Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Advarsel. Østjyllands Politi advarer unge muslimer og deres familier i Aarhus mod potentielt alvorlige konsekvenser ved at frekventere moskeen på Grimhøjvej.
Foto: JAN DAGØ (arkiv)

Advarsel. Østjyllands Politi advarer unge muslimer og deres familier i Aarhus mod potentielt alvorlige konsekvenser ved at frekventere moskeen på Grimhøjvej.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politi advarer mod kontroversiel moske i Aarhus

En forening, tilknyttet omstridt Aarhus-moske, rekrutterer formentlig unge direkte til hellig krig.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Begynder man som ung muslim at komme jævnligt i en særlig moske i Aarhus, er der risiko for, at man forsøges hvervet til at kæmpe i den blodige borgerkrig i Syrien.

Så klart er budskabet fra Østjyllands Politi, der advarer unge muslimer og deres familier i Aarhus mod potentielt alvorlige konsekvenser ved at frekventere moskeen på Grimhøjvej i forstaden Brabrand.

»Vi er nødt til at italesætte den moske som et omdrejningspunkt i forhold til rekrutteringen. Det er ikke forældrene, der sender de unge i krig. De er lige så bestyrtede. Vi må sige, at der altså sker noget, når de unge begynder at komme derude. Vi er nødt til at råbe op og sige: Det kan altså godt ske, at de efterfølgende tager til Syrien«, siger politikommissær ved kriminalpræventiv sektion under Østjyllands Politi Allan Aarslev.

Politiet og Aarhus Kommunes SSP-kontor oplyste tidligere på året til flere medier, at 22 ud af de 27 personer fra Østjylland, som menes at være rejst til Syrien, har haft deres gang i moskeen på Grimhøjvej.

Siden har politiet intensiveret arbejdet med at indkredse de ansvarlige og har samarbejdet med moskeen på Grimhøjvej om at bremse de unges krigstogter.

LÆS OGSÅ

Lige nu mistænker politiet en af de foreninger, som benytter moskeens lokaler, for at stå bag rekrutteringen af de unge.

Men det afviser Oussama El Saadi, formand for Fonden for den Muslimske Sammenslutning, der driver moskeen på Grimhøjvej.

Han kender ikke til nogen rekruttering, fortæller han.

»Der er jo ikke sådan, at de, der rejser til Syrien, kommer og fortæller os om det. Mange af vores unge vil gerne acceptere samfundets regler og rammer, men de føler sig ramt. Det handler om, hvordan samfundet behandler islam. Det støder dem væk«.

90 krigere er rejst
Ifølge den seneste opgørelse fra Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste (PET) er mindst 90 personer udrejst fra Danmark til Syrien.

»Et betydeligt antal af disse personer har opnået konkrete færdigheder, der kan anvendes til at gennemføre et terrorangreb«, skriver PET, der frygter, at hjemvendte krigere kan bruge deres nye netværk og våbenadgang til at ramme danske mål.Blandt andet derfor samarbejder moskeen ifølge formanden med politiet om at stoppe strømmen af hellige krigere fra Danmark til Syrien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alligevel vil Oussama El Saadi ikke tage afstand fra selve rejserne til Syrien - så længe det ikke betyder, at de unge radikaliseres og senere hen kan vende hadet mod det danske samfund.

»De, der tager til Syrien, har et højt niveau af islam i hjertet. Du kan ikke få mig til at sige, at de tager fejl, eller at de må være psykisk syge. De vil bare gerne praktisere deres tro og kæmpe for den i Syrien uden at ødelægge det danske samfund herhjemme. Det er et godt mål at have. Men vi er uenige med dem, der tager derned og kommer hjem med dårlige ideer – for eksempel at angribe noget eller nogen herhjemme. Det er forkert«.

Hjemvendte krigere søger hjælp

Der har i de seneste uger været fokus på strømmen af hellige krigere, der udgår fra Østjylland. Senest er en 21-årig dansk konvertit ifølge Ekstra Bladet omkommet i Syrien. Men ifølge Allan Aarslev handler det ikke om, at det yderligtgående muslimske miljø omkring Aarhus er særligt rabiat; det øgede fokus på Aarhus handler snarere om, at politiet rent faktisk gør en stor indsats for at opstøve de unge og deres familier – og er åbne over for det øvrige samfund om deres opsøgende arbejde. Det arbejde består bland andet i et samarbejde mellem Østjyllands Politi og Aarhus Kommune om en særlig mentorordning for unge, der har til hensigt at rejse eller er kommet tilbage til Danmark efter deltagelse i borgerkrigen og ønsker hjalp til at starte forfra i det danske samfund.LÆS OGSÅ Politiet har også et såkaldt forældrenetværk for familier til unge, der – ofte uden forældrenes viden – er rejst til Syrien. Og det giver pote, fortæller Allan Aarslev. »Vi har haft kontakt med fem inden for den sidste måneds tid. De har henvendt sig for at få hjælp til at komme i gang med et liv igen og starte på uddannelse eller lignende«, siger han. Parterne har nu holdt en række møder, og siden de startede dialogen, er ingen - så vidt vides - rejst til Syrien, oplyser Allan Aarslev.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden