Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Advokatkritik. Bjørn Elmquist er alt andet end imponeret over statsadvokatens indsats i penibel politisag.
Foto: JENS DRESLING

Advokatkritik. Bjørn Elmquist er alt andet end imponeret over statsadvokatens indsats i penibel politisag.

Danmark

Elmquist: Statsadvokaten har optrådt inkompetent

I sidste instans overvejer vi at gå til domstolene, siger advokaten.

Danmark

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas har fået meget kritik, efter at formanden for Politiforbundet, Peter Ibsen, i dag har fortalt, at statsadvokaten længe har haft en efterlyst betjents navn og nummer i forbindelse med en forfejlet anholdelse under klimatopmødet i 2009.

Den oplysning er særdeles kritisabel, mener Bjørn Elmquist, der er advokat for det ægtepar, der efterfølgende har klaget over politiets opførsel.

LÆS OGSÅ

Oplysningerne gør en grotesk sag endnu mere grotesk, siger han.

»Det er inkompetent og ineffektivt. Jeg ved ikke, om det er fordi, evnerne ikke har rakt, eller om man ikke har villet gå ind i sagen. Eller om man simpelthen har været så træt af sagen, at man har håbet, at den gik i sig selv«, siger Bjørn Elmquist til politiken.dk.

Truer med at gå til domstolene
Statsadvokaten afsluttede i går sagen efter to et halvt år og konkuderede, at det ikke var muligt at identificere de betjente, der deltog i aktionen. I dag har hun så genåbnet sagen igen.

LÆS MERE

Men Bjørn Elmquist tror ikke meget på, at betjentene ender med at blive identificeret og afhørt. Og han har allerede klaget til Rigsadvokaten over statsadvokatens behandling af sagen.

»Jeg har meget meget lidt tillid til, at det her fører til noget resultat. Men det skal føres til en forsvarlig afslutning. Og hvis ikke, så overvejer vi at gå til domstolene med det, når klagemulighederne er udtømte«, siger Bjørn Elmquist.

Reagerer kun på pressepisken
Han oplyser, at han har givet statsadvokaten flere anledninger til at få sat skub i sagen. Uden resultat. Kun når han er gået i pressen med sagen, er der sket noget, siger han.

»Jeg er ved to lejligheder gået til pressen, og begge gange er der kommet bevægelse i sagen. Men de reagerer altså kun, når de får pressepisken. Og det er for dårligt«, siger Bjørn Elmquist.

Statsadvokaten har gennem efterforskningen fundet frem til de to betjente, som sad forrest i bilen under transporten. De har under afhøring fortalt, at de blot stod for kørslen, mens »to til tre« kollegaer kom med den anholdte og satte sig ind bag i bilen. De kendte ikke kollegaerne, men gik ud fra, at de nok kom fra PET.

»Nogen ved, hvem de betjente er«

»Jeg synes, det er besynderligt, de ikke er blevet afhørt. Det var det, der var formålet med det hele. Så kunne man have fundet ud af, om der blev sagt og ageret, som min klient påstår. Et eller andet sted er der, nogen der ved, hvem de politibetjente er. Det er jeg sikker på«, siger Bjørn Elmquist.

Hele sagen begyndte under klimatopmødet i 2009. I jagten på en formodet topterrorist kom betjente ved en fejl til at anholde en flyttemand og fire andre personer. De anholdte har efterfølgende klaget over den behandling, de blev udsat for.

Flyttemanden har oplyst, at han fik en del knubs under transporten, fordi han havde hænderne bundet på ryggen og ikke kunne tage fra. De anholdte blev kørt rundt i København i en cellevogn i flere timer.

Senere viste det sig, at flyttemanden fejlagtigt var blevet anholdt som følge af simpelt navneforveksling.

LÆS MERE

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce