Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Verdensarv? Kulturministeren har søgt om, at  Christiansfeld, brødremenighedens by syd for Kolding, kommer på Unescos verdensarvsliste. Byen er blandt andet kendt for sine honninghjerter. - Foto:
Foto: PELLE RINK (arkiv)

Verdensarv? Kulturministeren har søgt om, at Christiansfeld, brødremenighedens by syd for Kolding, kommer på Unescos verdensarvsliste. Byen er blandt andet kendt for sine honninghjerter. - Foto:

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristen mønsterby vil på liste over verdensarv

Kongelige jagtmarker og kristen idealby skal på berømt verdensarvsliste sammen med Kronborg og Jellinge-stenene.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stadig flere kommuner forsøger at få deres lokale attraktioner gennem nåleøjet til FN-organisationen Unescos prestigefyldte lister over verdensnatur- eller kulturarv.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har netop på Danmarks vegne søgt om at få to nye steder med på listen over verdenskulturarv. Kandidaterne er Christian V's jagtmarker i Nordsjælland og Christiansfeld, brødremenighedens by syd for Kolding.

Mønsterby bygget for 200 år siden

Christiansfeld med gule huse og røde tegltage blev bygget for over 200 år siden som en mønsterby, så indbyggerne kunne leve i overensstemmelse med deres kristne tro med huse til byens enker og ugifte kvinder og mænd.

»Christiansfeld viser på fornemmeste vis, hvordan byplanlægning og arkitektur kan være med til at forme menneskers liv og fremme de værdier, samfundet står for. Foreninger, fællesskab og muligheden for at dyrke sine idealer er en væsentlig del dansk kulturarv«, siger kulturminister Marianne Jelved.

Den anden ansøger er Christian V's jagtlandskaber fra slutningen af 1600-tallet spredt ud over Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Hegn og Dyrehave.

Et besøg hos den franske solkonge Ludvig 14. inspirerede Christian V til at anlægge et landskab til den såkaldte parforcejagt, hvor jægere til hest og med hunde jager vildtet, til det nærmest dratter om.

1.000 steder er på listen

Unescos liste omfatter omkring 1.000 natur- eller kulturperler kloden rundt, men kun tre danske: Kronborg, Jelling-monumentet og Roskilde Domkirke. Desuden tæller den grønlandske Ilulissat Isfjord med i kraft af rigsfællesskabet.

Yderligere to danske ansøgninger er dog under behandling i Unesco. Såvel Stevns Klint og Vadehavet ventes i år at få den endelige dom og muligheden for at komme i klasse med seværdigheder som Grand Canyon og Galapagos-øerne. Lignende planer er på vej andre steder i landet.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden