Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER HOVE OLESEN (arkivfoto)
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkivfoto)

Vuggestue. Personalet i Københavns vuggestuer og børnehaver var i gennemsnit fraværende 3 arbejdsuger sidste år.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over 15 sygedage er almindeligt i daginstitutioner

Borgmester Pia Allerslev er bekymret, men vil ikke tale om fyringer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tre arbejdsuger – eller 15,2 dage. Så længe var personalet i Københavns vuggestuer og børnehaver i gennemsnit fraværende sidste år.

Det viser en årsrapport om sygefravær fra Københavns Kommune. Mens uddannede pædagoger i gennemsnit havde 14,4 sygedage, var det 16 dage for pædagogmedhjælpere.

Mens fraværet i enkelte institutioner var nede på 4 til 5 dage i gennemsnit, var det i andre oppe på 30-45 dage.

Det gælder blandet andet den integrerede institution Brolopperne på Nørrebro, hvor personalet i snit var væk 31,8 dage. »Det kan jeg desværre ikke lyve mig fra«, siger Susanne Elling, der er klyngeleder for flere institutioner på Nørrebro.

LÆS OGSÅ

»Det skyldes blandt andet et ledergab, som indtraf af årsager, jeg ikke kan udtale mig om, og som resulterede i en kæmpemæssig personaleudskiftning. Det var ét stort virvar, og der var mange medarbejdere, der blev langtidssygemeldte, fordi de ikke trivedes. 31,8 dage er alt alt for højt, men vi arbejder på at bringe det ned, og allerede nu ser tallet anderledes ud«, forklarer Susanne Elling, der ikke er bleg for at lade pilen pege på sig selv:

»Det var jo mit ansvar, at tingene udviklede sig, som de gjorde. Og er der noget, jeg ærgrer mig over, så er det, at jeg ikke var hurtigere til at reagere på, at medarbejderne ikke trivedes«.

Ingen fyringer
Over 15 dages fravær på et år – og i særdeleshed over 30 – er alt for mange, siger Pia Allerslev (V), der er børne- og ungeborgmester i hovedstaden.

»Der er både grund til bekymring og forundring. Et sygefravær på over 30 er udtryk for en syg kultur. Omdrejningspunktet er den gode leder, og de steder, hvor der er det, kan vi se, at sygefraværet er mindre. Hverken forældre, vi eller personalet selv skal acceptere så højt et sygefravær. Men jeg glæder mig samtidig over, at det er begyndt at gå i den rigtige retning de senere år«, siger Pia Allerslev.

Hvad gør I ved det, når I registrerer et meget højt sygefravær?

»Vi sætter ind med konkrete handleplaner, og der er for nylig kommet mere fokus på det. Det er vigtigt, at der bliver taget hånd om de ledere, der ikke kan få det til at fungere«, siger børne- og ungeborgmesteren, der »ikke vil tale om fyringer« som konsekvens:

»Jeg vil hellere tale om, hvordan vi kan støtte op. Ja, måske er nogle ikke egnet til at være leder, men så tager vi hånd om det på en anden måde«.

I hovedstaden er daginstitutionerne inddelt i såkaldte klynger, der kan bestå af mellem 3 og 9 institutioner. I 10 klynger havde personalet sidste år et sygefravær på mellem 21 og 26,2 dage – der findes cirka 70 klynger i kommunen.

Klatsyge

Jan Hoby, der er næstformand for LFS, som organiserer det pædagogiske personale i Københavns daginstitutioner, erkender problemet.

»Vi skal gerne langt længere ned. Klyngestrukturen, der blev etableret i januar 2011, har kostet mange kræfter og er ved at finde sine ben. Vi er fortrøstningsfulde om, at man inden for 2-3 år vil se en markant forbedring i sygefraværet på daginstitutionsområdet i København. Nye projekter giver værktøjer, som vi kan bruge«.

Han henviser til et forskningsprojekt kaldet Pionerprojektet, der har kørt i tre år med fokus årsagerne til sygefraværet, og hvad kan man gøre ved det. 100 institutioner var med.

LÆS OGSÅ

Den integrerede institution Gullandsgården på Amager er med et sygefravær på 4,2 en af dem, der ligger lavest.

»Vi har en høj arbejdsglæde hos personalet. Vi prøver at gøre tingene på nye måder, og vi får positiv feedback fra forældre og forvaltning. Det giver en stolthed. Og så har vi en bedre normering, fordi vi har fem børn med særlige udfordringer«, siger den pædagogiske leder Anne-Gitte Kleis, som dog for et par år siden fyrede to pædagoger.

»De havde meget klatsyge, og det går ikke. Børn har brug for stabilitet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden