Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ADRIAN JOACHIM (arkiv)
Foto: ADRIAN JOACHIM (arkiv)

Godtgørelse. Tønderpigen har fået medhold i sagen om kommunens svigt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tønderpigen glad for historisk erstatning

Ofret i en af de største sager om sexmisbrug af børn får 300.000 kr. af kommunen.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pigen, der i årevis levede med vold, svigt og seksuelle overgreb i sit barndomshjem, uden at de sociale myndigheder greb ind, får nu oprejsning fra det officielle Danmark. Tønder Kommune har valgt frivilligt at betale en kompensation på 300.000 kroner til pigen.

Det er første gang, at en kommune betaler til en borger for at have gjort sig medskyldig i omsorgssvigt, og det kan få betydning for kommende sager.

Pigen Nadja (navnet er ændret, red.) glæder sig over udgangen på sagen.

»Det betyder rigtig meget for mig, at kommunen nu anerkender, at de har begået alle de fejl, og at det har skadet mig«, siger pigen, der fra hun var tre, til hun var elleve år, blev misbrugt af sin far og til sidst også lejet ud til sex med fremmede mænd, indtil sagen blev afsløret i 2005.

Udenom domstolene For en måned siden fik Tønder Kommune et udkast til en stævning fra pigen, der i dag er 19 år. Men ved at betale pengene allerede nu – uden at prøve sagen ved domstolene – anerkender Tønder Kommune i kontant form det svigt, kommunens ansatte udsatte Nadja for.

De daværende Løgumkloster og Tønder Kommuner, der siden er lagt sammen, greb aldrig for alvor ind, selv om pædagoger, lærere og almindelige borgere i en årrække slog alarm mange gange i bekymring for Nadja og hendes lillesøster.

Helle Tilburg Johnsen, der er afdelingschef i Børns Vilkår, kalder udfaldet af sagen »epokegørende«. Hun understreger, at det er vigtigt for Nadja at få anerkendelse for, at omsorgssvigtet ikke kun blev begået af de mennesker, der er dømt i straffesagen, men at det offentlige system også har gjort sig skyldigt.

Børns Vilkår har hjulpet Nadja og er også bisidder for en håndfuld andre børn i sager, der er på vej mod andre kommuner. Helle Tilburg Johnsen er ikke i tvivl om, at Tønder Kommunes reaktion vil danne præcedens for andre sager – ikke kun fordi der falder kontant afregning, men også, fordi det aldrig kom til et slagsmål i retten: »Det er ikke rimeligt, at et barn, der i forvejen har været udsat for svigt, skal trækkes gennem et retssystem«, siger hun.

Helle Tilburg Johnsen tror, at det vil gøre indtryk i kommunerne, at den slags svigt koster også økonomisk:

»Ingen kommuner kan være interesserede i at skulle stå offentligt frem som her og erkende, at de har begået massive fejl – og så oven i købet betale for det«.

Nadjas advokat, Nikolaj Nielsen fra advokatfirmaet Elmer & Partnere, vurderer, at selv om sagen aldrig nåede at blive ført til doms, udgør udfaldet »en vigtig milepæl i anerkendelsen af børns ret til beskyttelse mod overgreb«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge Stine Jørgensen, der er lektor i socialret ved Københavns Universitet med speciale i børns rettigheder, kan kompensation blive en ny måde at anerkende fejl fra offentlige myndigheder på.

Forsikringsselskab betaler

Direktør for Børn, Skole, Kultur og Fritid i Tønder Kommune Viggo Christensen mener ikke, at kommunen reelt havde så mange valg. Da kravet fra Nadja nåede frem til rådhuset, konsulterede kommunen sit forsikringsselskab, Gjensidige, der vurderede, at kravet kan efterkommes inden for kommunens ansvarsforsikring. Og det var Viggo Christensen glad for. »Det er en grim sag. Og af hensyn til pigen er det eneste rigtige at betale nu, for ellers kunne man have forudset en langvarig retssag ved domstolene, som hun ville blive hovedperson i. Og når man tænker på, hvad hun ellers har været udsat for ... Nu kan forhåbentlig både hun og Tønder Kommune komme videre«.

LÆS OGSÅ I Kommunernes Landsforening er der mere blandede følelser. Karsten Thystrup, kontorchef for jura og EU, er glad på pigens vegne, men han finder det overraskende, at Tønder Kommunes forsikringsselskab har valgt at anerkende kravet, da kommuner efter hans vurdering ikke har et erstatningsretligt ansvar, som kan udløse penge i denne type sager. Og da slet ikke uden en domstolsafgørelse. »Det er ikke en praksis, der kan kopieres til andre kommuner«, siger Thystrup. Socialminister Manu Sareen (R) er glad for, at kommunen har erkendt, at den ikke har levet op til sit ansvar.


Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden