spionagetruslen har ændret sig, og i PET gør Jakob Scharf nu opmærksom på, at tjenesten savner nogle mere tidssvarende lovparagraffer.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

spionagetruslen har ændret sig, og i PET gør Jakob Scharf nu opmærksom på, at tjenesten savner nogle mere tidssvarende lovparagraffer.

Danmark

Afgående PET-chef: Lov om spionage er for slap

Straffeloven bør skærpes for at beskytte borgerne mod elektronisk spionage, mener Jakob Scharf.

Danmark

Fremmede efterretningstjenesters spionage mod Danmark er vokset markant i takt med de elektroniske muligheder for overvågning og retter sig i højere grad mod enkeltpersoner, virksomheder og forskningsinstitutioner end mod statens hemmeligheder.

Derfor bør de centrale spionagebestemmelser i straffeloven moderniseres, så også den slags spionage kan være en forbrydelse mod staten.

Det mener den afgående chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Jakob Scharf, der officielt er færdig i jobbet, når 2013 løber ud.

LÆS OGSÅ

I et interview i Politiken i morgen siger han, at loven »ikke tager højde for, hvordan spionage udføres nu om dage, og hvem den rettes mod«.

Dermed har efterretningstjenesten ikke optimale rammer, når den skal beskytte Danmark og danskerne mod spionage.

Trusselbilledet har ændret sig
Straffelovens spionageparagraffer er udformet under den kolde krig og beskæftiger sig med den tids lavteknologiske spionage mod staten, typisk fra Østblokken.

I paragraf 107 står der således, at det er strafbart at give fremmede magter oplysninger om »forhold, der af hensyn til danske stats- eller samfundsinteresser skal holdes hemmelige«.

Men spionagetruslen har ændret sig, og i PET gør chefen gennem næsten syv år nu opmærksom på, at tjenesten savner nogle mere tidssvarende lovparagraffer:

»Efterretningsvirksomhed i dag handler i høj grad om indsamling af oplysninger, som ikke nødvendigvis skal hemmeligholdes af hensyn til danske stats- og samfundsinteresser, men som vi af andre grunde naturligvis ønsker at beskytte«.

Jakob Scharf advarer mod at »hænge for fast i det traditionelle fjendebillede og den gamle verdensorden«:

»Man er naiv, hvis man tror, at venner kun er venner«, siger Scharf, der dog afviser, at han antyder, at den omdiskuterede amerikanske efterretningstjeneste NSA spionerer mod danskerne: »Det har jeg ikke grundlag for at tro, men at andre lande gør det, er en realitet«.

Man er naiv, hvis man tror, at venner kun er venner.

Utilstrækkelig persondatalov
Hvilke lande det drejer sig om, ønsker han ikke at kommentere.

Herhjemme skal persondataloven sikre, at f. eks. danske myndigheder og virksomheder ikke misbruger borgernes personlige oplysninger.

»Men hvis gerningsmanden nu er en fremmed stat, der samler personoplysninger ind her i landet, er persondataloven næppe et tilstrækkeligt værn«, siger Scharf, der dog ikke vil love, at PET med en moderne lov vil fange flere spioner:

»Men det vil være er klart signal om, hvordan vi – også over for udenlandske diplomater her i landet – ser på den slags«.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) er på juleferie og henviser til Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, som nøjes med at konstatere, at »det kan komme på tale« at se spionagelovgivningen efter i sømmene, fordi »trusselsbilledet er et andet i dag, hvor spionagen foregår digitalt«.

Lovgivning ikke nok

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard gør opmærksom på, at straffeloven som helhed jævnligt er blevet opdateret med bestemmelser om 'cyber-kriminalitet' mod personer og virksomheder, men er enig i, at de centrale bestemmelser om spionage mod staten trænger til en modernisering. »Man skal dog være opmærksom på, at nok så megen lovgivning jo ikke kan forhindre den massive og systematiske elektroniske indsamling af data, som er mulig nu til dags, uden at spionerne er til stede her i landet. De befinder sig jo på sikker afstand, så der er ingen at udvise og ingen at straffe. Det er de politiske forhold i det land, der spionerer mod os, som afgør, hvor grænserne sættes, ikke lovgivning herhjemme«, siger Jørn Vestergaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce