Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Klima­bedraget

JANUS ENGEL
Foto: JANUS ENGEL
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forhandlinger om Songül er i vanskeligheder: Venstre i tvivl

Politikerne kan ikke få svær juridisk øvelse til at gå op. Songül må vente.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Politikerne kan endnu ikke finde en løsning på gymnasieeleven Songül Yüksels sag og de omtrent 20-30 andre afviste børn og unge.

Det står klart efter et møde i justitsministeriet her til aften, som justitsminister Karen Hækkerup (S) har indkaldt Folketingets partier til. Blandt andet er Venstre i tvivl, om det kan udhule udlændingelovens regler om, at man skal forlade landet, når man får afslag.

Svær juridisk øvelse Ministeren og hendes embedsfolk havde op til mødet i dag udarbejdet et lovforslag, der skal sikre, at mindreårige udlændinge, der ikke fik mulighed for at udnytte en lempelse af reglerne om familiesammenføring i 2012, nu kan søge igen.

»Det er vigtigt, at få feltet indsnævret til dem, der præcist er kommet i klemme i reglerne«, siger justitsministeren efter mødets afslutning. Hun oplyser, at ministeriet indtil videre regner med, at det kommende lovforslag vil omfatte 24 børn og unge.

SONGÜLS HISTORIE

I Songül Yüksels tilfælde var problemet, at hun dengang i 2012 ikke kunne få lov at få sagen genbehandlet efter de nye regler, alene fordi hun var illegalt i landet. Eleven fra Køge Gymnasium kom hertil i 2009 for at bo sammen med sin far og søskende og har siden klaret sig rigtig godt i skolen.

Justitsministeren forklarer, at hendes forslag betyder, at alle børn og unge, der har fået afslag på at bo hos deres nære familie i Danmark, efter at reglerne blev strammet i 2004, kan søge igen.

»Men det betyder ikke, at de er garanteret ophold. Kun at de får mulighed for at få deres sag prøvet på ny«, siger Karen Hækkerup, der arbejder på et bredt flertal inklusiv de borgerlige partier.

Venstre »i tvivl«
Venstres retsordfører Karsten Lauritzen siger til Politiken efter mødet, at det er »sympatisk« at prøve at redde Songül og de andre børn og unge fra at blive sendt ud, efter at de har levet flere år i landet, men Venstre er også »i tvivl«.

»Men en lovændring af denne karakter kan få stor principiel betydning - også på andre måder. Venstre er derfor i tvivl om det konkrete udspil og vil læse det nærmere igennem«, siger Lauritzen.

Er det et dilemma for Venstre, at I på den ene side har været med til at gøre opmærksom på Songüls problem men på den anden side er bekymret for, at en lovændring vil belønne dem, der ikke forlader landet, når de har fået afslag?

»Venstre har ikke dilemmaer. Venstre har kun udfordringer«, svarer Karsten Lauritzen og griner.

Høj prioritet hos ministeren

Justitsministeren gik ind i Songüls sag blot få dage, efter at Politiken havde beskrevet hendes sag for nogle uger siden. Endda som det første efter hun var kommet tilbage fra vinterferie.

»De fleste kan se, at det er frygteligt at sende en helt ung pige ud til en uvis fremtid langt væk fra hendes familie«, sagde Karen Hækkerup dengang, hvorefter Politiken beskrev flere sager med børn og unge i samme situation som Songül.

Først med historien om den 15-årige tyrkiske dreng fra Køge Ferhat Filikci, som trods otte år i Danmark og et handikap alligevel er blevet udvist af Danmark.

FERHATS HISTORIE

Og forrige fredag dag kunne vi berette om 10. klasse-eleven Claudia Otoo, som også har fået marchordre, selvom hun ingen kender i sit hjemland Ghana.

CLAUDIAS HISTORIE

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden