Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Københavns Universitet
Foto: Københavns Universitet

Svamp. 'Den gråduggede tåreblad' er fundet i Vestsjælland og er en helt ny svampeart.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svampejæger får nyt dansk fund på vigtig liste

Svampen lever i intimt samliv med planten soløje i Vestsjælland.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På en svampetur i Eskebjerg Vesterlyng i Vestsjælland i 2009 opdagede postdoc Jacob Heilmann-Clausen fra Københavns Universitet (KU) en svamp, han ikke havde set før.

Og svampen, der nu bærer det mundrette navn 'den gråduggede tåreblad', var heller ikke en svamp, som resten af verden kendte til.

Godt nok var den blevet observeret en enkelt gang før i både Tyskland og England, men den var aldrig før blevet beskrevet og undersøgt, og derfor er den nu kommet på listen over svampearter. På baggrund af det danske fund.

»Vi opdager jævnligt arter, der ikke er set før i Danmark, men det er noget ganske særligt, når en dansk svamp bliver beskrevet som ny for verden«, siger postdoc Jacob Heilmann-Clausen i en pressemeddelelse fra KU.

»Hvis det havde været en ny fugl, så havde den været på forsiden af 'Science' eller 'Nature'. Men nu er den en svamp, og så er opmærksomheden en del mindre«, forklarer Jacob Heilmann-Clausen til politiken.dk og fortæller, at der cirka hvert år opdages en svamp, som bliver internationalt beskrevet.

Flere beslægtede arter er giftige Den videnskabelige beskrivelse af svampen er netop udgivet i tidsskriftet Fungal Diversity og ifølge Jacob Heilmann-Clausen er der gode muligheder for, at der findes andre ukendte svampe-arter i Danmark.

»Selv i Danmark er der mulighed for langt flere opdagelser af denne type«, siger Jacob Heilmann-Clausen.

Trods sit mundrette navn er 'den gråduggede tåreblad' næppe nogen konkurrent til kantarrellen eller trøflen som en lækker spisesvamp, eftersom flere af svampens beslægtede arter er giftige.

»Ingen har prøvet at spise den, men alt tyder på, at man ikke skal satse på, at det bliver Nomas nye delikatesse«, siger Jacob Heilmann-Cluasen til politiken.dk.

Lever i intimt samling med soløje

Svampen, der blev fundet i et område med artsrige overdrev og krat, lever i øvrigt i et intimt samliv med planten soløje, der kun findes under 50 steder i Danmark. Og både da svampen blev observeret i Tyskland og England levede den sammen med Soløje-planten.

»Men det er umuligt at sige, om den dukker op i samliv med andre planter andre steder«, Jacob Heilmann-Clausen.

Det kender man også fra eksempelvis kantareller, rørhatte og trøfler, der alle er afhængige af et samliv med træer. Og ifølge Jacob Heilmann-Clausen er samlivet med andre planter en af svampenes vigtigste egenskaber.

»Interessen for spisesvampe er stor i Danmark, men få mennesker tænker over, at svampe udfører vigtige funktioner i naturen. De nedbryder dødt materiale og sørger for, at næringsstoffer bliver cirkuleret videre i systemet«, siger Jacob Heilmann-Clausen i pressemeddelelsen.

Registreringen af den nye svampeart blev foretaget af Danmarks Svampeatlas, som bruger frivillige svampeinteresserede til at kortlægge Danmarks svampe.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden