Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN (arkiv)
Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Hashhandel. På Pusherstreet, i parker og på gadehjøner omkring i København sælges hash, pot og skunk ulovligt. Ifølge politiet står veletablerede kriminelle organisationer bag den omfattende handel, og prisen på gadeplan bliver den samme, uanset hvor store mængder af cannabis, politiet beslaglægger.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Frank Jensen og Co. forsøger igen: Vi vil dyrke og sælge cannabis

Bystyret i København beder Folketinget om lov til forsøg med lovlig hash.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forbuddet mod cannabis har fejlet, mener Frank Jensen (S).

I samarbejde med socialforvaltningen i Københavns Kommune vil overborgmesteren derfor nu igen søge om dispensation fra Folketinget til en forsøgsordning med lovlig cannabis i byen.

»Hash er selvfølgelig skadeligt. Men forbudspolitikken har slået fejl«, siger Frank Jensen og peger på, at den åbenlyse og ulovlige hashhandel på Christiania og på gadehjørner rundt om i byen bærer en stor del af skylden for eskaleringen af bandekonflikten i København.

»Derfor har vi brugt noget tid på at prøve at få lavet en københavnermodel for legalisering af hash. Forslaget går på to ben; Vi vil have færre brugere og færre misbrugere. Og så vil vi gerne trække meget af det her indtægtsgrundlag ud af de organiserede kriminelle miljøer«, siger overborgmesteren.

Borgerrepræsentationen har to gange tidligere, første gang mens Brian Mikkelsen (K) var justitsminister og anden gang overfor Morten Bødskov (S), anmodet om dispensation til en forsøgsordning med lovligt cannabis.

Ifølge Frank Jensen er det den seneste udvikling indenfor legalisering i USA og det fortsatte bandeproblem i København, som får ham til at prøve endnu en gang.

Fem gram om dagen Det konkrete forslag går ud på, at seks udsalgssteder rundt omkring i byen skal sælge cannabis produceret og kontrolleret af staten til danskere over 18 år, som i givet fald mod forevisning af sygesikringskort kan købe op til fem gram af det euforiserende stof om dagen.

GRAFIK

Salget skal ifølge forslaget varetages af uddannet personale, og der skal på salgsstederne være adgang til information om skadevirkninger. Hele overskuddet skal desuden gå til forebyggelse og behandling af misbrug.

»Vi ved i dag, at der kommer ukontrolleret hash på markedet, som er så stærkt, at det kan give psykoser, første gang man bruger det. Og de, der sælger det på gadeplan, har ikke nogen respekt for brugerne. De er skrupelløse kriminelle, som bare vil tjene penge«, siger Frank Jensen og tilføjer:

»Lad os erkende, at det, vi gør i dag, ikke er godt nok. Lad os lave et forsøg med legalisering«.

Forslaget er netop blevet overdraget til Økonomiudvalget i Københavns Kommune, som skal sige god for at gå videre med det.

Derefter skal det endeligt vedtages i Borgerrepræsentationen, før en anmodning om dispensation til forsøget kan sendes til Folketinget.

Næsten for naivt

Ledelsen i Københavns Politi vil ikke kommentere overborgmesterens forslag med henvisning til, at det er et politisk spørgsmål.

Men hos Politiforbundet giver formand Claus Oxfeldt overborgmesteren ret så langt, at politiet alene - som situationen er nu - ikke kan løse problemet med den organiserede kriminalitet.

Alligevel mener han ikke, at en legalisering af cannabis vil have den ønskede effekt på situationen med banderne, som ifølge Politiforbundets formand hurtigt vil finde andre former for kriminalitet at bedrive.

»Det er næsten for naivt. Derudover er det tankevækkende, at vi gør alt, hvad vi kan, for at begrænse rygning og fremme den generelle sundhed. Og så overvejer man alligevel at legalisere hash. Det virker ikke særligt velovervejet«, siger Claus Oxfeldt og efterlyser i stedet en massiv forebyggende indsats på det sociale plan ved siden af politiindsatsen.

»Der er ingen lavthængende frugter. Ingen steder i verden kan man dokumentere, at et forsøg med legalisering har virket positivt. Derfor synes jeg, det er svært, at gå ind og tale varmt for at prøve det i Danmark. Det er jeg nødt til at sige«, siger Claus Oxfeldt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden