Satudarah MC synes nu at være en etableret realitet i Storkøbenhavn.
Foto: ROBERTO PFEIL/AP

Satudarah MC synes nu at være en etableret realitet i Storkøbenhavn.

Danmark

Politiet: Vi har registreret 40 medlemmer af Satudarah

Ny rockergruppe etablerer sig i Storkøbenhavn, mens der er nogenlunde ro i den løbende bandekonflikt.

Danmark

Det seneste skud på den forgrenede rockerbandestamme i Danmark, Satudarah MC, synes nu at være en etableret realitet i Storkøbenhavn.

Politiets nationale efterforskningscenter, NEC, som efterforsker rocker- og bandemedlemmer i Danmark, har indtil nu registret 40 fuldgyldige medlemmer af gruppen, oplyser lederen af NEC, politiinspektør Michael Ask.

»Men tallet vil formentlig stige, i takt med at politiet rent faktisk konstaterer flere som egentlige medlemmer. Typisk når vi træffer dem med vest eller i forbindelse med fester og lignende«, siger han.

Gruppen, der opfatter sig selv som en motorcykelklub, kommer fra Holland og har i løbet af sidste år slået sig ned i et hus på Laurentsvej i Bagsværd ved København, som tidligere blev benyttet af bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne, VHK, som Satudarah mere eller mindre er smeltet sammen med.

LÆS OGSÅ

»Vi kan se, at det primært er Værebros folk, som er med eller på vej ind i Satudarah, og så er der nogle få fra andre grupperinger«, siger politiinspektøren.

Det var ventet, at den hollandske gruppes indtog havde provokeret de to øvrige rockergrupperinger Bandidos og Hells Angels til handling. De to organisationer har hidtil delt landet imellem sig. Men det er ikke sket.

»Vi har ikke nogen konfliktscenarier i forhold til Satudarah på nuværende tidspunkt«, siger Michael Ask.

Bandekrigen
Tilsyneladende ånder nu en vis fred mellem de forskellige rocker- og bandegrupperinger i Storkøbenhavn efter en voldsom bandekonflikt i vintermånederne sidste år, som førte til mere end 40 skudepisoder i København og på det øvrige Sjælland samt drabene på den 19-årige tømrerlærling Jonathan Taboryski 11. januar sidste år og på den 27-årige ekspedient Zaid Mohammed al-Kayssi på Frederiksberg i februar.

Begge drab er uopklarede.

Københavns Politi har tidligere anholdt en 19-årig mand og sigtet ham for Frederiksberg-drabet, men ifølge vicepolitiinspektør Lau Thygesen fra Københavns Politis bandeenhed har man netop måttet opgive sigtelsen mod manden på grund af manglende beviser.

Loyal To Familia etableret i 2012
Nedskydningen af Jonathan Taboryski på torvet i Høje Gladsaxe skete kun få uger efter etableringen af gruppen Loyal To Familia, LTF, på Indre Nørrebro i de sidste måneder af 2012, og drabet på lærlingen nævnes blandt kilder i bandemiljøet som en gengældelse for drabet på den 19-årige Zoubir Aoussar, der i marts 2011 blev ramt af en kugle i ryggen i Blågårdsgade.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gerningsmændene flygtede, men en overgang var et par medlemmer af VHK sigtet for drabet.Krigen i 2013 blev da også hovedsagelig udkæmpet mellem LTF og VHK, og den konflikt ligger stadig og lurer, selv om der er stilstand i øjeblikket, mener Michael Ask fra NEC.

»Jeg tror nok, at vi som samfund skal indstille os på, at det her går op og ned. Vi gør vores bedste for at lægge presset de rigtige steder, men det vanskelige er, at en eller anden umiddelbar og fuldstændig ligegyldig hændelse kan tricke det hele, og så har vi igen en konflikt. Det kan være nogle, der støder på hinanden, kommer op at skændes eller bliver uenige om narkomarkedet«.

Fredsforhandlinger
Ifølge kilder i bandemiljøet har LTF og VHK gennem et vist stykke tid ført samtaler om fred, uden at det endnu har ført til en egentlig aftale.

Samtidig har politiet gennemført en målrettet indsats mod de ledende og centrale figurer i bandegrupperingerne.

»Vi hvirvler alt op, som vi overhovedet kan, i en både bagudrettet og fremadrettet efterforskning. Vi er meget opmærksomme på at fokusere på dem, som er anstiftere til uro eller konflikt, og som får andre med på, at der skal kæmpes mod fjenden«, siger Michael Ask. Centrale personer bag tremmer


Strategien bygger på erfaringerne gennem de seneste års bekæmpelse af rocker- bandekonflikter, og den har betydet, at politiet i 2013 har formået at få de mest centrale personer i grupperingerne enten varetægtsfængslet eller idømt fængselsdomme.

»Efter vores vurdering er det også en stor del af forklaringen på de mere rolige tilstande nu«, siger Michael Ask.Politiinspektøren ønsker ikke at oplyse det nøjagtige antal medlemmer af LTF eller VHK, som NEC har registreret, men han anslår, at hver tredje af de næsten 100 LTF-medlemmer p.t. er bag lås og slå.

»Det har en effekt, at nogle af ledertyperne mere eller mindre er væk. Så har de andre ikke nogle til at lede sig, og så ved de ikke rigtigt, hvilken vej de skal gå. Det får også nogle af de mere løst tilknyttede til at benytte lejligheden til at trække sig fra miljøet«, siger Michael Ask.

Operationsplaner

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I det indre København konstaterer Lau Thygesen fra Københavns Politis bandeenhed, at der fra april 2013 og frem til 24. december ikke har været en eneste alvorlig hændelse, som kan siges at have været banderelateret.

Københavns Politis bandeindsats har flere operationsplaner. »Vi har rockerbandeindsatsen, vi har indsatsen i socialt udsatte boligområder, og så har vi pinpoint-indsatsen, som er tre planer, som går ind over hinanden og støtter hinanden«, forklarer han. I samarbejde med Københavns Kommune betyder pinpoint-indsatsen, at politiet fokuserer på unge, som myndighederne vurderer har en risiko for at komme ind i LTF eller Blågårdspladsgrupperingen på Indre Nørrebro.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden