Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Cyberangreb. Danmark er bagud i forhold til EU-lande. Først i løbet af 2014 forventer Forsvarsministeriet at kunne præsentere en national strategi.
Foto: Toby Talbot/AP

Cyberangreb. Danmark er bagud i forhold til EU-lande. Først i løbet af 2014 forventer Forsvarsministeriet at kunne præsentere en national strategi.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark bagud på it-sikkerhed i Europa

Danmark har i dag ingen national strategi for cybersikkerhed. It-eksperter er bekymrede.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I modsætning til Sverige, Tyskland, Norge, USA og en række andre lande, vi ellers sammenligner os med, har Danmark ikke en national strategi for cybersikkerhed.

Det er bredt anerkendt, at en væsentlig byggesten i et lands cyberforsvar er en national strategi, der nøje fortæller, hvordan myndigheder og private aktører skal koordinere deres indsats for at forebygge og forsvare sig mod it-kriminalitet, cyberangreb og spionage.

LÆS OGSÅ

Derfor anbefaler EU også på det kraftigste Danmark til at udarbejde en strategi. »Kommissionen opfordrer medlemslandene til at adoptere en national strategi for at sikre kontinuiteten i deres indsats for cybersikkerheden, og vi håber, at Danmark vil lave en strategi snart«, siger EU’s kommissær for digitale anliggender, Neelie Kroes, til Politiken.

EU-kommissionen forventer allerede til næste år at få vedtaget et nyt direktiv om net- og informationssikkerhed, der pålægger alle medlemslandene at udarbejde en national strategi. »En national strategi for cybersikkerhed er vigtig for at sikre, at alle medlemslande på nationalt niveau er tilpas udstyret til teknisk og organisatorisk at forhindre, opdage, afbøde og reagere på cybertrusler og -angreb«, fortsætter Neelie Kroes.

Underprioriteret it-sikkerhed
I dag har 15 andre EU-lande en national strategi; også Norge, USA, Australien og Canada har udarbejdet en helhedsplan.

Kommissæren forklarer, at en national strategi er afgørende, fordi den skitserer de initiativer, som landene vil tage for at opnå et højt it-sikkerhedsniveau.

Ud over ikke at leve op til EU’s anbefaling har Danmark undladt at deltage i den såkaldte European Cyber Security Month. I den fælleseuropæiske kampagne sætter medlemslandene borgernes it-sikkerhed og databeskyttelse på dagsordenen, men tre år i træk har den danske regering valgt at blive væk.

Regeringen har stort fokus på informationssikkerhed

It-eksperter er bekymrede over den manglende strategi og deltagelse i det europæiske samarbejde. Også Rådet for Digital Sikkerhed finder det besynderligt og kritisabelt, at regeringen ikke tager EU’s anbefalinger alvorligt og negligerer arbejdet med at informere borgerne om it-sikkerhed og databeskyttelse.

»Jeg er måbende over for den måde, regeringen håndterer it-sikkerhed og databeskyttelse på. Der har været mange sager om brud på it-sikkerheden, hacking af databaser, nedbrud i NemID og kritiske rapporter fra Rigsrevisionen, så det undrer mig virkelig, at ingen politikere sætter det højt på dagsordenen. Det efterlader billedet af en stat, der alene forfølger systemets interesser om at indsamle data og lave effektive systemer i stedet for at beskytte borgerne og deres persondata«, siger formand Birgitte Kofod Olsen.

Sovet i timen

It-sikkerhedskonsulent John Foley repræsenterer Danmark i EP3R – det fælleseuropæiske offentlig-private partnerskab for cybersikkerhed. Han mener, at de ansvarlige politikere og embedsfolk har sovet alvorligt i timen.

»Cybersikkerhed er slet ikke nok på dagsordenen herhjemme. Der er ikke fokus på udfordringen blandt politikere, og myndighederne sidder i hver deres silo med hver sin brik uden at koordinere indsatsen og samle brikkerne i puslespillet. Cybersikkerhed er alt for vigtigt et emne til kun at overlade indsatsen til forsvaret og politiet, som man gør det i dag. Der er et stort behov for en gennemarbejdet plan, der inddrager alle samfundets aktører«, siger John Foley, der er it-sikkerhedskonsulent.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Finansminister Bjarne Corydon (S) svarer i en mail ikke på, hvorfor Danmark står uden for det europæiske samarbejde. Men han skriver, at regeringen har it-sikkerhed højt på dagsordenen.

»Regeringen har stort fokus på informationssikkerhed. Forsvarsministeriet er allerede i gang med en cybersikkerhedsstrategi, og Digitaliseringsstyrelsen lancerer en national strategi for informationssikkerhed inden sommer 2014. Også internationalt samarbejder vi, især med de nordiske lande«, udtaler Bjarne Corydon, der er ansvarlig for digitalisering.

Forsvarsministeriet forventer at kunne præsentere en strategi »i løbet af 2014«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden