0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politikere udskyder beslutning: Formelt set skal Songül rejse ud af landet

Alle partier undtagen DF vil lovgive med tilbagevirkende kraft, så Songül kan blive.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PETER HOVE OLESEN (arkiv)
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 18-årige gymnasieelev fra Køge Songül Yüksel og andre børn i hendes situation er formelt set stadig nødt til at forlade Danmark, fordi de er her ulovligt.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) kunne nemlig ikke nå til enighed om en løsning med folketingspartiernes udlændingeordførere, som hun har holdt hastemøde med her til morgen.

Til gengæld er alle partier undtagen Dansk Folkeparti åbne for at lovgive med tilbagevirkende kraft, så Songül og andre ulovlige børn i Danmark kan få lov at blive. Men der er intet konkret endnu.

»Vi skal mødes igen i uge 11 og blive enige om en aftaletekst. Så skal der udarbejdes et lovforslag, som skal behandles tre gange«, siger justitsministeren efter mødets afslutning.

LÆS MERE

Karen Hækkerup understreger, at man vil kigge på hele gruppen af børn, der er i klemme i loven.

»Jeg vil gerne mødes med partierne igen for at skabe mulighed for at Songül og de omkring 30 andre børn og unge får mulighed for at prøve deres sag med de regler, den nye regering har vedtaget«, siger hun.

Lovgivning med tilbagevirkende kraft Helt konkret ville ministeren kigge på, om det er muligt at lovgive med tilbagevirkende kraft, så gruppen af børn kan blive omfattet af en lempelse i udlændingeloven fra 2012.

»Det vi kigger på er et kirurgisk indgreb, der handler om den gruppe af unge mennesker, der har været i Danmark, da de nye regler blev vedtaget, men som har fået deres sag behandlet efter de gamle regler«, siger justitsministeren.

»Lige præcis i sagen om Songül har hun skullet rejse ud i fire år. Hendes situation bliver ikke anderledes, hvis ikke der kommer en ny lovgigvning. Og det er det, vi kigger på. Lige nu kan Songül slet ikke forlade Danmark, fordi hun ikke har noget pas og ikke har haft det de sidste fire år«, siger Karen Hækkerup.

Ikke desto mindre skal Songül senest købe en flybillet til Tyrkiet i dag.

DF vil ikke være med
Alle partier undtagen Dansk Folkeparti er med til mødet i uge 11. Partiet ønsker ikke at lovgive med tilbagevirkende kraft.

»Hvis folk kan opholde sig illegalt i Danmark i en årrække, så har de dybest set overtrådt dansk lov«, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

»Selvom de her sager kan vække stærke følelser og sympati, så er vigtigt at huske på, at nu sender vi et signal om, at folk der opholder sig ulovligt i Danmark og lærer dansk, pludselig kan opnå opholdstilladelse. Det synes vi sender et meget uklart og skidt signal«, siger Martin Henriksen.

Ulovlige udlændingebørn

Et antal velintegrerede børn befinder sig ulovligt i Danmark på trods af flere års skolegang og familie her. Når de første gang har modtaget et afslag om familiesammenføring, bliver deres ophold formelt set betraget ulovligt.

Politiken beskrev forrige uge sagen om den 18-årige gymnasieelev Songül Yüksel fra Tyrkiet. På trods af at hun i de fire og et halvt år, hun har opholdt sig i Danmark, er blevet velintegreret og går på gymnasiet, har hun fået at vide af politiet, at hun har senest til i dag til at købe en flybillet tilbage til Tyrkiet.

SONGÜLS HISTORIE

Songül Yüksel fik nej til at bo i Danmark, allerede da hun kom i 2010, fordi myndighederne mente, at hun var mest knyttet til Tyrkiet, hvor hun havde boet det meste af sit unge liv hos farmoren. Men Songül Yüksels far alligevel beholdt sin datter i Danmark.

Da der kom en lempelse i udlændingeloven fra 2012, gavnede det ikke Songül Yüksel, fordi hun opholdt sig ulovligt i Danmark - så havde hun slet ikke ret til at søge.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter