når ejerne har lovet at stoppe lugten og de andre miljøproblemer i 12 år, og ikke har gjort det, hvorfor skulle de så gøre det nu«, spørger Bente Langhoff.

Rettelser: Virksomhedens ledelse er ikke kommet til orde i denne artikel, og det beklager vi. Ledelsen afviser i vid udstrækning borgernes kritik, som den kom til udtryk i en tidligere version af denne artikel. Det fremgik også, at »samme ejerkreds er involveret i et biogasanlæg i Brønderslev, som kommunen netop har politianmeldt; også for lugtgener«. Der er imidlertid intet ejersammenfald, og det er heller ikke rigtigt, at anlægget i Laurbjerg »drives af ganske almindelige bønder«, som en nabo oprindelig blev citeret for. Landmændene bag anlægget har ansat en biolog som direktør, og han har erfaring på området. Vi beklager fejlene.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce