Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

stålfast. Lisbeth Zorning står ved sin forklaring i sagen om Vilhelmsens millionstøtte.
Foto: JACOB EHRBAHN, ARKIV

stålfast. Lisbeth Zorning står ved sin forklaring i sagen om Vilhelmsens millionstøtte.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Zornig om millionstøtte: »Jeg lyver ikke«

Optagelser sår tvivl om forklaringerne i sagen om Vilhelmsens millionstøtte.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De tidligere samarbejdspartnere, projektleder Lisbeth Zornig Andersen og socialminister Annette Vilhelmsen, kan ikke begge tale sandt.

Det konkluderer eksperter, efter der er kommet nye oplysninger frem i den såkaldte Zornig-sag, hvor socialministeren støttede Zornigs projekt med en million kroner, men ifølge Lisbeth Zornig kan eksperternes beskyldning om at tale usandt ikke parkeres hos hende.

»Jeg lyver ikke«, siger hun til Politiken.

LÆS OGSÅ

Det var DR Nyheder, som i aftes kunne løfte sløret for de nye oplysninger i sagen om støtten til projektet, der skulle få flere socialt udsatte til at stemme til kommunalvalget i november sidste år.

Det fremgår af hidtil ikke offentliggjorte råbånd fra udsendelsen 'Stemmer på kanten', at Zornig allerede 18. september fik lovning på en million kroner til sit projekt. Det er en dag tidligere, end Annette Vilhelmsen har forklaret i Folketinget.

»Vi har fået en million«
På råbåndene siger Zornig på vej til et møde med socialministeren:

»Næste punkt på kampagnekalenderen, det er et møde med Annette Vilhelmsen, som lige har givet os en million til kampagnen. Og nu skal jeg op og fortælle hende, hvad vi har tænkt os at bruge den til. Faktum er, at vi har fået en million, men at vi selvfølgelig også søger den, som man skal med den slags tilskudsmidler«.

Det står altså i skarp kontrast til, at Annette Vilhelmsen på et samråd i Folketinget har forklaret, at hun først traf beslutningen om at give Zornig pengene dagen efter.

FORSTÅ SAGEN

På samme samråd erkendte socialministeren, at projektet havde fået særbehandling i forbindelse med tildelingen af de offentlige midler, og Vilhelmsen fik en næse for sin behandling af sagen.

Eksperter: En må lyve
De to forskellige udlægninger af forløbet har fået eksperter til at konkludere, at den ene part må tale usandt.

»Enten har Zornig opfundet alt, hvad det her møde skulle handle om. Eller også har Vilhelmsen talt usandt over for Folketinget på samråd«, siger juraprofessor ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter til DR Nyheder.

Ifølge Lisbeth Zornig Andersen er det altså ikke hende, som taler usandt. Hun siger også, at hun ser frem til den uvildige advokatundersøgelse, som skal kulegrave forløbet.

»Jeg lyver ikke. Man kan naturligvis have hver sin opfattelse af et forløb, og det er jo det, undersøgelsen skal klarlægge. Det er også derfor, vi gerne vil være en del af undersøgelsen«, siger Lisbeth Zornig Andersen til Politiken.

Hun ønsker ikke at kommentere yderligere, før der senere i dag har været samråd i Folketingets Finansudvalg om sagen.

Vilhelmsen afviser løgn

Borgerlige politikere har kaldt det alvorligt, at der kommer nye - tilsyneladende modstridende - oplysninger frem i sagen.

@engelschmidt

Socialminister Annette Vilhelmsen selv oplyser i en skriftlig kommentar til DR Nyheder, at de nye oplysninger ikke ændrer på noget.

»Jeg mener ikke, at de optagelser jeg har fået vist i dag, ændrer på det, jeg har oplyst til Folketinget om sagen. Lisbeth Zornig Andersen vælger på mødet 18. september 2013 at præsentere sine planer for anvendelsen af en million til kampagnen. Det lytter jeg til, men der er ikke tale om, at vi drøfter ansøgningen fra Stemmer på Kanten eller sagsbehandler den på mødet«.

Samrådet i Finansudvalget finder sted klokken 14:45 i dag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden