Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lærke Posselt  (arkiv)
Foto: Lærke Posselt (arkiv)

godtgørelse. Børnerådets tidligere formand, Lisbeth Zornig Andersen, glæder sig over, at Tønder Kommune har erkendt sit ansvar i den såkaldte Tøndersag.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Zornig om godtgørelse i Tøndersag: »Det er en stor dag«

Lisbeth Zornig Andersen håber at andre misbrugte børn, der er blevet svigtet af myndighederne, også vil få godtgørelse.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er en stor dag for de børn, der har oplevet systemsvigt«.

Børnerådets tidligere formand og stifter af Huset Zornig, Lisbeth Zornig Andersen, glæder sig over, at Tønder Kommune nu betaler en godtgørelse på 300.000 kroner til den ældste af de to piger fra den såkaldte Tøndersag, hvor to piger systematisk blev misbrugt seksuelt af deres far og den ældste desuden blev lejet ud til andre mænd.

»Det er flot kæmpet af den unge kvinde fra Tøndersagen. Det er, så vidt jeg ved, første gang, at en kommune lægger sig fladt ned på denne måde«, siger Lisbeth Zornig Andersen og fortsætter:

»Jeg håber, at Børns Vilkår og andre organisationer nu systematisk vil støtte børn i lignenede situationer - også dem hvis sager ikke er kendt fra medierne - så andre også kan få en sådan godtgørelse. Jeg er sikker på, at der sidder mange unge mennesker lige nu og tænker, at det her, det skal de også gøre«, siger Lisbeth Zornig Andersen.

LÆS MERE

I den konkrete sag fra Tønder Kommune har kommunen valgt at give godtgørelsen til den ældste pige fra Tønder-sagen uden en domstolsafgørelsen. Og det er der både fordele og ulemper ved, mener Lisbeth Zornig Andersen.

»For pigen er det her det helt rigtige. Ved en retssag - som formentlig kunne risikere at blive meget langstrakt - ville det hele skulle op på bordet igen«.

»Men fra et samfundsmæssigt perspektiv ville det være godt gennem en retssag at få påpeget, hvilke fejl der er begået, og hvem der har begået fejlene, så vi fremadrettet kunne bruge den viden til at blive klogere på, hvordan vi kan undgå sådanne sager«, siger Lisbeth Zornig Andersen, der samtidig anerkender, at kommunerne de senere år har gjort meget for at blive dygtigere til at håndtere de svære børnesager.

Det har været foreslået, at et erstatningsnævn kunne tage sig af at afgøre lignende sager i fremtiden, så egentligt retssager kan undgåes. Men et sådan nævn er ikke uproblematisk, mener Lisbeth Zornig Andersen.

»Det er vigtigt, at man holder fast i, at med godtgørelsen fra Tønder Kommune til ofret i sagen, så bliver det understreget, at det her er en sag mellem en kommune og en borger. Opretter man et nævn, flytter man samtidig ansvaret væk fra kommunen, når der skal udbetales godtgørelse. Det smukke i det, der er sket her, er jo netop, at det er Tønder Kommune, der har vurderet sagen og derefter valgt at lægge sig fladt ned«, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden