Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Grænseland. I 2013 blev der rejst sigtelser mod i alt 191 østeuropæiske statsborgere for at bryde deres indrejseforbud, efter at de var blevet udvist af Danmark på grund af kriminalitet.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Grænseland. I 2013 blev der rejst sigtelser mod i alt 191 østeuropæiske statsborgere for at bryde deres indrejseforbud, efter at de var blevet udvist af Danmark på grund af kriminalitet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udviste kriminelle strømmer tilbage igen

Flere udviste kriminelle fra Østeuropa end nogensinde bliver pågrebet i Danmark trods indrejseforbud.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Antallet af udviste kriminelle fra Østeuropa, der bryder deres indrejseforbud og bliver pågrebet i Danmark på ny, er på fire år steget markant. Det viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet, som Justitsministeriet har sendt til Folketinget.

Der blev i 2013 rejst sigtelser mod i alt 191 østeuropæiske statsborgere for at bryde deres indrejseforbud, efter at de var blevet udvist af Danmark på grund af kriminalitet. Det nærmer sig en fordobling siden 2009, hvor 108 østeuropæiske statsborgere blev sigtet for det samme.

Især de mest organiserede kriminelle blæser typisk på, at de er blevet smidt ud af Danmark, siger Michael Ask, politiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter hos Rigspolitiet.

»Der er næsten udelukkende tale om berigelseskriminalitet, og oftest indbrud. Noget af det er meget organiseret, hvor de kriminelle kommer i grupper og arbejder i hold«, siger han.

Stigningen skyldes både en skærpet indsats fra politiet og det forhold, at der kommer flere kriminelle fra Østeuropa til Danmark, vurderer Michael Ask.

LÆS OGSÅ

»I takt med med at vi i Danmark dømmer og udviser stadig flere østeuropæere, får flere også indrejseforbud i Danmark, og der vil dermed også blive taget flere gengangere«, siger han.

Det samlede antal af udlændinge, der bliver dømt til udvisning, er ifølge Udlændingestyrelsen steget fra 1.019 i 2011 til 1.379 i 2012.

Venstre: Vi er tossegode
Rumænske statsborgere udgør langt den største andel af dømte østeuropæere, der vender tilbage til Danmark. Men også fra Polen og Litauen kommer kendte ansigter. Stigningen overrasker ikke advokat Ervin Birk, der har været beskikket forsvarer for adskillige tiltalte fra Østeuropa.

»Jeg har især i det seneste halvandet år mødt rigtig mange gengangere, der i forvejen har en udvisningsdom. De får alle sammen seks års udvisning, men det er de ligeglade med. Jeg ser oftest rumænere, der er kommet hertil i grupper med bus. De cirkulerer rundt, starter i Norge og kommer så til Sverige og Danmark«, siger Ervin Birk.Ifølge Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, skyldes tendensen Danmarks omdømme blandt kriminelle i udlandet.

»Tallene siger mig, at vi har et voksende problem. Det er gået op for nogle kriminelle, at straffen for at bryde indrejseforbud er mild i Danmark, og at kontrollen er ganske begrænset. Vi er simpelthen tossegode på det område«, siger han.Han foreslår, at regeringen laver individuelle aftaler med de østeuropæiske lande, så kriminelle kan afsone deres straf der. Gerne med en økonomisk gulerod til landene.

»Der er én let løsning. Og det er afsoning i hjemlandet fra dag ét. Mange østeuropæiske kriminelle betragter det som en badeferie at afsone i danske fængsler. Men de frygter at blive fængslet i deres egne lande«.

Venstre sparker en åben dør ind

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Karen Hækkerup (S). Men Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, understreger, at regeringen tager problemet alvorligt. »Der kan ikke være to meninger om, at det er fuldstændig uacceptabelt, at folk, der er smidt ud af Danmark, rejser ind igen. Men jeg hæfter mig ved, at politiet er utrolig effektivt og har styrket indsatsen over for østeuropæiske kriminelle, der kommer hertil«, siger Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ

Ifølge hende sparker Venstre en åben dør ind. Allerede i 2012 blev arbejdet med at få kriminelle til at afsone i hjemlandet styrket, og tallet er siden steget.

»Vi ser gerne, at de bliver sendt hjem til afsoning. Jo før, desto bedre. Men hverken Venstre, Dansk Folkeparti eller de konservative var med. Derfor virker det absurd at komme med sådan et krav, når arbejdet allerede er i gang«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden