Halvtreds. Jihad Taha har aldrig givet os sit kontonummer, så vi kunne betale ham de 50 kroner tilbage, siger næstformand i Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm. (arkivfoto)
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Halvtreds. Jihad Taha har aldrig givet os sit kontonummer, så vi kunne betale ham de 50 kroner tilbage, siger næstformand i Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm. (arkivfoto)

Danmark

Trykkefrihedsselskabet angriber Jihad Taha: Han er fræk og usmagelig

Jihad Taha taler lavmælt i telefonen. Han er træt af at blive svinet til.

Danmark

Næstformand Katrine Winkel Holm fra Trykkefrihedsselskabet langer hårdt ud efter den unge studerende Jihad Taha, der forleden fik afvist sin klage over, at han blev forhindret i at deltage i selskabets møde på Christiansborg sidste år.

»Jihad Taha er fræk og opfører sig usmageligt«, siger Katrine Winkel Holm til Politiken.

Jihad Taha blev nægtet deltagelse i mødet på grund af sit fornavn, da Trykkefrihedsselskabet frygtede et nyt angreb på forfatter Lars Hedegaard. Debatten om ytringsfrihed under pres blev afholdt, to uger efter at en ukendt gerningsmand forsøgte at slå den kontroversielle islamkritiker ihjel, og Hedegaard skulle tale ved mødet i sin første offentlige optræden siden drabsforsøget.

Nævn: Du blev afvist på grund af navnet 'Jihad' Den unge RUC-studerende - der er frivillig i Red Barnet Ungdom og Hjemmeværnet - klagede imidlertid til Ligebehandlingsnævnet, da han mente, at han blev udsat for diskrimination på grund af sin egyptiske og palæstinensiske baggrund.

Nævnet afviste imidlertid klagen med den begrundelse, at Trykkefrihedsselskabet afviste ham på grund af hans fornavn og ikke på grund af hans etnicitet.

LÆS ARTIKEL

Jihad Taha betalte i forbindelse med sin tilmelding 50 kroner for billetten. Dem har han imidlertid aldrig fået tilbage, og i går skrev han så på sin Facebook-profil og fortalte Politiken, at han har opgivet at få pengene tilbage og nu vil donere beløbet til Trykkefrihedsselskabet, så de kan spise en kebab på hans regning.

Et muntert udsagn for nogle, men groft provokerende for Katrine Winkel Holm og resten af Trykkefrihedsselskabets bestyrelse. Sagen er nemlig, forklarer hun, at Trykkefrihedsselskabet flere gange har forsøgt at betale de famøse 50 kroner tilbage til Jihad Taha.

»Så finder han på en historie om, at vi ikke betaler tilbage. Det passer jo ikke. Vi vil meget gerne give ham de penge og har flere gange forgæves bedt ham om hans kontooplysninger, så vi kunne overføre beløbet. Vi vil nu finde en anden måde at give ham pengene på, for vi har ikke lyst til at skylde ham noget. Jeg vil ikke købe en brugt bil af ham«, siger Katrine Winkel Holm.

Katrine Winkel Holm: Han overspiller sit offerkort
Hun anklager Jihad Taha for sidste år at bringe sig selv i fokus på bekostning af debatten om ytringsfrihed, efter at forfatter Lars Hedegaard blev forsøgt skudt foran sin bopæl på Frederiksberg sidste år. Teorien er, at Hedegaard blev udsat for et attentatforsøg på grund af islamkritiske bøger og artikler. Gerningsmanden, der er som sunket i jorden, beskrives som mørklødet og af anden etnisk herkomst end dansk.

LÆS ARTIKEL

»Jihad Taha overspiller sit offerkort og forsøger at piske en stemning op imod Trykkefrihedsselskabet. Han er totalt ligeglad med, at vores formand lever i frygt. Han er ikke optaget af ytringsfrihed og forsøger at afspore vores sag om, at vores formand var ved at blive slået ihjel. Han vil fjerne fokus fra den dagsorden. Det er tankevækkende og usmageligt. Han fremstiller os som halvracister«, siger Katrine Winkel Holm.

Foto: DRESLING JENS

Hun fortæller, at Trykkefrihedsselskabet siden afvisningen af Jihad Taha har inviteret ham til at deltage i flere andre møder i selskabet, dog uden at den unge studerende er troppet op.

»Det er noget af en farce. Han siger, at han gerne vil komme, men dukker aldrig op. Han er fræk. Så forsøger han at slå os for knap 15.000 kroner ved at klage til Ligebehandlingsnævnet på et helt tomt grundlag«.

Men han har jo sagt, at såfremt han vandt, ville han donere pengene til Red Barnet Ungdom, så beløbet har jo aldrig skullet gå til ferie?

»Det har været så ubehageligt at have hans advokat Tyge Trier i røret og høre ham sige, at 'vi skulle bare give de penge, så ville vi få fred'. Men der kan jeg sige en ting: Vores penge går til folk, der har deres ytringsfrihed i klemme. Vi har ikke lyst til at betale for Jihad Tahas fede sommerferie«.

Men han ville ikke beholde pengene selv?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er fint, at han vil give pengene væk til godgørenhed, men så skal have give sin egne penge væk, ikke vores. De skal gå til at støtte ytringsfriheden«.

Kontakt skulle gå gennem Jihad Tahas advokat
Jihad Taha sukker dybt i telefonen og taler lavmælt, da vi overbringer ham udtalelserne fra Katrine Winkel Holm.

»Jeg er træt af den her sag«, siger han i en pause i dagens forelæsning på RUC.

Og så fortsætter han med at forklare, hvorfor han ikke har givet sine kontooplysninger, så han kunne få overført de 50 kroner:

»I forbindelse med at jeg sendte nogle papirer til Trykkefrihedsselskabet, aftalte vi, at al kontakt skulle gå gennem min advokat. Derfor har jeg ikke sendt oplysningerne. Men hvis Trykkefrihedsselskabet var så interesseret i at give mig pengene, kunne de jo have gjort det på tusind andre måder. Katrine Winkel Holm kan sige og mene, hvad hun har lyst til, men selvfølgelig forsøger jeg ikke at udnytte situationen. Det ligger mig fjernt«, siger Jihad Taha.

LÆS ARTIKEL

Hvorfor er du ikke kommet til arrangementer i Trykkefrihedsselskabet, når du nu er blevet inviteret?

»Det har jeg svært ved at svare på. Jeg ville gerne have været med til arrangementet med Lars Hedegaard for at se, om han ville slå en mere forsonlig tone an. Der måtte jeg ikke være med. Så har der været et arrangement siden, som jeg faktisk tilmeldte mig. Men jeg kunne desværre ikke komme alligevel, da min søster blev syg. Andre gange passede det ikke ind i kalenderen. Sådan er det jo. Men hvis jeg er velkommen, kan det være, at jeg kommer i fremtiden«.

Jihad Taha: De har svinet mig til. De har kaldt mig medieluder

Han understreger, at han tager skarpt afstand fra drabsforsøget på Lars Hedegaard, at han ikke fremstiller Trykkefrihedsselskabet som racister, og at han på ingen måde ønsker at dreje debatten væk fra attentatforsøget og ytringsfriheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg orker ikke den her debat mere. De har svinet mig til på min Facebook. De kalder mig en grådig medieluder. Jeg har aldrig svinet dem til i en så grim tone. Jeg har lagt hele denne sag bag mig og er kommet videre. Jeg håber, at Trykkefrihedsselskabet vil gøre det samme«, siger Jihad Taha, der understreger, at han respekterer afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet.

LÆS ARTIKEL

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce