Spionage. Det er første gang, at efterretningschefen Thomas Ahrenkiel løfter sløret for en del af den omfattende danske spionage i udlandet.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)/POLFOTO

Spionage. Det er første gang, at efterretningschefen Thomas Ahrenkiel løfter sløret for en del af den omfattende danske spionage i udlandet.

Danmark

Presset FE fortæller om dansk spionage

Forsvarets Efterretningstjeneste fortæller for første gang om omfanget af dansk spionage i udlandet.

Danmark

I løbet af en enkelt måned indsamler Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) millioner af oplysninger om mobiltelefontrafik i udlandet for at beskytte danske soldater og danske interesser i konfliktområder. Og oplysningerne udveksles med andre lande, som Danmark samarbejder med.

Det fortæller chefen for FE, Thomas Ahrenkiel, i et interview med Politiken:

»Det drejer sig om indhentning af telekommunikation i forhold til et konfliktområde i udlandet, hvor FE støtter de danske styrkers operationer«.

Jeg forsøger at holde mig til fakta og viden

Det drejer sig formentlig om Afghanistan, hvor det danske forsvar fortsat har over 300 soldater udstationeret, men det vil FE-chefen ikke bekræfte.

Det er første gang, at efterretningschefen løfter sløret for en del af den omfattende danske spionage i udlandet. Han gør det i et forsøg på at undgå, hvad han kalder »misforståelser« opstået på grund af lækager om den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA’s operationer fra den tidligere ansatte Edward Snowden.

LÆS OGSÅ

FE forventer nemlig, at dokumenter om danske metadata bliver lækket af Edward Snowden – svarende til dem, som blev offentliggjort i Norge for få dage siden. Derfor må FE-chefen lette på låget over den hemmelige tjenestes arbejde.

'Indhentet telekommunikation'
»Jeg kan bestemt ikke afvise, at en tilsvarende historie som i Norge vil kunne komme frem i Danmark, og i en størrelsesorden, der ikke afviger væsentligt fra sagen i Norge. Derfor vil jeg gerne slå fast, at det ikke handler om amerikansk masseovervågning af dansk mobiltelefoni. Der er derimod tale om indhentet telekommunikation, der er foretaget af FE i udlandet, og som derefter deles«, siger Thomas Ahrenkiel.

De norske dokumenter fra Snowden afslører, at NSA har lagret såkaldt metadata fra Norge. På en måned er der skaffet 33 millioner oplysninger om mobiltelefoni.

Dokumenternes ægthed blev bekræftet af den norske efterretningstjeneste, men den norske spionchef har forklaret, at det drejede sig om oplysninger indsamlet af nordmændene i et udenlandsk konfliktområde. Oplysningerne er derefter blevet delt med blandt andre NSA.

Journalisten Glenn Greenwald, der samarbejder med Edward Snowden, afviser den norske efterretningschefs forklaring og dermed også Thomas Ahrenkiels forebyggende åbenhed om FE’s arbejde.

»Jeg ved ikke, hvad der foregår i den norske efterretningschefs hoved, hvilket niveau af viden han har, om han er blevet fejlinformeret, eller om han lyver. Men jeg ved, at det, han siger, er fuldkommen anderledes, end hvad NSA selv siger, at de laver«, siger Greenwald og peger på, at det af NSA-dokumenterne klart fremgår, at der er tale om indsamling af oplysninger »mod« Norge.

Formuleringen »mod« et givet land går igen i »utallige« andre dokumenter fra NSA, forklarer Greenwald.

Spekulation

Thomas Ahrenkiel, når man ser den brugsanvisning, så kan det godt læses, som om det er overvågning mod lande?

»Ja, det kan det. Men jeg kender historien og de data, og det er ikke det, det drejer sig om«.

Hvorfor står der så »mod« lande?

»Det er ikke mig, der har skrevet det dokument. Om det er en fejl eller misforståelse, kan jeg ikke svare på. Det er spekulation fra min side. Jeg forsøger at holde mig til fakta og viden og give jer den viden for at undgå misforståelser«, siger Thomas Ahrenkiel.

LÆS OGSÅ

Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, er tilfreds med, at FE nu forsøger at afmystificere Snowdens lækager. »Men jeg undrer mig over, at hverken justits- eller forsvarsministeren har villet sige det, som FE-chefen nu siger«.

Venstrepolitikeren peger på, at det er politikerne, der har ansvaret for, at aftaler med andre efterretningstjenester føler regler og love.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) skriver, at regeringen ikke ser »nogen grund til at iværksætte en undersøgelse«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce