Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Uran. Der er kontante uenigheder mellem Danmark og Grønland, når det gælder Grønlands ret til selv at bestemme over udvinding og eksport af uran. - Foto:
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

Uran. Der er kontante uenigheder mellem Danmark og Grønland, når det gælder Grønlands ret til selv at bestemme over udvinding og eksport af uran. - Foto:

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønland optrapper strid om uran

Det grønlandske selvstyre er klar med et juridisk responsum, som støtter Grønlands ret til at udvinde uran.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der bor kun omkring 55.000 mennesker i Grønland, hvilket svarer til en mellemstor provinsby i Danmark.

Alligevel står det mere og mere klart, at den danske regering har svært ved at lægge arm med det grønlandske selvstyre, når det gælder udvinding og eksport af uran.

Efter et møde i Statsministeriet i dag understregede både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og selvstyreformand Aleqa Hammond, at Danmark og Grønland forventer at have en samarbejdsaftale om spørgsmålet klar inden udgangen af i år.

Kontante uenigheder

Men ingen af parterne lægger skjul på, at der er kontante uenigheder, når det gælder Grønlands ret til selv at bestemme over udvinding og eksport af uran.

»Det er klart, at uran er et specielt råstof, og derfor skal vi have en samarbejdsaftale om det her område«, siger Helle Thorning-Schmidt, der understreger, at spørgsmålet falder ind under forsvars-, undenrigs- og sikkerhedspolitikken, som Danmark har ansvar for.

Aleqa Hammond har dog ikke tænkt sig at overlade det til den danske regering og dens jurister at definere, hvorvidt forhandling af aftaler og kontrollen med udvindingen er et rigsanliggende.

Tværtimod ruster det grønlandske selvstyre sig til opgøret med juridisk bistand fra Danmark.

I oktober fastslog det danske advokatfirma Lett i en rapport bestilt af den grønlandske regering, at Grønland har ret til at udvinde og eksportere uran, så længe det er til fredelige formål.

Og dagen før mødet med Helle Thorning-Schmidt offentliggjorde Aleqa Hammonds regering, Naalakkersuisut, et nyt juridisk responsum fra Ole Spiermann, der er ekspert inden for folkeret og statsforfatningsret.

I det 28 sider lange responsum konkluderer Ole Spiermann, at danske myndigheder ikke har nogen »lovgivende eller udøvende magt«, når det gælder uran og andre radioaktive stoffer i Grønland.

De er en del af råstofområdet, som Grønland efter aftale med Danmark overtog i 2010, lyder konklusionen. Ifølge Thorning har den danske regering endnu ikke haft lejlighed til at se nærmere på det juridiske responsum.

Grønland forhandler selv på hjemtagne områder

Aleqa Hammond lægger dog ikke skjul på, at hun betragter Ole Spiermanns responsum som helt centralt i forhandlingerne om samarbejdsaftalen med Danmark.

»Det er vigtigt, at Grønland har kompetencen til selv at kunne forhandle på områder, som er hjemtaget, såsom råstofområdet. Hvornår og på hvilke områder Danmark er inde over, når det gælder uran, er et spørgsmål, som skal defineres meget klart«, siger hun.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden