Grafik. Færøerne får fremover ret til at udvinde olie og gas i en 87.792 kvadratkilometer stor kontinentalsokkel i Atlanterhavet. - Grafik: Udenrigsministeriet.

Grafik. Færøerne får fremover ret til at udvinde olie og gas i en 87.792 kvadratkilometer stor kontinentalsokkel i Atlanterhavet. - Grafik: Udenrigsministeriet.

Danmark

Kongeriget Danmark vokser i Atlanterhavet

Kontinentalsokkel ved Færøerne er indlemmet i kongeriget.

Danmark

Dronning Margrethe kan i dag plante et vajende dannebrog på bunden af Atlanterhavet.

Kommissionen for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS) har i New York netop tildelt Kongeriget Danmark ejerskabet over 87.792 kvadratkilometer af kontinentalsoklen nord for Færøerne. Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Området er cirka dobbelt så stort som Danmarks landareal og har indtil nu ikke tilhørt nogen. Nu får Færøerne eneret til at udvinde de gas- og olieressourcer, der måske gemmer sig under havbunden.

Giver ikke nye rettigheder til fiskeri

Grænsedragningen gælder dog alene området under havbunden og giver ikke territorielle rettigheder til fiskeri eller sejlads i havet over soklen.

Det er første gang, Kongeriget Danmark har fået kommissionens ja til at udvide grænserne i Atlanterhavet.

»Den grænselinje, som Kongeriget Danmark for tre år siden fremlagde i sin submission, har kommissionen nu godkendt uden bemærkninger. Det er meget opmuntrende og en meget god nyhed«, siger Jørgen Lilje-Jensen, der er ministerråd ved Folkeretskontoret i Udenrigsministeriet.

Danmark har afleveret yderligere tre ansøgninger om submission af kontinentalsokler i havet omkring Færøerne og Grønland, men de er endnu ikke færdigbehandlet.

Senere på året afleverer Danmark også en ansøgning om retten til Nordpolen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce