Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frokost. Jihad Taha har stadig ikke fået de 50 kroner for billetten tilbage. Han har besluttet sig for at donere pengene til Trykkefrihedsselskabet, så de kan spise en kebab på hans regning. (arkivfoto)
Foto: JENS DRESLING

Frokost. Jihad Taha har stadig ikke fået de 50 kroner for billetten tilbage. Han har besluttet sig for at donere pengene til Trykkefrihedsselskabet, så de kan spise en kebab på hans regning. (arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trykkefrihedsselskabet måtte gerne afvise Jihad Taha

Sag afgjort: Udelukkelse fra debatmøde var ikke etnisk forskelsbehandling.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den unge studerende Jihad Taha har tabt sin meget omtalte sag mod Trykkefrihedsselskabet.

Sagen udspringer af et debatmøde om ytringsfrihed, som selskabet afholdt på Christiansborg, kort efter at dets formand, Lars Hedegaard, blev udsat for et drabsforsøg ved sin bopæl for et år siden.

Jihad Taha meldte sig til arrangementet via en hjemmeside, men fik kort efter en mail fra medlem af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse, Torben Mark Pedersen, om, at Jihad Taha af sikkerhedsmæssige grunde ikke kunne deltage i arrangementet.

Ophedet debat Siden fulgte en ophedet debat i medierne mellem de to parter. Jihad Taha mente, at han var udsat for forskelsbehandling på grund af sin mellemøstlige baggrund og rejste en sag mod Trykkefrihedsselskabet ved Ligebehandlingsnævnet.

Omvendt anklagede Torben Mark Pedersen Jihad Taha for at være medieliderlig, grådig og komisk.

LÆS INTERVIEW

Nu har Ligebehandlingsnævnet så truffet sin afgørelse: Trykkefrihedsselskabet handlede ikke i strid med loven om etnisk ligebehandling, da selskabet udelukkede Jihad Taha fra at deltage i debatmødet.

Nævnet anerkender, at klager »har påvist faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at han blev udsat for indirekte forskelsbehandling på grund af sin etniske oprindelse«, da han blev afvist. Nævnet lægger i den forbindelse vægt på, at klager blev afvist på grund af sit navn, der er af mellemøstlig oprindelse.

Turde ikke lukke Jihad ind
Torben Mark Pedersen forklarede i forbindelse med afvisningen af Jihad Taha i et interview med Politiken, at Jihad Taha blev afvist på grund af sit fornavn, der betyder 'hellig krig'. Selskabet var rystet efter drabsforsøget på formand Lars Hedegaard og turde ikke lukke en person ind, der kaldte sig Jihad.

Imidlertid lægger nævnet til grund, at der»deltog flere personer i debatmødet med anden etnisk baggrund end dansk«. Og så kommer det centrale, ifølge nævnet. Da Trykkefrihedsselskabet afviste Jihad Taha, skete det udelukkende på grund af hans navn. Selskabet kendte på tidspunktet for afvisningen ikke Jihad Tahas etniske baggrund, konkluderer nævnet på baggrund af Trykkefrihedsselskabets forklaring.

LÆS ARTIKEL

»Nævnet finder herefter, at indklagede har bevist, at afvisningen af klager ikke var begrundet i dennes etniske oprindelse. Princippet om ligebehandling er derfor ikke blevet tilsidesat, hvorfor klager ikke får medhold i klagen«, skriver Ligebehandlingsnævnet i afgørelsen

Jihad Taha: En trist afgørelse

»Det er en trist afgørelse, men jeg respekterer den. Jeg mener, at der er sket en klar forskelsbehandilng. Torben Mark Pedersen sagde eksempelvis til Poltiiken, at han har været inde og tjekke min Facebook-profil, hvor min etniske baggrund er tydelig. Men jeg er ikke jurist. Jeg respekterer afgørelsen. Nævnet er mere kompetent end mig til at træffe en afgørelse i sådan en sag«, siger Jihad Taha til Politiken.

Da han tilmeldte sig arrangementet på Christiansborg, betalte han 50 kroner for billetten til Trykkefrihedsselskabet. De penge har han aldrig fået tilbage - og han har besluttet sig for at donere halvtredseren til Trykkefrihedsselskabet, så de kan spise en kebab på hans regning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden