Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sikkerhed. Som rollefordelingen er i dag, er det politiets opgave at efterforske kriminalitet på dansk grund.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Sikkerhed. Som rollefordelingen er i dag, er det politiets opgave at efterforske kriminalitet på dansk grund.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politi advarer: Hold spiontjeneste væk fra vores efterforskning

FE må lave politiarbejde uden retskendelser med ny lov, lyder opsigtsvækkende advarsel fra Rigspolitiet og Rigsadvokaten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kun politiet må efterforske mod danske borgere, og Forsvarets Efterretningstjeneste skal holde sig væk.

Sådan lyder den usædvanlige kritik fra både Rigsadvokaten og Rigspolitiet af et omstridt lovudkast fra forsvarsministeren om Center for Cybersikkerhed.

»Det bør tydeligt fremgå, at sager om mulige strafbare forhold skal behandles af politiet og anklagemyndigheden«, skriver Rigsadvokaten i et høringssvar.

LÆS OGSÅ

Skal styrke mod nettrusler
Ifølge lovudkastet skal Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) blandt andet »sikre bevismateriale« i sager om cyberangreb og brud på it-sikkerhed.

Det får både politiet og anklagemyndigheden til at advare mod en ny retstilstand, hvor FE risikerer at ødelægge digitale spor fra et gerningssted – og ikke tager hensyn til borgernes garantier i retsplejeloven.

»Det er en grundlæggende retssikkerhed som borger, at du har en retsplejelov, som definerer dine rettigheder, og du har en anklagemyndighed, som holder øje med, at politiet ikke går over stregen. Andre myndigheder har til opgave at forhindre angreb mod it-infrastruktur. Men de har selvfølgelig ikke til opgave at efterforske«, siger Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet.

Loven, der skal styrke Danmarks værn mod nettrusler, vil udvide Center for Cybersikkerheds adgang til borgernes følsomme oplysninger og lovfæste, at centret hører under FE.

Kritik forsinker lov
Som rollefordelingen er i dag, er det politiets opgave at efterforske kriminalitet på dansk grund.

Det giver borgerne en beskyttelse gennem retsplejeloven, fordi politiet skal indhente en dommerkendelse, hvis man vil gribe ind i meddelelseshemmeligheden.

Spiontjenesten FE’s aktiviteter er vendt mod udlandet for at beskytte staten mod blandt andet terrorangreb, og retsplejelovens garantier gælder ikke for FE’s virke.

LÆS OGSÅ

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) siger, at Center for Cybersikkerhed har til opgave at beskytte mod cyberangreb:

»Centeret har ikke til opgave at foretage efterforskning i sager om mulige overtrædelser af for eksempel straffeloven. Det er en politiopgave. Sådan er det i dag, og sådan vil det også være fremover«, siger Wammen i en skriftlig kommentar.

Hans departementschef, Lars Findsen, oplyser, at der i går blev afholdt et hastemøde om sagen mellem Justits- og Forsvarsministeriet. Og den omfattende kritik af lovudkastet vil forsinke fremsættelsen af loven i Folketinget, siger han.
Enhedslisten: Forstærket nervøsitet

Professor i it-ret Søren Sandfeld Jakobsen deler politiets bekymring over FE’s nye beføjelser, og hans bekymring bliver kun større af, at regeringen tilsyneladende er uenig med sig selv om rollefordelingen mellem politiet og forsvaret.

»Det her svarer til, at hvor politiet i dag ikke uden en dommerkendelse må gå ind i borgernes kommunikation, deres breve og ejendom, så må FE gøre det i morgen. Det er bekymrende for retssikkerheden, at denne diskussion først kommer nu i ellevte time, hvor lovudkastet står over for at blive fremsat i Folketinget«, siger juraprofessoren fra Aalborg Universitet.

LÆS OGSÅ

Enhedslisten og Venstre er meget kritiske over for FE’s nye rolle med loven.

»Vores nervøsitet over for lovforslaget er blevet forstærket tifold med det her. Vi deler Rigspolitiets holdning og er skeptiske over for, om centeret skal ligge under forsvaret. Jeg har svært ved at se, at regeringen kan samle et flertal«, siger Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden