Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Behandling. I USA vurderer man, at fordelene ved tidlig diagnose og behandling af psykopati klart overstiger ulemperne.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge psykopater skal opdages tidligere

Det er lettere at behandle psykopatiske træk, hvis det sker i ungdomsårene. Den mest brugte tjekliste er derfor nu oversat til dansk.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske psykologer og andre fagfolk får nu et nyt instrument til at vurdere psykopatiske træk hos unge kriminelle.

En omfattende tjekliste udviklet specielt til de 13-19-årige er for første gang oversat fra engelsk til dansk, og dermed tager Danmark det første skridt på den vej, som andre lande vælger i disse år: De diagnosticerer psykopater tidligere og tidligere for at spare samfundet – og dem selv – for store omkostninger.

LÆS OGSÅ

»De få undersøgelser der er lavet, indikerer, at der er større effekt af behandling af psykopati i ungdomsårene end hos voksne. Dermed kan man undgå noget af den kriminalitet, som de ellers ville begå, der har store menneskelige og økonomiske omkostninger«, forklarer Mickey Kongerslev, psykolog og seniorforsker ved Psykiatrisk Forskningsenhed i Region Sjælland.

Det er Kongerslev, der har oversat tjeklisten som led i sin ph.d.-afhandling.

Et følsomt emne
I årtier mente rigtig mange forskere, at man ikke kunne diagnosticere personlighedsforstyrrelser, før personligheden var færdigdannet; altså i voksenalderen.

Der var en naturlig modvilje mod at stemple børn som ’psykopater’, fordi de jo er i en alder, hvor man med rette kan argumentere for at lade tvivlen komme dem til gode.

Det var med til at skabe en form for tabu, om børn og unge overhovedet kunne være psykopater.

Det er essentielt både at vurdere og behandle psykopatiske træk og adfærd hos unge

Mickey Kongerslev understreger da også, at emnet er meget følsomt og vanskeligt, for bagsiden af en tidlig diagnose er en stigmatisering af den unge.

Og så er det faktisk heller ikke sikkert, at de, der kan få diagnosen som 13-19-årige, vil få det som voksne. De kan så at sige vokse ud af psykopatien.

Fagfolk viger oftest tilbage fra at bruge det belastede udtryk ’psykopati’, men foretrækker ’kyniske og ufølsomme træk’. Den betegnelse er netop taget med i den nye, femte udgave af det amerikanske diagnosesystem, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5).

I USA vurderer man, at fordelene ved tidlig diagnose og behandling af psykopati klart overstiger ulemperne. Derfor bruges tjeklisten ikke kun til teenagere, men også til yngre børn, i visse tilfælde helt ned til 6 år.

At vurdere psykopatiske træk

Det vil dog næppe ske herhjemme, mener både Kongerslev og formanden for Dansk Retspsykologisk Selskab (DRS), Liselotte Pedersen.

Men hun hilser den oversatte tjekliste velkommen, fordi »forskningen viser, at det giver mening at arbejde med psykopatiske træk og adfærd hos unge«.

Liselotte Pedersen peger på, at der allerede findes visse metoder til at vurdere psykopatiske træk og adfærd hos unge.

»Udvikling og afprøvning af sådanne metoder er væsentligt for at højne kvaliteten af vurdering og behandling af psykopatiske træk og adfærdsproblematikker. Her må man sige, at det på ungeområdet er positivt, at der nu er kommet en dansk version af tjeklisten. Det er ret nærliggende at denne danske version både vil være med til at udvikle det praktiske arbejde omkring unge med disse problematikker, samt den fremtidige forskning, og udviklingen af fagområdet i Danmark«, siger Liselotte Pedersen.

LÆS OGSÅ

»Det er essentielt både at vurdere og behandle psykopatiske træk og adfærd hos unge, ikke mindst fordi der kan være højere behandlingseffekt, jo tidligere man sætter ind med behandling«, tilføjer hun.

Hverken ’psykopati’ eller ’kyniske og ufølsomme træk’ er en diagnosebetegnelse i det officielle danske diagnosesystem.

Vi følger Verdenssundhedsorganisationens (WHO) system, og her bruges betegnelsen ’dyssocial’. Men WHO overvejer i øjeblikket netop at inkludere ’kyniske og ufølsomme træk’ i sin næste revision.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden