Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overvågning. »Vi er så glade for, at vi med det nye lovforslag får en klar regulering«, udtaler Thomas Lund Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed og GovCert.
Foto: LARS JUST (arkiv)

Overvågning. »Vi er så glade for, at vi med det nye lovforslag får en klar regulering«, udtaler Thomas Lund Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed og GovCert.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I over to år var der intet tilsyn med dataovervågning

Roderi i ministerium forsinkede tilsyn med indsamlingen af data i Forsvarets netsikkerhedstjeneste. Også retsgrundlaget har været uklart.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Myndigheders og borgeres følsomme oplysninger er blevet overvåget og indsamlet af Forsvarsministeriet og senere Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i over to år uden nogen form for tilsyn og kontrol.

Det er konsekvensen af en organisatorisk og juridisk rodebutik i ministeriet i kølvandet på regeringsskiftet i efteråret 2011.

Professor: Mildest talt ikke betryggende Den statslige varslingstjeneste for internettrusler, GovCert, blev oprettet ved lov i juni 2011 og fik ret til at overvåge tilsluttede myndigheders nettrafik og åbne mails og anden digital kommunikation.

Loven sagde, at der skulle oprettes et tilsyn med behandlingen og videregivelsen af data, men det blev først oprettet over to år senere, i september 2013.

»Det her er mildest talt ikke betryggende. Med så vidtgående beføjelser, som GovCert har, og Center for Cybersikkerhed har fået, må man som minimum kræve et klart lovgrundlag og et effektivt tilsyn«, siger Søren Sandfeld Jakobsen, professor i it-ret ved Aalborg Universitet.

Netsikkerhedstjenesten blev oprettet under IT- og Telestyrelsen, men i forbindelse med regeringsskiftet blev GovCert lagt ind under Forsvarsministeriet. Der dannes først et Projektkontor for Cybersikkerhed direkte under departementet.

I december 2012 føres GovCert ind i Center for Cybersikkerhed, der lægges ind under Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det sker på trods af bekymringer internt i organisationen om, at man under efterretningstjenesten ikke længere kan kontrollere, hvor de følsomme data lander henne.

Udsat lovforslag
Center for Cybersikkerheds håndtering af data bliver først reguleret med et sæt retningslinjer i maj 2013. Og tilsynet med GovCert bliver først oprettet i september 2013 med juraprofessor Henrik Udsen som formand.

»Da vi startede i september sidste år, fik vi ikke overdraget noget fra et andet tilsyn. Vi startede med at sætte os ind i lovgrundlaget, og hvad GovCert laver. Der var ingen informationer om noget forudgående tilsyn«, siger professor i it-ret Henrik Udsen fra Københavns Universitet.

I Venstre er it-ordfører Michael Aastrup både forundret og skuffet.

»Det er alfa og omega, at vi har et uafhængigt tilsyn og en demokratisk kontrol af retssikkerheden. Jeg troede ikke, jeg kunne blive mere overrasket i denne sag, men den ruller og ruller«.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) har ingen kommentarer til sagen. Han og ministeriet forsøger nu at råde bod på det ujævne retsgrundlag ved at foreslå en lov om Center for Cybersikkerhed, der lovfæster netsikkerhedstjenestens placering under FE.

Lovforslaget skulle have været fremsat i fredags, men er blevet udsat på ubestemt tid som konsekvens af en dundrende kritik af manglende retssikkerhed for borgerne i databehandlingen.

Kræver lovgrundlag

Chefen for Center for Cybersikkerhed og GovCert, Thomas Lund-Sørensen, mener ikke, at han som embedsmand skal svare på kritikken af det hullede tilsyn. Han siger dog: »Vi er så glade for, at vi med det nye lovforslag får en klar regulering«.

Der har aldrig været en parlamentarisk drøftelse af, at Center for Cybersikkerhed og GovCert skulle underlægges FE, og mindst to partier bag forsvarsforliget bestrider, at de har sagt ja til det.

LÆS OGSÅ

I Rådet for Digital Sikkerhed finder formand Birgitte Kofod Olsen det dybt kritisabelt, at der ikke har været et tilsyn med GovCert, og at der kan rejses tvivl om den parlamentariske accept af FE’s nye beføjelser: »GovCert fik meget vidtgående beføjelser, da man jo bryder med meddelelseshemmeligheden i grundloven. Samtidig har der ikke været lovhjemmel, men kun administrative retningslinjer bag Center for Cybersikkerhed. I det øjeblik, man lægger noget ind under efterretningstjenesten, er det et rum, hvor de sædvanlige retsgarantier og forvaltningskrav tilsidesættes, og så må man kræve, at det hviler på en politisk beslutning – et lovgrundlag«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden